Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Στα δικαστήρια μεταφέρεται η διαμάχη Δήμου Αθηναίων – ΕΒΕΑ για το κτήριο της οδού Αμερικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα δικαστήρια μεταφέρεται η διαμάχη Δήμου Αθηναίων – ΕΒΕΑ για το κτήριο της οδού Αμερικής

Σε δικαστική διαμάχη έχει μπει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο στην διαχείριση του κτηρίου επί της οδού Αμερικής, το οποίο ανακατασκεύασε με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά όπως καταγγέλλει “το ΕΒΕΑ το κατέλαβε αυθαίρετα” παραβιάζοντας τους όρους της προγραμματικής σύμβασης. Το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο με τον δήμαρχο, Γ. Καμίνη να ενημερώνει για τις κινήσεις στις οποίες προέβη μετά τις μονομερείς ενέργειες του ΕΒΕΑ εις βάρος του Δήμου.

Με την υπενθύμιση ότι το κτήριο του ΕΒΕΑ ήταν επί 15 χρόνια με σκαλωσιές λόγω αδυναμίας του φορέα να το ανακατασκευάσει, ο Γ. Καμίνης εξήγησε ότι ο Δήμος δέχθηκε να αναλάβει τις εργασίες ανακατασκευής με την προϋπόθεση ότι θα παραχωρηθεί σε αυτόν για 12 χρόνια. Οι εργασίες και η παραχώρηση κατοχυρώνονταν μέσω προγραμματικής σύμβασης, που είχε υπογραφεί μεταξύ Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής, ΕΒΕΑ και υπουργείου πολιτισμού. Η προγραμματική σύμβαση είχε λάβει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς την ανακατασκευή του κτηρίου και την παραχώρησή του στον Δήμο για 12 χρόνια. Για την ανακατασκευή ο Δήμος έχει δαπανήσει 3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 2,5 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους. Πριν την έναρξη των εργασιών είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Καμίνη, όταν πια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και ο Δήμος παρέδωσε το τεχνικό δελτίο για το έργο με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, πράγμα που τον κατοχύρωνε ως προς την σύμβαση παραχώρησης, ξεκίνησαν οι προστριβές με το ΕΒΕΑ και τον πρόεδρό του, Κ. Μίχαλο. Το ΕΒΕΑ προέβαλε αντιρρήσεις ως προς τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, όπως άλλωστε είχε οριστεί η λειτουργία του κτηρίου, επιδιώκοντας -σύμφωνα με τον Γ. Καμίνη- να περιορίσει τον ρόλο του Δήμου.

“Το ΕΒΕΑ ήθελε ουσιαστικά και την διοίκηση του κτιρίου, αξιώνοντας τα κλειδιά του κτηρίου και παρουσία κατά την παραλαβή του από τον εργολάβο”, τόνισε ο Γ. Καμίνης. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι την 28η Φεβρουαρίου 2017, το ΕΒΕΑ προέβη στην αυθαίρετη κατάληψη του κτηρίου αλλάζοντας τις κλειδαριές.

Ο Γ. Καμίνης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου (ΕΑΤΑ) προτίθετο να αξιοποιήσει τον χώρο για την δημιουργία δομής προσφύγων, διευκρινίζοντας ότι από τον Δήμο της είχε ζητηθεί να προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ένταξη ενδιαφερομένων σε προγράμματα επιχειρηματικότητας. Άλλωστε, στόχος της αξιοποίησης του κτηρίου απέβλεπε στην δημιουργία κυττάρων επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, αφού ναυάγησαν οι προσπάθειες για συμβιβαστική λύση, και αφού το ΕΒΕΑ “κατέλαβε αυθαίρετα το κτήριο”, όπως επανέλαβε ο Γ. Καμίνης, προχώρησε και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Σε πρώτη φάση, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του ΕΒΕΑ, ενώ η υπόθεση έχει δρόμο μέχρι την τελική έκβαση.

Παρά την αρνητική εξέλιξη, ο Γ. Καμίνης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους “να μη φοβούνται ότι θα υπάρξει καταλογισμός σε βάρος τους”, γιατί όπως είπε “η προγραμματική σύμβαση είναι νόμιμη”. “Εάν υπάρξει καταλογισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή θα γίνει σε βάρος του Δήμου και μετά ο Δήμος θα στραφεί στο ΕΒΕΑ”, κατέληξε ο Γ. Καμίνης. Ενώ πιεζόμενος από την αντιπολίτευση να ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, δεσμεύτηκε ότι αυτό θα το κάνει σε επόμενη συνεδρίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL