Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
"Να εφαρμοστεί ο νόμος για τις παρατάσεις των συμβασιούχων καθαριότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να εφαρμοστεί ο νόμος για τις παρατάσεις των συμβασιούχων καθαριότητας"

Για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου οι δήμαρχοι να εφαρμόσουν τον νόμο προχωρώντας στην παράταση των συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας εντός του 2017 ερωτούν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν “παράνομη” και “προκλητική απέναντι στους συμβασιούχους του δήμου” τη στάση των δημάρχων Κασσάνδρας και Κορινθίων, που αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις. Υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα έχει ψηφιστεί ειδική διάταξη για το ζήτημα και έχει εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικά για την περίπτωση του δημάρχου Κασσάνδρας, οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται καταγγελίες εργαζομένων και αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Β. Κυρίτσης “εμπαίζει” τους εργαζόμενους, “καλώντας τους να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια”. Οι 21 βουλευτές επικαλούνται έγγραφο του επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο αναφέρεται ότι “οι πληρωμές των συμβασιούχων δύνανται να συνεχιστούν κανονικά”, πράγμα, που όπως τονίζουν, “καταρρίπτει το επιχείρημα του δημάρχου ότι ο δήμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την ανανέωση των συμβάσεων”. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι άρνηση για ανανέωση των συμβάσεων έχει καταγραφεί και στην περίπτωση του δημάρχου Κορίνθου Αλ. Πνευματικού.

Οι 21 βουλευτές τονίζουν ότι “η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των εργαζομένων παρατείνονται” και πως “η εφαρμογή των νόμων του κράτους δεν μπορεί να υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των διαφόρων θεσμικών οργάνων”. Σε αυτό το πλαίσιο, ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών “σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποδοθούν στους υπαιτίους οι ευθύνες για τη μέχρι τώρα άρνηση εφαρμογής του”.

Να σημειωθεί ότι έχει προκύψει εμπλοκή από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν εγκρίνει τα εντάλματα μισθοδοσίας των συμβασιούχων από παράταση. Το ζήτημα της έγκρισης ή μη των ενταλμάτων στη βάση της συνταγματικότητας ή μη της νομοθετικής ρύθμισης εξετάζεται από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα. Μέχρι στιγμής, θετική είναι η απόφαση για τους 56 συμβασιούχους από παράταση στον Δήμο Ωραιοκάστρου, στους οποίους επιδικάστηκε η οφειλόμενη αμοιβή για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2017. Θετική προσωρινή διαταγή εκδόθηκε για τους 94 συμβασιούχους από παράταση στον Δήμο Δέλτα και αναμένεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στα τέλη Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL