Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Παράταση έως 18 Ιουνίου για την υποβολή στοιχείων οικιστικών πυκνώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράταση έως 18 Ιουνίου για την υποβολή στοιχείων οικιστικών πυκνώσεων

Τη δέσμευση ότι θα υπογραφούν εντός εβδομάδας υπουργικές αποφάσεις που θα διευκολύνουν τους ΟΤΑ στη διαδικασία υποβολής στοιχείων ώστε να καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ καθησυχάζοντας τους δημάρχους. Ταυτόχρονα τους κάλεσε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε να παραδώσουν στοιχεία που αφορούν τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια των οικισμών με παράταση έως τη 18η Ιουνίου για όλους τους ΟΤΑ.

Με την επισήμανση ότι “οι δασικοί χάρτες αποτελούν απαραίτητη υποχρέωση για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Πολιτείας”, ο Σωκρ. Φάμελλος σημείωσε ότι συναρτώνται με τον αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, αντικείμενο που αφορά άμεσα την Αυτοδιοίκηση.

Ο Σωκρ. Φάμελλος ενημέρωσε τους δημάρχους ότι παρατείνεται ο χρόνος υποβολής στοιχείων για τις οικιστικές πυκνώσεις έως τη 18η Ιουνίου για όλους τους ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο”, γιατί, όπως εξήγησε, “δεν έχουν προσδιοριστεί με πολεοδομικά εργαλεία”. “Υπάρχει υπουργική απόφαση από τον κ. Τσιρώνη, αλλά είναι πολιτική απόφαση των ΟΤΑ για να προσδιορίσουν τις οικιστικές πυκνώσεις”, υπογράμμισε, καθώς πρόκειται για οικήματα μέσα σε δασικές εκτάσεις.

“Δεν θα δεχόμουν να δοθεί παράταση σε ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο χωρίς να αξιοποιηθεί ο χρόνος της παράτασης” τόνισε ο Σωκρ. Φάμελλος. “Δεν μπορεί να δοθεί παράταση για την παράταση” ξεκαθάρισε απαντώντας στο αίτημα δημάρχων και περιφερειαρχών.

Παράλληλα ο Σωκρ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου οι ΟΤΑ να υποβάλουν ατελώς αντιρρήσεις για τις δικές τους εκτάσεις και να περιγράφονται τα πρόδηλα λάθη, π.χ. μετατόπιση αγροτεμαχίων, που θα επιλύονται χωρίς κόστος αντιρρήσεων. Ταυτόχρονα εξήγγειλε προσλήψεις 300 επιστημόνων που θα στελεχώσουν τις επιτροπές αντιρρήσεων και τα δασαρχεία.

Χαρακτήρισε “προβληματική” την κατάσταση με τις εκχερσώσεις που αξιοποιούνται ως αγροτικές εκτάσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι καταπατημένες.

“Γι’ αυτό δημιουργούμε ένα ευέλικτο πλαίσιο. Έτσι δεν απαιτούνται οικονομοτεχνικές μελέτες για εκχερσωμένες εκτάσεις από το 1975 έως το 2007. Αρκεί το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ για να εξαιρεθεί το αγροτεμάχιο των μελετών και των γραφειοκρατικών απαιτήσεων. Ταυτόχρονα με την αίτηση που υποβάλλει ο αγρότης γι’ αυτό το αγροτεμάχιο, πλέον δεν κυρώνεται ο χάρτης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου, αλλά κυρώνεται μετά την παραχώρηση χρήσης ως αγροτικού. Άρα και η επιδότηση και για 10 χρόνια πίσω είναι ασφαλής”.

Για τη νομοθετική παρέμβαση οι δήμαρχοι των αγροτικών περιοχών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL