Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΠΕ - ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ / Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ζητούν οι περιφερειάρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΠΕ - ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ / Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ζητούν οι περιφερειάρχες

Τη δέσμευση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που επιλύει ζητήματα της καθημερινής λειτουργίας των ΟΤΑ θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή απέσπασαν οι περιφερειάρχες από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι έως τον Ιούνιο θα ανακοινώσει την πρότασή του για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” και θα δοθεί στα αυτοδιοικητικά όργανα δημάρχων και περιφερειαρχών “εύλογος χρόνος” προκειμένου να την επεξεργαστούν.

Στη χθεσινή συνάντηση, οι περιφερειάρχες ζήτησαν σε σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου να συμπεριλαμβάνονται και οι περιφέρειες, καθώς οι αρχικές διατυπώσεις στο νομοσχέδιο περιορίζονται στους δήμους. Αυτές αφορούν την παροχή κινήτρων σε δημόσιους υπαλλήλους να στελεχώσουν υπηρεσίες στην παραμεθόριο, αποσπάσεις ειδικών συνεργατών, προσωπικό για επιστασία έργων, παροχή μέτρων ατομικής προστασίας και σε εργαζόμενους ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας των περιφερειών. Κομβικής σημασίας για τους περιφερειάρχες είναι η εφαρμογή προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τις 31.12.2019 και ζητούν αυτή η ρύθμιση να μην επηρεάσει συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από 1.1.2017 έως την ψήφιση του νόμου.

Υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται σε “θετική” κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός σημείωσε ότι “αίρει δυσλειτουργίες και 'θολούρες' του 'Καλλικράτη'” και τόνισε την ανάγκη για σειρά αλλαγών και πρόσθετων ρυθμίσεων “προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα των περιφερειών”. Για την αλλαγή του "Καλλικράτη", ο Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε “μεγάλο στοίχημα” τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, “για να γίνει πράξη δηλαδή η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών”.

Για “ειλικρινή και ανοιχτό” διάλογο με την ΕΝΠΕ έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται να λύσει πολλά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε δε στην αναθεώρηση του "Καλλικράτη" σημειώνοντας: “Συμφωνήσαμε οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες ανταλλαγής απόψεων, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση περί τα μέσα του χρόνου να προχωρήσουμε σε κάποιες βαθιές, ριζικές θεσμικές αλλαγές του σημερινού θεσμικού πλαισίου που διέπει τους ΟΤΑ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL