Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Με χρηματοδότηση από ΤΠ&Δ και ΕΤΕπ / Εξοικονομούν πόρους και ενέργεια οι δήμοι αλλάζοντας τους λαμπτήρες του οδοφωτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με χρηματοδότηση από ΤΠ&Δ και ΕΤΕπ / Εξοικονομούν πόρους και ενέργεια οι δήμοι αλλάζοντας τους λαμπτήρες του οδοφωτισμού

Στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή μπαίνουν σταδιακά οι 325 δήμοι της χώρας, καθώς ο ένας μετά τον άλλο αναζητούν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τον εκσυγχρονισμό των λαμπτήρων οδοφωτισμού με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον κοινοτικό μέσο όρο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για οδοφωτισμό, που αντιστοιχεί στο 16% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη δαπάνη να κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό βαραίνει κυρίως τους δήμους της χώρας, αντιστοιχεί στο 36% του ενεργειακού κόστους τους και σε αυτό προστίθεται το 43% του ενεργειακού κόστους που αφορά τα αντλιοστάσια και το 21% για τα δημοτικά κτήρια.

Σύμφωνα με επιστήμονες, υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης έως και 50%, ενώ ειδικά για τον οδοφωτισμό εκτιμάται πως υπάρχει περιθώριο να εξοικονομηθούν έως και 150 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, στην Γερμανία επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό κατά 600 εκατ. ευρώ, με μείωση της κατανάλωσης κατά 6%. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούνται να κινηθούν οι δήμοι της χώρας. Ήδη ο Δήμος Έδεσσας εντός των επόμενων μηνών θα αντικαταστήσει τους λαμπτήρες με LED, ενώ ακολουθούν οι Δήμοι Ν. Ιωνίας, Θερμαϊκού και Θάσου, όπως και ακόμη 35 δήμοι.

Το πρόγραμμα δανειοδότησης με επιτόκιο 3% εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα στήριξης των επενδυτικών προγραμμάτων των ΟΤΑ που διαχειρίζεται τους τελευταίους 18 μήνες το ΤΠ&Δ σε συνεργασία με την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ, που διαμοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στα δύο πιστωτικά ιδρύματα, με το 50% της χρηματοδότησης να αφορά ενεργειακά έργα.

Για επενδύσεις που “συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υποδομών σε τοπικό επίπεδο και δημιουργούν προϋποθέσεις δευτερογενούς μόχλευσης κεφαλαίων” έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΠ&Δ Κ. Βαρλαμίτης κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό. Την πρόθεση για αύξηση των πόρων συμμετοχής της ΕΤΕπ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εξέφρασε ο εκπρόσωπός της Χ. Κοντογεώργος.

Σε “εγρήγορση” για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης εξαγγέλλοντας το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”, ενώ σημείωσε ότι “θα ξεκινήσουν προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια, συγκοινωνίες και στη διαχείριση υδάτινων πόρων”.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι το πρόγραμμα των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων εξασφαλίζει “πολύτιμους” πόρους για τους ΟΤΑ. Απαντώντας δε στην ανάγκη για επενδυτικά έργα, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε:

“Αν εγκαταλείψουμε τις ιδεοληψίες που κυριάρχησαν για πάρα πολλά χρόνια και εργαστούμε στη βάση μιας εύλογης ισορροπίας ανάμεσα στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές, είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος των εργαλείων του Δημοσίου, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για τομές που υπηρετούν πρώτα απ’ όλα την κοινωνία και τους θεσμούς της είναι αναντικατάστατος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL