Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κάλεσε τα ΜΑΤ χωρίς λόγο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κάλεσε τα ΜΑΤ χωρίς λόγο

Θεσσαλονίκη: Το αυταρχικό του πρόσωπο αποκαλύπτει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο χώρο του πανεπιστημίου και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τους πρόσφυγες.

Παίρνοντας αφορμή από την εισβολή ομάδας αντεξουσιαστών στο χώρο της εκδήλωσης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Ζαπράνης κάλεσε την επομένη ημέρα τα ΜΑΤ μέσα στο ΠΑ.ΜΑΚ., χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό και διότι συγκεντρώνονταν κάποιοι φοιτητές που για τον ίδιο μάλλον δεν είναι αρεστοί. Όπως ήταν φυσικό, η κίνηση αυτή του πρύτανη προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων φοιτητών, που ζήτησαν επίμονα να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ από τον χώρο του πανεπιστημίου και φώναζαν συνθήματα υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν έλειψαν και εντάσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους.

Από χθες ο Αχ. Ζαπράνης απειλεί με διώξεις των φοιτητών και μάλιστα επισκέφθηκε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, στην οποία εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει μήνυση τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εντοπιστούν και να διωχθούν ποινικά οι «πρωταγωνιστές» των επεισοδίων. Μάλιστα, το πανεπιστημιακό ίδρυμα συγκεντρώνει οπτικοακουστικό υλικό με τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, το οποίο θα συμπεριληφθεί στη μήνυση.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα όσα έγιναν στο ΠΑ.ΜΑΚ. τις προηγούμενες ημέρες, με ανακοίνωσή της ζητάει την άμεση παραίτηση του Αχ. Ζαπράνη. Τονίζει την αντίθεσή της στην «όποια προσπάθεια ακύρωσης εκδηλώσεων και φίμωσης απόψεων», αλλά, όπως υπογραμμίζει, «η προκλητικότητα της απόφασης του πρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ. να καλέσει τα ΜΑΤ στον χώρο του πανεπιστημίου -και μάλιστα εντός του ιδρύματος- απαγορεύοντας την είσοδο σε φοιτητές, δε μπορεί πάρα να θυμίσει ΕΚΟΦίτικες πρακτικές». Κατηγορεί τον πρύτανη για «επίδειξη δύναμης» και ότι θέλει να υπενθυμίσει στους φοιτητές ότι «στο ‘τσιφλίκι’ του, το ΠΑ.ΜΑΚ., κάνει κουμάντο μόνο αυτός», ενώ ασκεί κριτική και στη στάση της αστυνομίας, «που λειτούργησε με αδιανόητα προκλητικό τρόπο».

Θυμίζει, επίσης, ότι ο κ. Ζαπράνης «επανειλημμένα έχει δείξει πώς αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία και την ελευθερία λόγου στο πανεπιστήμιο. Το έδειξε όταν έκανε μηνύσεις σε φοιτητές που διοργάνωναν εκδήλωση για οικονομική ενίσχυση προσφύγων, όταν έκλεινε τα φώτα του ιδρύματος για να εμποδίσει τους φοιτητές να κάνουν συνέλευση, αλλά και όταν επέμενε στην επιβολή υψηλών διδάκτρων σε μεταπτυχιακά, πιστός στη λογική ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι κλειστό στην κοινωνία και ανοιχτό μόνο σε όσους μπορούν να πληρώσουν για το ‘προνόμιο’ της μόρφωσης». «Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία που θα διέπεται από τις αρχές της Δημοκρατίας και της συμμετοχής. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο παραμένουν πρυτάνεις με αντιλήψεις όπως του κ. Ζαπράνη» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL