Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ / Ανοίγουν οι δομές προστασίας από την έμφυλη βία στις γυναίκες πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ / Ανοίγουν οι δομές προστασίας από την έμφυλη βία στις γυναίκες πρόσφυγες

Το πρωτόκολλο συνεργασίας για τη στήριξη των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους που έχουν υποστεί βία παρουσίασε χθες η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), κάνοντας το πρώτο βήμα στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας αυτής της ευάλωτης ομάδας, καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά τα οποία η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει. Η πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και αναγνωρίστηκε ως καλή πρακτική, καθώς το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει εμπλοκή όλων των φορέων που διαχειρίζονται τον προσφυγικό πληθυσμό.

Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε γυναίκες πρόσφυγες και στα παιδιά τους από τις δομές που εποπτεύει η ΓΓΙΦ. Πρόκειται για φιλοξενία στους 21 ξενώνες και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης από το εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει τα 39 κέντρα ανά την Ελλάδα, όπως και τη γραμμή SOS 15900. Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη διερμηνέων στις δομές φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βοηθούν τις γυναίκες πρόσφυγες στην επικοινωνία τους με τις αρχές.

Για τον εντοπισμό γυναικών προσφύγων που διαβιούν σε καταυλισμούς ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και υφίστανται έμφυλη βία, το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδομής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, το κεντρικό συντονιστικό όργανο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραπομπή και τη μεταφορά των γυναικών προσφύγων σε δομές για την προστασία τους. Πρόσθετο ρόλο αναλαμβάνει και η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας για την παραπομπή των ευάλωτων γυναικών σε κατά τόπους δομές υγείας, συνεχίζοντας το έργο της στους καταυλισμούς για την προστασία της υγείας των προσφύγων.

Έκκληση το πρωτόκολλο συνεργασίας να υποστηριχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς απηύθυνε η γ.γ. Ισότητας Φ. Κούβελα, υποστηρίζοντας ότι με την ενεργοποίησή του θα χρειαστούν η συμμετοχή και η υποστήριξή του και από άλλους φορείς. Την πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας το “ζήτημα αλληλεγγύης”. “Δεν κοιτάμε χρώμα δέρματος, θρησκεία και τόπο καταγωγής” σημείωσε, προσθέτοντας: “Δυστυχώς, στις μέρες μας αυτά τα αυτονόητα, αυτές οι πανανθρώπινες αξίες, αμφισβητούνται από κάποιες μικρές ομάδες. Αναφέρομαι σε όλες εκείνες τις ομάδες που υπερασπίζονται μισαλλόδοξα μηνύματα, που εμφανίζονται ως υπερασπιστές ό,τι πιο απεχθούς γνώρισε η ανθρωπότητα, των απόψεων του ναζισμού”.

Με στόχο εντός του 2017 τη σταδιακή μεταστέγαση προσφύγων από τους καταυλισμούς σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας εκτίμησε πως “Εάν η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας ισχύει, για το 2018 το πλάνο είναι να κλείσουν όλοι οι καταυλισμοί και να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες σε διαμερίσματα”. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι “δεν χωράνε οι 20.000 γυναίκες πρόσφυγες σε 21 ξενώνες”, καλώντας όλα τα στελέχη που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού να καταστρώσουν σχέδιο. Για τη διάθεση των δυνάμεων του στρατού που εποπτεύουν τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην κατεύθυνση της προστασίας των γυναικών από την έμφυλη βία δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Βίτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL