Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλλαγή μοντέλου διοίκησης ζητούν οι αιρετοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγή μοντέλου διοίκησης ζητούν οι αιρετοί

Ο εκσυγχρονισμός τω δομών της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξυπηρετούν τον πολίτη, σε συνάρτηση με τη μετάβαση από τη διοίκηση στη διακυβέρνηση, ήταν ο κύριος προβληματισμός του 2ου Συνεδρίου του Τομέα Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με αιρετούς και επιστήμονες να καταθέτουν την εμπειρία τους και να εστιάζου στο δυσλειτουργικό μοντέλο διοίκησης στη χώρα μας, που εκπορεύεται από το κράτος και διαχέεται στην Αυτοδιοίκηση.

Η έρευνα για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση σε 32 κράτη του ευρωπαϊκού χώρου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών, ανέδειξε τον προβληματισμό της μετάβασης από τη διοίκηση στη διακυβέρνηση και την επανεξέταση μοντέλων συμμετοχής των πολιτών. Εκτιμώντας ότι τα συμμετοχικά μοντέλα διαβούλευσης σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών εξετάζει τη μετάβαση στην “συναπόφαση” με τη δέσμευση των φορέων (ΟΤΑ, κοινωνία των πολιτών, ιδιωτών) για την υλοποίηση δράσεων.

Η “συναπόφαση” κρίνεται καθοριστική και για τη μετάβαση από τη διοίκηση στη διακυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι ο φορέας αυτοδιοίκησης αποκτά κανονιστικές αρμοδιότητες και κάνει συνολικό σχεδιασμό για το μέλλον.

Παρότι αυτή η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει στη χώρα μας, το ζήτημα της μεταβίβασης των κανονιστικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για τη μετάβαση από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός.

Υποστηρίζοντας ότι από τη σύσταση των Περιφερειών το 2010 έως σήμερα έχουν γίνει βήματα στην Αυτοδιοίκηση, ο Κ. Αγοραστός τόνισε πως η “συνεργασία” με τους δήμους, αλλά και η “στοχοθεσία” στην οποία υπόκεινται οι Περιφέρειες συνιστούν εχέγγυα γι’ αυτή τη μετάβαση με προϋπόθεση την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το κράτος.

Βέβαια σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης η άμβλυνση των αγκυλώσεων της γραφειοκρατίας, σε συνάρτηση με τον πολυεπίπεδο έλεγχο, που δημιουργεί προσκόμματα, και η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων αποτελούν ζητούμενο. Σε αυτό το πλαίσιο η ψηφιοποίηση υπηρεσιών προκειμένου να επιτευχθεί η “κατάργηση” του χαρτιού στη δημόσια διοίκηση αποτελεί μεσοπρόθεσμο στόχο.

Σε αυτή την κατεύθυνση η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου από τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας αποτελεί ένα μικρό βήμα. Σε κομβικής σημασίας ανέδειξε τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτήν των υπηρεσιών των ΟΤΑ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γ. Τσιάμης υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην άσκηση της κοινωνικής ή φορολογικής πολιτικής τω δήμων. Η δε προτυποποίηση τω διοικητικών εργασιών μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα της δημόσιας διοίκησης είναι αυτή που θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL