Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Τεταμένο το κλίμα μεταξύ "γαλάζιων" δημάρχων και υπουργείου Εσωτερικών / Ο Γ. Πατούλης "έκαψε" τον διάλογο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεταμένο το κλίμα μεταξύ "γαλάζιων" δημάρχων και υπουργείου Εσωτερικών / Ο Γ. Πατούλης "έκαψε" τον διάλογο

Πριν καν αρχίσει η δεύτερη φάση διαλόγου για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη", η επιθετική τακτική του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη λειτούργησε ως καταλύτης για να διαμορφωθεί τεταμένο κλίμα μεταξύ μερίδας δημάρχων και του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Κι ενώ πρόθεση του υπουργείου ήταν να πέσουν οι τόνοι και προς τούτο παρέδωσε σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ το πολυνομοσχέδιο, ο Γ. Πατούλης σχεδίαζε η χθεσινή γενική συνέλευση των δημάρχων να έχει χαρακτηριστικά “μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση”, όπως κατά περιόδους έλεγε.

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση είχε χαρακτηριστικά έντασης, η οποία κορυφώθηκε όταν μερίδα αιρετών, η πλειοψηφία της οποίας πρόσκειται στη Ν.Δ. υπό τον Γ. Πατούλη, μετέβη υπό μορφή διαδήλωσης στο υπουργείο Εσωτερικών απαιτώντας συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη για να εκθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη". Κάποιοι από αυτούς φώναζαν συνθήματα λίγο πριν προσέλθει ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας τον τόνο της διαδήλωσης που είχε προηγηθεί επί της Σταδίου. Όταν ο υπουργός προσήλθε στην αίθουσα, ζήτησε η συνάντηση να μη βιντεοσκοπείται, καθώς μικρή μερίδα αιρετών κρατούσαν κινητά για να τον βιντεοσκοπούν. Οι αιρετοί αρνήθηκαν και αντέδρασαν, με τον υπουργό να απαντά: “Παραβιάσατε ό,τι συμφωνήσαμε με τον κ. Πατούλη. Είχαμε συμφωνήσει μόνο το προεδρείο. Την άλλη φορά, όταν σεβαστείτε τους κανόνες, θα τα πούμε”. Ο υπουργός αποχώρησε, ενώ μερίδα αιρετών φώναζαν εκνευρισμένοι για την αποχώρησή του.

“Ο θεσμικός διάλογος δεν συνιστά τηλεοπτικό σόου” ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στα όσα διαδραματίστηκαν, υποστηρίζοντας πως η αρχική συνεννόηση μεταξύ υπουργείου και ΚΕΔΕ ήταν να γίνει συνάντηση με το προεδρείο του αυτοδιοικητικού οργάνου και τους επικεφαλής των παρατάξεων, θυμίζοντας ότι η ΚΕΔΕ ήταν αυτή που αποχώρησε από τον διάλογο για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη".

“Δεν τιμά τον θεσμικό ρόλο του κ. Πατούλη η προσπάθειά του να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση” τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών. “Εάν ο κ. Πατούλης θέλει να συμμετάσχει σε reality, υπάρχει το 'Survivor' του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με την πολύ υψηλή τηλεθέαση ή το 'X-Factor'. Ωστόσο, η τηλεοπτική ψυχαγωγία δεν μπορεί να συγχέεται με τον θεσμικό διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση, καθώς ευνοεί τους 'μονολόγους' και τον φθηνό εντυπωσιασμό” υπογραμμίζει και καταλήγει: “Κι όλα αυτά, για να γίνει το χατίρι της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της. Κρίμα!”.

Η ένταση των αιρετών μεταφέρθηκε εκ νέου στη γενική συνέλευση, η οποία συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους με αντεγκλήσεις μεταξύ αιρετών, όταν ο Γ. Ιωακειμίδης (ΔΗΜ.ΑΡ., Ανεξάρτητοι) επέκρινε μερίδα αιρετών για “τραμπουκισμούς”, ενώ ο Δημ. Μπίρμπας (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για “χουλιγκανισμούς” που δεν αρμόζουν στην Αυτοδιοίκηση. Και οι δύο παρατάξεις απείχαν από την ψηφοφορία για έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα καταδίκαζε την αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών από τη συνάντηση και θα εξέφραζε το αίτημα για απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL