Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
ΚΕΑ: Τέλος στο πελατειακό κράτος, αισθητή μείωση της γραφειοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΑ: Τέλος στο πελατειακό κράτος, αισθητή μείωση της γραφειοκρατίας

Πριν από λίγες ημέρες έγινε η πρώτη καταβολή δόσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα μικρό οικονομικό βοήθημα που, σε συνδυασμό με άλλες παροχές και την πρόσβαση σε υπηρεσίες, μπορεί να βοηθήσει τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες να μένουν όρθιοι και να συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε να επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει διευκρινιστεί το πότε θα ξεκινήσει, η υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης που θα αφορούν το 10% των άνεργων δικαιούχων του προγράμματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστούν δυσκολίες. Στον αντίποδα όμως αυτής της αποτίμησης εκφράζονται από πολίτες ερωτήματα και παράπονα και ταυτόχρονα παρουσιάζονται σε ΜΜΕ σχετικά ρεπορτάζ που αναδεικνύουν δυσλειτουργίες.

Πηγές του υπουργείου δίνουν διευκρινιστικές απαντήσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση για οποιονδήποτε κοινωνικό αποκλεισμό. Όπως σημειώνουν όμως, στόχος του προγράμματος είναι την ίδια στιγμή να μπει τέλος στο πελατειακό κράτος και να μειωθεί αισθητά η γραφειοκρατία. Με βάση αυτά τα δύο χαρακτηριστικά σχεδιάστηκαν τα συστήματα και οι διαδικασίες του ΚΕΑ και ζητείται από τους πολίτες να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους πουλήσει εκδούλευση στο όνομα κάποιας δικαίωσής τους.

Πληρωμή από τον επόμενο μήνα της έγκρισης

Σε σχέση με ερωτήματα που τίθενται από πολίτες, όπως για τη μη καταβολή χρημάτων “που θα έπρεπε να μπουν” στις 28 Μαρτίου, ημέρα που έγινε η πρώτη πληρωμή, δίνονται μια σειρά από διευκρινίσεις σε σχέση με τους λόγους που δεν μπήκαν στους λογαριασμούς τους.

Αρκετοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν διότι έκαναν αίτηση τον Μάρτιο και δεν πήραν τα χρήματα τον ίδιο μήνα. Θα τα πάρουν όμως τον Απρίλιο, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι εγκεκριμένες αιτήσεις πληρώνονται τον επόμενο μήνα από αυτόν που υποβλήθηκαν και αυτό για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων, την προετοιμασία και μεταφορά προς τις τράπεζες των αρχείων πληρωμών και τις διαδικασίες στις τράπεζες όπου τηρούνται οι λογαριασμοί και εκδίδονται οι κάρτες.

Ένας άλλος λόγος που δεν έγινε η καταβολή ήταν τα προβλήματα που παρουσίαζαν οι δηλωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Τα προβλήματα αφορούσαν συνήθως λάθος IBAN. Επίσης, συχνές αιτίες του προβλήματος ήταν ότι δεν υπήρχε ο δικαιούχος του ΚΕΑ στον δηλωμένο λογαριασμό και ότι δεν υπήρχε ο σωστός ΑΦΜ του δικαιούχου στον δηλωμένο λογαριασμό. Όσοι δικαιούχοι του ΚΕΑ επικοινώνησαν με τα help desk του υπουργείου και της ΗΔΙΚΑ ενημερώθηκαν σχετικά και έρχονται σε επαφή με τις τράπεζες όπου τηρούν τον λογαριασμό τους για τη διόρθωση ή την επικαιροποίηση των στοιχείων τους.

Καλή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και όχι αποκλεισμός

Υπήρχαν ακόμη 10.000 εγκεκριμένοι δικαιούχοι που στην τελευταία διασταύρωση των στοιχείων τους βρέθηκαν να έχουν παραλείψει την υποβολή ουσιωδών στοιχείων, όπως χρήματα που εισέπραξαν το τελευταίο εξάμηνο και δεν τα δήλωσαν, είτε υπέβαλαν διπλή αίτηση και ως μονοπρόσωπα νοικοκυριά και ως μέλη νοικοκυριού.

Το γεγονός ότι “μπλοκαρίστηκαν” αυτές οι 10.000 δεν αποτελεί, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον πολίτη. Αντίθετα, είναι μια ένδειξη της προσπάθειας που γίνεται για να διασφαλιστούν η ισοτιμία και η καλή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Σημειώνεται ότι στους δικαιούχους για τους οποίους “πάγωσε” η πληρωμή εστάλησαν e-mails στις διευθύνσεις που οι ίδιοι υποχρεωτικά δήλωσαν προκειμένου να προχωρήσει η αίτησή τους.

Διευκρινίσεις δίνονται και σε σχέση με την αντίρρηση δικαιούχων για το ύψος του ποσού που εισπράττουν. Πρέπει να γίνει σαφές, λένε οι πηγές του υπουργείου, ότι για να αλλάξει το ποσό, πρέπει να υπάρξει η σχετική επικαιροποίηση στην αίτηση. Για παράδειγμα πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της αίτησης αν κατά τη διάρκεια του προγράμματος το παιδί μιας οικογένειας ενηλικιωθεί για να δικαιούται η οικογένεια παραπάνω χρήματα.

Επιπλέον, για το ποσό που δίνεται στους δικαιούχους, σημειώνεται ότι από το κράτος δίνονται τα χρήματα που συμπληρώνουν το εκάστοτε εισόδημα του ατόμου ή του νοικοκυριού ώστε να έχει το ελάχιστο εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα. Αν, για παράδειγμα, κάποιος πολίτης έχει μηδενικό εισόδημα, θα πάρει 200 ευρώ, αν έχει μηνιαίο εισόδημα 100 ευρώ, θα πάρει 100 ευρώ, ώστε να λαμβάνει συνολικά 200 μαζί με τη βοήθεια από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα της υποβολή της αίτησης ο πολίτης ενημερώνεται για το ποσό που πρόκειται να πάρει κι αυτό είναι το “συμβόλαιό” του με το υπουργείο.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ:" Ντροπή για την Ευρώπη ο αποκλεισμός της Ελλάδας"

Στη Μάλτα βρίσκεται αυτές τις μέρες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο μεταξύ των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε δήλωσή της χθες επανέλαβε την ανάγκη να επιστρέψει στην Ελλάδα το κοινωνικό κεκτημένο, το οποίο ισχύει άλλωστε στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. “Η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης και αυτό αποτελεί ντροπή για τους Ευρωπαίους πολίτες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για τον σκοπό αυτό, θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να μένει εκτός του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου» ανέφερε χαρακτηριστικά η αν. υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL