Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Λύση στα φλέγοντα θέματα της καθημερινότητας των ΟΤΑ φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λύση στα φλέγοντα θέματα της καθημερινότητας των ΟΤΑ φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Τα φλέγοντα θέματα της Αυτοδιοίκησης επιχειρεί να λύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε χθες στην κρίση των αιρετών δήμων και Περιφερειών. Συνεπής στη δέσμευσή του, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης προώθησε το ζήτημα της αντιμισθίας των δημοτικών συμβούλων, που αποτελούσε αίτημα της ΚΕΔΕ. Την ίδια ώρα με το νομοσχέδιο επιχειρεί να φέρει αποκατάσταση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, ενώ στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων στην καθαριότητα διευρύνει τις κατηγορίες δικαιούχων επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προνοώντας και για την απόδοση μέσω ατομικής προστασίας στους εργάτες καθαριότητας με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο συνιστά πρόταση του Π. Σκουρλέτη, η οποία θα εξεταστεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Προς ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη για την αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων, η οποία προσδιορίζεται στα 25 ευρώ ανά συνεδρίαση με ανώτατο τα 100 ευρώ για τέσσερις συνεδριάσεις τον μήνα. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση για την επιβοήθηση του έργου των αιρετών ΑμεΑ. Επίσης σπάει το ασυμβίβαστο για νομικούς και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν καθήκοντα ειδικών συμβούλων στην αυτοδιοίκηση.

Στο σκέλος των οικονομικών προβλέπεται η απόδοση των διαθεσίμων από φόρο ζύθου έως 19.8.2015 στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο υπουργός. Για την είσπραξη ειδικών φόρων, παραβόλων, τελών και προστίμων από τους ΟΤΑ προβλέπεται η χρήση POS από τις ταμειακές τους υπηρεσίες. Εισάγεται το διπλογραφικό σύστημα και στα νομικά πρόσωπα των δήμων με δυνατότητα ανάθεσης του έργου σε εξωτερικό συνεργάτη - λογιστή. Επίσης δίνεται απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων στους δήμους που είχαν έως 31.11.2014 βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να τις αποπληρώσουν.

Μέχρι 30.9.2017 δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να ρυθμίσουν τα χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους των πολυμετοχικών αναπτυξιακών ανώνυμων εταιρειών. Αναφορικά με τις συμβάσεις που υπογράφουν οι ΟΤΑ το νομοσχέδιο φέρνει μεταβατική διάταξη, που ορίζει ότι έως την 1.1.2019 ο προληπτικός έλεγχος θα ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ανάσα αποτελεί για τους δήμους στους οποίους έχουν περιέλθει οι πρώην κρατικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί η ρύθμιση με την οποία παρατείνεται έως 31.12.2017 η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας και θα μπορούν τη νέα σχολική χρονιά να συμμετάσχουν στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”.

Μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου επιδιώκει να επιλύσει ζητήματα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Ξεμπλοκάρει η αναμονή των διορισθέντων με ΑΣΕΠ. Ακόμη και στην περίπτωση που η θέση σε νομικό πρόσωπο δεν υφίσταται λόγω λύσης του, οι ΟΤΑ υποχρεούνται να συστήσουν προσωποπαγείς θέσεις με παράλληλη δέσμευση κενής οργανικής θέσης της ίδιας κατηγορίας για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση.

Για τη μεταφορά προσωπικού σε παραμεθόριο και νησιωτική χώρα προβλέπεται οι δήμοι να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα σε υπαλλήλους τους, τους γιατρούς και νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας, τους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Ειδικά για την κατηγορία που έχουν καταταχθεί σε οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ από 1.1.2009 - 31.12.2015 και δεν έχουν διοριστεί, ενώ στο μεσοδιάστημα έχει καταργηθεί η οργανική θέση, έχουν δικαίωμα αφού καταταχθούν και πριν από τη συμπλήρωση δυο ετών υπηρεσίας να ζητήσουν μετάταξη ή απόσπαση. Επίσης παρέχεται διευκόλυνση στους μόνιμους υπαλλήλους να αιτηθούν εκ νέου απόσπαση από την υπηρεσία χωρίς να απαιτείται η παρέλευση τριετίας από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης.

Για λόγους ίσης μεταχείρισης, με νέα ρύθμιση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα με σύμβαση ορισμένου ή έργου συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους μέσων ατομικής προστασίας. Ταυτόχρονα διευρύνονται οι ειδικότητες εργατών που δικαιούνται επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με το επίδομα να κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ μηνιαίως. Έως 31.5.2017 παρατείνονται οι υπηρεσίες των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και στήριξης Ρομά και έως τότε παρατείνονται και οι συμβάσεις εργαζομένων. Τέλος, για την απρόσκοπτη λειτουργία των κοινωνικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (2014-2020) δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να τα μεταφέρουν από τα ΝΠΔΔ και τα υλοποιήσουν οι ίδιοι με αντίστοιχη μεταφορά προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL