Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Θ. Φωτίου: Μεγάλη τομή τα σχολικά γεύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Φωτίου: Μεγάλη τομή τα σχολικά γεύματα

Ως "μεγάλη τομή", που θα φέρει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, επηρεάζοντας θετικά και τη σχολική τους απόδοση, χαρακτήρισε την τροπολογία για τα σχολικά γεύματα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε μια επίσκεψή της στο σχολικό συγκρότητα της Γκράβας το 2013, όπου οι εκπαιδευτικοί της διηγήθηκαν πώς κατάφεραν να μαζεύουν τρόφιμα, να τα πηγαίνουν στο βρεφοκομείο Αθηνών για να μαγειρεύεται εκεί το φαγητό και στη συνέχεια να μεταφέρεται το ζεστό γεύμα στα παιδιά.

"Το γεγονός ότι τρώγανε όλα μαζί τα παιδιά, είχε συγκλονιστική επίδραση πάνω στη συμπεριφορά τους και αυτό έμεινε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου. Οταν γίναμε πια κυβέρνηση, εμένα το όνειρό μου ήταν τα σχολικά γεύματα, με τριπλό στόχο, την καταπολέμηση της πείνας και της παχυσαρκίας αλλά και την αλλαγή του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος πάνω στο τι θα πει τρώω", είπε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.

"Φέτος με τη Θεσσαλονίκη", συνέχισε, "και με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, κάνουμε μια πολύ μεγάλη τομή, γίνεται εθνικό πρόγραμμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που πολύ γρήγορα θα φτάσει στα 72.000 γεύματα τη μέρα για το 2017, μέσα από διαγωνισμούς καθόλα νόμιμους και βεβαίως με 25 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός από τον προϋπολογισμό".

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την υπουργό, είναι μέχρι το 2019, σε όλα τα σχολεία της χώρας να παρέχονται γεύματα, βασισμένα στη μεσογειακή διατροφή, αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

"Σε έρευνες άλλωστε του Γεωπονικό Πανεπιστημίου αλλά και του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε 40% αλλαγή της σχολικής συμπεριφοράς των παιδιών τα οποία γίνονται λιγότερα επιθετικά ενώ το 20% βελτίωσε την σχολική του απόδοση", υπογράμμισε η κ.Φωτίου.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι δεν τις καταλαβαίνει γιατί "από τη μια 'κλαίγονται' για την παιδική φτώχεια, από την άλλη συναινούν ότι είναι καλό πρόγραμμα αλλά δεν ψηφίζουν την τροπολογία για τα σχολικά γεύματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL