Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Έρευνα στον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Ράικου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα στον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Ράικου

Με στοιχεία και ονόματα θα κληθεί να απαντήσει στα αρμόδια θεσμικά όργανα η υπό παραίτηση εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, που κατήγγειλε ότι δέχεται πιέσεις και στοχοποιείται ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Novartis. Την έρευνα για τις καταγγελίες Ράικου προανήγγειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ενώ επίσης θα ελεγχθούν τα όσα υποστήριξε σε αναφορά της η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία κατήγγειλε ότι δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια της από την Εισαγγελία Διαφθοράς πολύτιμα στοιχεία για τη δικογραφία που σχετίζεται με τον εκσυχρονισμό των φρεγατών, αλλά και των ελικοπτέρων NHI90 στην οποία εμπλέκονται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχετική ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι το αίτημα της Ελ. Ράικου για αντικατάστασή της δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", γιατί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί καθώς επίκειται η λήξη της θητείας της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την Ελ. Ράικου και την Ηλιάνα Ζαμανίκα, εξηγήσεις θα δώσουν στα αρμόδια θεσμικά όργανα και ο επόπτης ανακριτών, εισαγγελέας εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που είχε παραλάβει την αναφορά της Ζαμανίκα αλλά την αξιολόγησε ως μη σημαντική.

Αναλυτικά η Βασιλική Θάνου αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα εξής:

«Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.

2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κ.λπ.

3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL