Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Κλίμα εκφοβισμού και απολύσεις στα Public καταγγέλλει εργαζόμενος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλίμα εκφοβισμού και απολύσεις στα Public καταγγέλλει εργαζόμενος

Ακόμη μία “μαύρη” ιστορία για τις εργασιακές συνθήκες στην αλυσίδα Public έρχεται να προσθέσει καταγγελία εργαζομένου. Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης δημοσίευσε τη Δευτέρα την καταγγελία - επιστολή στην οποία γίνεται λόγος για κλίμα “τρομοκρατίας" και νέο κύμα απολύσεων.

«Από την περασμένη Τετάρτη τα Public της Τσιμισκή ξεκίνησαν νέες μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο ‘εξυγίανσης της εταιρείας’” αναφέρει αρχικά ο εργαζόμενος. Όπως λέει, “κάθε πρωί, μετά το άνοιγμα του καταστήματος, λαμβάνουμε e-mail με τον ημερήσιο στόχο, ο οποίος ποτέ δεν πέφτει κάτω από 40.000 ευρώ! Όταν αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, μπορεί να καταλάβει ο καθένας πως αυτό γυρνάει μπούμπερανγκ για τους εργαζόμενους με τη λογική ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή αλλιώς, αυτολεξεί, δεν φρόντισαν ‘να επικοινωνήσουν τις προσφορές μας στους πελάτες’”.

Οι απολύσεις έγιναν στο όνομα της επαναξιολόγησης που επικαλείται η εταιρεία στο πλαίσιο της προόδου και της προσωπικής ανέλιξης. Ο εργαζόμενος υποστηρίζει πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς η αξιολόγηση και η αλλαγή διεύθυνσης του καταστήματος που έγιναν μέσα στον μήνα αποτελούν στην πραγματικότητα “μια καλή αφορμή για κράξιμο και απολύσεις”.

Μία απόλυση αφορά ταμία και αιτιολογήθηκε από την εταιρεία ως αποτέλεσμα της χαμηλής της απόδοσης. Όπως σημειώνει όμως ο εργαζόμενος στην επιστολή του, όλως τυχαίως η απόλυση της συναδέλφου του έγινε μόλις μία μέρα πριν κλείσει χρόνο στην εταιρεία, που θα σήμαινε ότι δικαιούται αποζημίωση. Άλλη απόλυση αφορά εργαζόμενο στο Τμήμα Υπολογιστών που δεν κατάφερε από τα Χριστούγεννα και μετά να πιάσει τον προσωπικό τζίρο και τα λεγόμενα safety - επεκτάσεις - εγγυήσεις. Όπως σημειώνει ο εργαζόμενος, στην προκειμένη περίπτωση, όλως τυχαίως ο συνάδελφός του απολύθηκε λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τρία χρόνια στην εταιρεία, εξέλιξη που θα σήμαινε ότι θα δικαιούταν αύξηση 10%.

Ο εργαζόμενος καταλήγει στην επιστολή του αναφέροντας ότι η επίθεση σε έναν “είναι υπόθεση όλων” και ότι είναι χρέος των εργαζόμενων να αγωνιστούν για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Σε κάλεσμα προς τους εργαζόμενους ώστε να καταγγείλουν τις εργασιακές συνθήκες στα Public έχει προχωρήσει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου -Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής. “Με όλα τα μέσα συνδικαλιστικής δράσης αλλά και τα αντίστοιχα νομικά / θεσμικά θα παλέψουμε για το δίκιο μας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL