Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ξεκινά εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΠΣΕ για ανέργους, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΠΣΕ για ανέργους, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ

"Αύξηση εσόδων από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών 3,6% για το 2017 και 4% για το 2018 αναφέρουν οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών αλλά η αβεβαιότητα της αξιολόγησης δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή πορεία των εξαγωγών". Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη στην διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του εξαγωγικού εμπορίου.

Το πρόγραμμα

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τη πρακτική άσκηση των πρώτων από τους 3.600 ανέργους σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Σημειώνεται ότι η συνολική αξία του εκπαιδευτικού επιδόματος για τον κάθε άνεργο που θα συμμετάσχει είναι 1.471 ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 9,5 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά σε δωρεάν απασχόληση - πρακτική άσκηση 260 ωρών νέων ανέργων, οι οποίοι θα καταρτιστούν στον κλάδο του εξαγωγικού εμπορίου στο πλαίσιο της πράξης: «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής». Η πράξη εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020), συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ/ΥΕΙ)και υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ/ΕΚΤ) και την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 380 ώρες (120 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 260 ώρες πρακτική άσκηση).

Μητρώο ωφελουμένων

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμέτοχής στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα www.exagogiko-eede.gr . Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ' όσον επιλεγεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων».

Μητρώο επιχειρήσεων

Η ΕΕΔΕ μέσω δράσεων δημοσιοποίησης του προγράμματος θα προσεγγίσει τις επιχειρήσεις, ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την προσφορά θέσεων πρακτικής άσκησης. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Μητρώο Επιχειρήσεων θα είναι και αυτές που θα καλύψουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες πρακτικής άσκησης του έργου, αφού πρώτα έχουν κληθεί να αναφέρουν ηλεκτρονικά τις εξής πληροφορίες:

- Τον αριθμό των ατόμων ανά ειδικότητα που κάθε επιχείρηση διατίθεται να απασχολήσει για την απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας και πρακτικής άσκησης

- Τον συνολικό αριθμό εργαζομένων της επιχείρησης και την Περιφέρεια Δραστηριοποίησης.

Οι εταιρίες καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ομαδοποίησή τους καθώς και την επιμέρους ομαδοποίηση των ειδικοτήτων που ζητούνται.

Οι επιχειρήσεις, για να έχουν δυνατότητα συμμετοχής, δεν επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία έναρξης της πρακτικής άσκησης και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης. Ειδικότερα, σε περίπτωση που συντρέξει μείωση προσωπικού ένεκα απόλυσης, θα πρέπει η επιχείρηση εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την απόλυση, να προβεί σε νέα πρόσληψη, ούτως ώστε, να διατηρείται σταθερός υφιστάμενου προσωπικού της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι στον αριθμό του προσωπικού δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των πρακτικά ασκούμενων. Στην έννοια της μείωσης του προσωπικού δεν περιλαμβάνονται οι κάτωθι περιπτώσεις:

• Οι απολύσεις που αφορούν περιπτώσεις υποβολής μήνυσης από τον εργοδότη σε εργαζόμενο της επιχείρησης που έχει υποπέσει σε αξιόποινη πράξη κατά την εξάσκηση της εργασίας του ή σε αδίκημα, εν γένει, τουλάχιστον σε βαθμό πλημμελήματος (άρθρο 5 του Ν. 2112/1920).

• Οι καταγγελίες συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για σπουδαίο λόγο, σύμφωνα με το άρθρο 672 Α.Κ.

• Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, οι παραιτήσεις, η λήξη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου και η εθελουσία έξοδος.

Ο αριθμός των ωφελουμένων που τοποθετείται ταυτόχρονα σε επιχείρηση για την πρακτική άσκηση καθορίζεται σε αντιστοιχία με τον αριθμό των απασχολουμένων της επιχείρησης (αφορά το υποκατάστημα) και είναι κατ' ανώτατο όριο σύμφωνα με τον πίνακα.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ /ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ

1-5 /Ίσος του αριθμού των απασχολουμένων

6-10/Ίσος με το 80% του αριθμού των απασχολουμένων

11-50 /Ίσος με το 70% του αριθμού των απασχολουμένων

51-70 /Έως 35 'Ατομα

71 -250 /Ίσος με το 50% του αριθμού των απασχολουμένων

251 - 418 /Έως 125 άτομα

> 418 Ίσος με το 30% του αριθμού των απασχολουμένων

Κατάρτιση διάρκειας 120 ωρών

Οι ειδικότητες στις οποίες θα καταρτιστούν οι ωφελούμενοι είναι:

• ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

• ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

• ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

• ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΕΞΑΓΩΓΩΝ)

Κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει μια από τις ανωτέρω ειδικότητες.

Πρακτική Άσκηση διάρκειας 260 ωρών

Το σύνολο των ωρών της πρακτικής άσκησης θα υλοποιείται σε επιχειρήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα αντικείμενα κατάρτισης, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης.

Εξατομικευμένη συμβουλευτική

Θα πραγματοποιηθούν πέντε ατομικές συμβουλευτικές:

1η Συμβουλευτική: O ωφελούμενος πριν την έναρξη της θεωρητικής κατάρτισης θα πραγματοποιήσει προσωπική συνέντευξη με το σύμβουλο κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμπληρωθεί το επαγγελματικό προφίλ του κάθε ωφελούμενου.

2η Συμβουλευτική Πριν την έναρξη της κατάρτισης και κατά τη διάρκεια αυτής της συμβουλευτικής θα επιλεγεί σε συνεργασία με τον σύμβουλο μια από τις 4 ειδικότητες, η οποία θα θεωρηθεί η καταλληλότερη γι' αυτόν καθώς επίσης και η θέση πρακτικής

3η Συμβουλευτική: Κατά την υλοποίηση της θεωρητικής κατάρτισης (Α φάση) πραγματοποιείται συνεδρία με τον σύμβουλο για θέματα που αφορούν στην πρακτική άσκηση.

4η Συμβουλευτική: Κατά την έναρξη της Γ Φάσης (θεωρητική κατάρτιση) θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με τον σύμβουλο με σκοπό την πληροφόρηση για θεσμικά, εργασιακά θέματα, αλλά και για οποιοδήποτε θέμα αντιμετώπισε ο ωφελούμενος κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης (Β φάση) και στην καλύτερη προετοιμασία του ωφελούμενου για την έναρξη της Δ φάσης .

5η Συμβουλευτική: Πριν την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η προετοιμασία του ωφελούμενου για την πιστοποίηση.

Πιστοποίηση των ωφελουμένων ανά ειδικότητα

Η πιστοποίηση δεξιοτήτων θα γίνει με βάση σχήματα - πιστοποιητικά τα οποία αναγνωρίζονται από τη διεθνή και ελληνική ιδιωτική αγορά και είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Η πιστοποίηση κατοχυρώνει τα οφέλη του προγράμματος για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αποκτούν αναγνωρίσιμα προσόντα στην αγορά εργασίας.

ΑΞΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης ανέρχεται σε 5,33 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων). Το επίδομα πρακτικής άσκησης των ωφελουμένων αντιστοιχεί σε 3,20 ευρώ ανά ώρα (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων). ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 1.471 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων)

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος, έχουν επιλεχθεί και πληρούν τις κάτωθι γενικές προϋποθέσεις:

i. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους.

ii. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι

iii. Να είναι απόφοιτοι Υποχρεωτικής/ Δευτεροβάθμιας/ Μεταδευτεροβάθμιας/ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

iv. Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα. v. Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

-τηλ. 801 11 25 255.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL