Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Συνήγορος του Πολίτη: / Συνήγορος του Πολίτη: Μέτρα για την ασφάλεια των παιδικών χαρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνήγορος του Πολίτη: / Συνήγορος του Πολίτη: Μέτρα για την ασφάλεια των παιδικών χαρών

Με τη διαπίστωση ότι από το 2014 και έπειτα αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των πιστοποιημένων παιδικών χαρών από τους δήμους, ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) επαναφέρει το ζήτημα της ασφάλειας των χώρων με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και χαρακτηρίζει αναγκαία τη λήψη μέτρων για τους τρόπους φύλαξης των χώρων.

Ο ΣτΠ κρίνει “επιβεβλημένη” την αυτοψία στις παιδικές χαρές που έχουν λάβει πιστοποιητικά καταλληλότητας, γιατί, όπως εξηγεί, “αυτό δεν επιβάλλεται από τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να χορηγούνται πιστοποιήσεις χωρίς να υπάρξει επιτόπια εκτίμηση του χώρου και της πιθανής επικινδυνότητας αυτού”. Ταυτόχρονα, ο ΣτΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περίφραξη των παιδικών χαρών, όπου σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει ανεπαρκής, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες για έκθεση σε κίνδυνο των παιδιών που παίζουν σε αυτές. Ο ΣτΠ σημειώνει, μάλιστα, ότι οι περισσότερες παιδικές χαρές δεν βρίσκονται σε άλση ή δάση, αλλά κοντά σε οδικό δίκτυο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πρότυπο για την περίφραξη των παιδικών χαρών από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), την ίδια στιγμή που έχει εκπονήσει πρότυπα για τα όργανα παιχνιδιού και τις προδιαγραφές εντός των παιδικών χαρών.

“Η ανυπαρξία συγκεκριμένου πλαισίου για την περίφραξη των παιδικών χαρών καθώς και του τρόπου φύλαξης αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δήμου το ζήτημα” διαπιστώνει ο ΣτΠ, ενώ σε περιπτώσεις βανδαλισμών το κόστος αποκατάστασης που αναλαμβάνει ο δήμος είναι μεγάλο. Ελάχιστες είναι οι παιδικές χαρές όπου υπάρχει φύλακας, λίγες αυτές που τις εποπτεύει κάποιος δημοτικός υπάλληλος ή εθελοντής και συνεπώς οι περισσότερες είναι ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτεθειμένες σε βανδαλισμούς.

“Ένας από τους κύριους λόγους βανδαλισμού φαίνεται να είναι η είσοδος εφήβων κατά τις ώρες που δεν λειτουργεί η παιδική χαρά με σκοπό την εκτόνωσή τους” διαπιστώνει ο ΣτΠ, υπογραμμίζοντας ότι “Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουν προβλεφθεί χώροι για εφήβους, ενώ η νομοθετική αύξηση του ορίου ηλικίας των παιδιών που μπορούν να επισκέπτονται τις παιδικές χαρές δεν επιλύει το ζήτημα της δημιουργίας χώρων ικανών να προσελκύσουν τη νεολαία παρέχοντάς της τη δυνατότητα ποιοτικών δραστηριοτήτων και χαλάρωσης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL