Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Συμπαγείς θέσεις απέναντι σε Σκουρλέτη και ΚΕΔΕ ετοιμάζουν οι περιφερειάρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμπαγείς θέσεις απέναντι σε Σκουρλέτη και ΚΕΔΕ ετοιμάζουν οι περιφερειάρχες

Τη διαμόρφωση συμπαγούς πρότασης, η οποία δεν θα επιδέχεται διαπραγματεύσεων, αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) εν όψει της έναρξης του δεύτερης φάσης διαλόγου με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, αλλά και της κοινής συνεδρίασης με την ΚΕΔΕ στις αρχές Απριλίου. Δεν ήταν λίγοι οι περιφερειάρχες, ακόμη και της γαλάζιας παράταξης, που προέτρεψαν τον πρόεδρο Κ. Αγοραστό να μην “συρθεί” στην “πολιτικάντικη” τακτική που ακολουθεί ο “γαλάζιος” πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

“Η ΕΝΠΕ έχει θέσεις και έχει αποδείξει ότι συνιστά τον πιο αποτελεσματικό θεσμό της Αυτοδιοίκησης” τόνιζαν οι περιφερειάρχες καλώντας τον Κ. Αγοραστό “να βγει μπροστά” με συμπαγείς προτάσεις, καθώς σε επίπεδο περιφερειαρχών, παρά τις κομματικές ταυτότητες, “υπάρχουν πάντα συγκλίσεις” έλεγαν χαρακτηριστικά. Κομβικής σημασίας ήταν η παρέμβαση της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, η οποία πρότεινε τη σύνταξη προτάσεων “που δύσκολα δεν θα γίνουν αποδεκτές”, προτρέποντας “να μην συρθούμε σε τακτικές που δεν υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση”.

“Δωρεάν φαγητό δεν υπάρχει χωρίς φάκα” είπε ο Κ. Αγοραστός, ο οποίος έχει διαφωνήσει με το ζήτημα της απλής αναλογικής, το οποίο στον διάλογο για τις αλλαγές του "Καλλικράτη" έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο. “Εκπροσωπούμε έναν καταξιωμένο θεσμό γιατί έχουμε φανεί αποτελεσματικοί στα δύσκολα, όπου μας βάζουν μπροστά για να τα διαχειριστούμε” σημείωσε καλώντας τους περιφερειάρχες Απ. Κατσιφάρα, Ρ. Δούρου, Κ. Μπακογιάννη και Π. Τατούλη να επεξεργαστούν άμεσα το κείμενο θέσεων.

Στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος χαρακτήρισε “συντηρητική” την προσέγγιση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη" στο σκέλος των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, αφού δεν καταργείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πράγμα που ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι δεν προωθούνται πολιτικές για την “αυτονόμηση της οικονομικής ευρωστίας των περιφερειών από τις επιλογές του υπουργείου Οικονομικών”.

Ταυτόχρονα ο Θ. Γαλιατσάτος σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί η πενταετής θητεία για δημάρχους και περιφερειάρχες, θέση που συμμερίζεται και η ΚΕΔΕ. Ενώ για την απλή αναλογική υπογράμμισε ότι “πρέπει να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα” και ταυτόχρονα να συνδυάζεται με αλλαγή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. “Η απλή αναλογική πρέπει να συνοδεύεται από κυβερνησιμότητα και αποτελεσματικότητα” πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL