Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Π. Σκουρλέτης: Ανοίγουμε τη νέα μεταρρυθμιστική περίοδο στην Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Ανοίγουμε τη νέα μεταρρυθμιστική περίοδο στην Αυτοδιοίκηση

“Μπορούμε να ανοίξουμε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο για την Αυτοδιοίκηση” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης στο πλαίσιο ημερίδας για το ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης των μικρών νησιωτικών δήμων. Θυμίζοντας την έμπρακτη στήριξή του στη νησιωτικότητα με την εκταμίευση πόρων για αντιμετώπιση άμεσων αναγκών ο Π. Σκουρλέτης έδωσε έμφαση στον αναπτυξιακό προσανατολισμό, που μπορεί να αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα εξήγγειλε ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο - σκούπα, που θα συμβάλει στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης.

“Ο διάλογος επιβάλλεται, είναι στο DNA της Αυτοδιοίκησης” τόνισε ο Π. Σκουρλέτης καλώντας τους αιρετούς εν όψει της δεύτερης φάσης διαλόγου για την “αναμόρφωση του ‘Καλλικράτη’” να συμβάλουν με τις προτάσεις τους για να “ανοίξουμε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο για την Αυτοδιοίκηση”. “Δεν συζητάμε μόνο για το εκλογικό σύστημα, όπως ακούγεται” σημείωσε υπογραμμίζοντας πως “έχουμε μια μεγάλη εμπειρία από το 2010” και “μπορούμε να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να πάμε σε αντίστοιχες αλλαγές που θα είναι προς όφελος όλων μας”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατα εξαγγελθέν πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ σε 85 μικρούς δήμους, εκ των οποίων οι 22 είναι νησιωτικοί. “Δεν σας βλέπω ως ιθαγενείς και δεν αισθάνομαι ότι μοιράζω καθρεφτάκια και χάντρες” είπε ο Π. Σκουρλέτης στηλιτεύοντας πρόσφατο σχόλιο του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη. “Οι δήμοι σας έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία επιβάλλουν σε κάθε αναπτυξιακή επιλογή που κάνεις να είναι κοινωνός, συμμέτοχος και ο πολίτης” είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους αιρετούς νησιωτικών περιοχών και χαρακτήρισε ως “αξιόλογη προσπάθεια” τον ενεργειακό συνεταιρισμό της Σίφνου.

Ο υπουργός, όμως, δεν παραγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι. Προέκρινε την κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες “ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αντίστοιχα εργαλεία ενίσχυσης της δουλειάς τους”, όπως είπε. Ο Π. Σκουρλέτης έδωσε έμφαση στο ζήτημα της υποστελέχωσης αναγνωρίζοντας την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα υποβάλλει μελέτες για έργα που θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολής ενημέρωσε τους αιρετούς για το πρόγραμμα υποστήριξης μικρών δήμων, καθώς το εξειδικευμένο προσωπικό της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων θα διατεθεί για την υλοποίηση έργων. Επίσης αναφέρθηκε στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο ύψους 50 εκατ. ευρώ για εκτέλεση έργων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL