Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Με γνωμοδότηση του ΝΣΚ καθορίζονται οι όροι για να τεθούν σε αργία οι δήμαρχοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με γνωμοδότηση του ΝΣΚ καθορίζονται οι όροι για να τεθούν σε αργία οι δήμαρχοι

Σημαντική απόφαση για σημαντική μερίδα αιρετών της Αυτοδιοίκησης συνιστά η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία επικυρώθηκε και από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να τεθούν σε αργία οι δήμαρχοι ενώ υπάρχει εκκρεμοδικία.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση εκκρεμοδικίας, για να τεθεί ο αιρετός σε αυτοδίκαιη αργία “απαιτείται η συνδρομή και η ισχύς κατά τον χρόνο έκδοσης αμετάκλητου βουλεύματος ή της μεταγενέστερης πράξης αρμόδιου οργάνου (σ.σ.: Ελεγκτής Νομιμότητας ή γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης), δύο προϋποθέσεων”. Η πρώτη αφορά την έκδοση αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος για κακούργημα και η δεύτερη αφορά την επιβολή ή ισχύ περιοριστικών όρων ή προσωρινή κράτηση.

Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, “η ισχύς του διοικητικού μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας ανατρέχει σε προγενέστερο χρόνο της έκδοσης της οικείας πράξης, εφ’ όσον κατ’ αυτόν τον χρόνο συνέπιπταν και ίσχυαν και οι δυο προϋποθέσεις και εξακολουθούν να συντρέχουν κατά τον ίδιο χρόνο έκδοσης της πράξης”.

Στη γνωμοδότηση διευκρινίζεται ότι “δεν επηρεάζει την ισχύ της αυτοδίκαιης αργίας η άρση της επιβολής ή ισχύος περιοριστικών μέτρων ή προσωρινής κρατήσεως σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν της σύμπτωσης των δυο προϋποθέσεων ή του χρόνου έκδοσης της πράξης αργίας”.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε ύστερα από ερώτημα που έθεσε δήμαρχος της Κεντρικής Μακεδονίας στο υπουργείο Εσωτερικών και το προώθησε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος ενέκρινε τη γνωμοδότηση. Το αποτέλεσμα της γνωμοδότησης απαντά στο χρόνιο αίτημα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Για το ζήτημα, μάλιστα, είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ότι θα παρενέβαινε προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί πρόταση ρύθμισης από τον Π. Κουρουμπλή, η οποία τελικώς δεν ψηφίστηκε λόγω αλλαγής σκυτάλης στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο εκείνη η ρύθμιση δεν ανταποκρινόταν στο αίτημα των αιρετών. Παρ’ όλα αυτά, ενώ ο Γ. Πατούλης σε υψηλούς τόνους ισχυριζόταν ότι θα παρενέβαινε επί του θέματος δεν φάνηκε να επέμεινε και τη λύση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με ήσυχες διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL