Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Εγκύκλιος υπ. Εσωτερικών / Εγκύκλιος υπ. Εσωτερικών: Υποχρεωτική η παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στους ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκύκλιος υπ. Εσωτερικών / Εγκύκλιος υπ. Εσωτερικών: Υποχρεωτική η παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στους ΟΤΑ

Υποχρεωτική για όλους τους ΟΤΑ καθιστά το υπουργείο Εσωτερικών την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα αυτοδίκαια, οι οποίες επεκτείνονται έως 31.12.2017. Η διάταξη αφορά τις ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες είχαν λήξει μέχρι και 90 ημέρες πριν από την έκδοση του νόμου 4429/2016 την 21η Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Σε ερώτημα των αποκεντρωμένων διοικήσεων, η εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ξεκαθαρίζει ότι για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης εκ μέρους του δημάρχου δεν απαιτείται πρότερη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να παραταθούν οι συμβάσεις πλην αυτών που έχουν δίμηνη διάρκεια. Ενώ για το ζήτημα της πληρωμής των συμβασιούχων από παράταση η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι “σε περίπτωση μη επαρκούς χρηματοδότησης αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά τέλη, η πληρωμή συντελείται από μη ανταποδοτικά έσοδα”. Πρακτικά, η εγκύκλιος ανοίγει το εύρος των πηγών πληρωμής των συμβασιούχων.

Στο αίτημα των δημάρχων να υπάρχει δυνητικότητα στην παράταση της σύμβασης, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι “η εφαρμογή της διάταξης είναι υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς”. “Η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της διάταξης συνιστά δέσμια αρμοδιότητα για τα οικεία όργανα, τα οποία πρέπει να προασπίσουν τη δημόσια υγεία και να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου ως έχουν και υποχρέωση” υπογραμμίζει.

Να σημειωθεί ότι με τις συγκεκριμένες συμβάσεις παραμένει το κώλυμα μη πληρωμής των εργαζομένων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει μη σύννομες τις παρατάσεις των συμβάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL