Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ για 85 μικρούς δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ για 85 μικρούς δήμους

Έκτακτη ενίσχυση ύψους 20 εκατ. ευρώ για 85 μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους εξήγγειλε χθες από το Παρανέστι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του “Καλλικράτη”, εξήγγειλε τη βούληση για νέα κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά πέραν του πληθυσμιακού κριτηρίου και των γεωγραφικών ιδιομορφιών, προκειμένου, όπως είπε¨, “να στηρίξουμε την ορεινότητα, για να μην ερημοποιηθούν περιοχές οι οποίες είναι απαραίτητο να ζουν με αξιοπρέπεια, γιατί δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες οι άνθρωποι, οι γυναίκες και οι άντρες των ορεινών και των απομακρυσμένων περιοχών”.

“Δεν ζούμε σε παράλληλο κόσμο, γνωρίζουμε τις παθογένειες, γνωρίζουμε και τα πολύ λίγα μέσα που διαθέτουμε. Είναι μέσα στον προγραμματισμό μας να κατηγοριοποιήσουμε τους δήμους και να δούμε κάθε κατηγορία, κάθε τύπος δήμου τι προβλήματα αντιμετωπίζει και τι δυνατότητες μπορεί τελικά να έχει” εξήγγειλε ο υπουργός. “Προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ένας αγροτικός δήμος σε σχέση με έναν ορεινό ή νησιωτικό δήμο. Χρειάζεται άλλου είδους στήριξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το πληθυσμιακό κριτήριο να είναι μόνο αυτό που θα καθορίζει την κρατική ενίσχυση” υπογράμμισε.

Η έκτακτη στήριξη των 20 εκατ. ευρώ προέρχεται από τα ταμειακά υπόλοιπα των λογαριασμών του φόρου ζύθου, του τέλους διαφήμισης και του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ). Ο υπουργός είπε πως “η αρκετά καλή έκτακτη βοήθεια θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα επόμενα βήματα σε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων τύπων δήμων”.

Η κατανομή των 20 εκατ. ευρώ αφορά τους Δήμους Αγαθονησίου, Αγ. Βασιλείου, Αγ. Ευστρατίου, Αγκιστρίου, Αγράφων, Αλοννήσου, Αμαρίου, Αμοργού, Αμυνταίου, Ανάφης, Αντιπάρου, Ανωγείων, Αργιθέας, Αστυπάλαιας, Βιάννου, Βοΐου, Β. Κυνουρίας, Β. Τζουμέρκων, Γαύδου, Γ. Καραϊσκάκη, Γορτυνίας, Γρεβενών, Δελφών, Δεσκάτης, Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, Μάνης, Δωδώνης, Δωρίδος, Εδέσσης, Ελαφονήσου, Επιδαύρου, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Ζαγορίου, Θέρμου, Ιητών, Ικαρίας, Καλαβρύτων, Καλαμπάκας, Καντάνου - Σελίνου, Καρπενησίου, Κάσου, Κάτω Νευροκοπίου, Κέας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Κιμώλου, Κόνιτσας, Κύθνου, Λειψών, Λίμνης Πλαστήρα, Μακρακώμης, Μεγαλόπολης, Μεγανησίου, Μεγίστης, Μετσόβου, Μύκης, Ναυπακτίας, Νεμέας, Νεστορίου, Νισύρου, Ν. Κυνουρίας, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Οινουσσών, Ορεστίδος, Οροπεδίου Λασιθίου, Παξών, Παρανεστίου, Πρεσπών, Πύλης, Πωγωνίου, Σαμοθράκης, Σερβίων - Βελβεντού, Σερίφου, Σικίνου, Σικυωνίων, Σίφνου, Σκύρου, Σουλίου, Σφακίων, Τήλου, Ύδρας, Φιλιατών, Φολεγάνδρου, Φούρνων - Κορσεών, Χάλκης και Ψαρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL