Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ν. Βούτσης: Ουσιαστική βοήθεια της Δημοκρατίας το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Ουσιαστική βοήθεια της Δημοκρατίας το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη

“Ουσιαστική βοήθεια της Δημοκρατίας” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) παραλαμβάνοντας την ετήσια έκθεσή του για το 2016. Η ανεξάρτητη αρχή έλαβε 11.915 αναφορές το προηγούμενο έτος και η πλειονότητα των υποθέσεων (47,38%) που διεκπεραιώθηκαν λόγω βάσιμων στοιχείων αφορά την κακοδιοίκηση. Από τις βάσιμες αναφορές η συντριπτική πλειονότητα (83,39%) επιλύθηκε με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Οι διεκπεραιωμένες από τον ΣτΠ υποθέσεις εμπίπτουν στα πεδία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 29,11%, στην Αυτοδιοίκηση κατά 21,75%, στο υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά 11,88%, στο υπουργείο Οικονομικών κατά 11,8% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 7,8%. Εξέχον ζήτημα παρέμβασης αποτέλεσε η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και την ανεύρευση κατάλληλων χώρων για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Παρέμβαση έγινε με σκοπό την επιτάχυνση διαδικασίας διεκπεραίωσης απόδοσης ασύλου.

“Η Ανεξάρτητη Αρχή τιμά την αποστολή της και αποτελεί μια ουσιαστική βοήθεια στη Δημοκρατία μέσα σε μια φάση πολύχρονης κρίσης, που μετασχηματίζεται από οικονομική σε κρίση κοινωνική και ανθρωπιστική” σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας: “Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι μεγάλα και δεν λύνονται πάντοτε κατευθείαν από τη διοίκηση και άρα ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής, που λειτουργεί σαν μια γέφυρα ανθρωπιάς και απευθείας σχέσης με τον πολίτη, καταξιώνεται”.

Με την επισήμανση ότι “η Βουλή αποτελεί το κέλυφος της δραστηριότητας και της συζήτησης γύρω από τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και τις ενστάσεις που έρχονται από τις Ανεξάρτητες Αρχές, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον φυσικό τους χώρο” ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι “εδώ γίνεται η ελεγκτική διαδικασία μέσω των επιτροπών της Βουλής και είναι ένας ζωντανός χώρος επικοινωνίας με τον δημόσιο χώρο”.

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρ. Ποττάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή αποτελεί “θεματοφύλακα των δικαιωμάτων των πολιτών”, τόνισε ότι από την έκθεση προκύπτει ότι “η κρίση έχει πάρει άλλες διαστάσεις”. “Η Δημόσια Διοίκηση, εξαιτίας των δημοσιονομικών προσαρμογών τις οποίες καλείται να κάνει, έχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να δείξει την ευελιξία και το ανθρώπινο πρόσωπο που οφείλει προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευπαθέστερων ομάδων, των ομάδων με ειδικότερες ανάγκες που ολοένα και διευρύνονται” σημείωσε ο Ανδρ. Ποττάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL