Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Στο ΣΜΑ Ευκαρπίας / Εγκαίνια με ένταση και διαμαρτυρίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο ΣΜΑ Ευκαρπίας / Εγκαίνια με ένταση και διαμαρτυρίες

Εν μέσω αντιδράσεων από κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης και μέλη του «Δικτύου 50 Φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.

Από νωρίς το πρωί στην είσοδο του ΣΜΑ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 άτομα, ενώ έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία. Στιγμές έντασης υπήρξαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στον χώρο των εγκαινίων, ωστόσο περιορίστηκαν σε σπρωξίματα με τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά επεισόδια ή ρίψη χημικών. Ο ΣΜΑ, που χαρακτηρίζεται ως ένα «φαραωνικών» διαστάσεων έργο, έχει διχάσει την τοπική κοινωνία όχι μόνο διότι εκεί θα καταλήγουν καθημερινά 300 απορριμματοφόρα, μεταφέροντας φορτίο σκουπιδιών από όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και διότι πάρα πολλοί βλέπουν τον κίνδυνο να συνδυαστεί η λειτουργία του μελλοντικά με εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στον χώρο του Τιτάνα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

«Υπάρχει μια δημόσια δέσμευση ότι το έργο αυτό, ο ΣΜΑ, δεν έχει καμία σχέση με τον Τιτάνα και με τη διαχείριση απορριμμάτων ή οποιαδήποτε διαχείριση απορριμμάτων στον Τιτάνα. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένα κιλό απορριμμάτων να αποθηκεύεται στον ΣΜΑ Ευκαρπίας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση από τον ΣΜΑ Ευκαρπίας να υπάρχει σύνδεση με τον Τιτάνα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος κατά την τελετή εγκαινίων. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας επιτροπής κοινωνικού ελέγχου μέσα και έξω από τον ΦοΔΣΑ ως εγγύηση για την καλή και σωστή λειτουργία έργου.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας “χαίρομαι που βλέπω εδώ κάποιους που πριν αντιδρούσαν” στη δημιουργία του ΣΜΑ, αν και τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με μια εκτενή ανακοίνωσή του εξηγούσε την ιστορία του συγκεκριμένου έργου. Όπως τόνιζε, «όχι μόνο δεν συμμετείχε στη σύλληψη και το σχεδιασμό του φαραωνικού ΣΜΑ, αλλά αντέδρασε στην υλοποίησή του», ενώ αντίθετα «στήριξε και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στον φαραωνικών διαστάσεων ΣΜΑ και μάλιστα μέλη και στελέχη του διώχθηκαν και δικαστικά». Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ΦοΔΣΑ, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του έργου, «να δεσμευτεί για τη δυνατότητα επιτόπιου κοινωνικού ελέγχου από επιτροπή πολιτών και φορέων που θα συσταθεί για τον λόγο αυτόν με ευθύνη του οικείου δήμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL