Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Αποφασίζει για τα Θρησκευτικά η Ιερά Σύνοδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποφασίζει για τα Θρησκευτικά η Ιερά Σύνοδος

Ένας χρόνος ακριβώς θα έχει συμπληρωθεί την Πέμπτη από την τελευταία φορά που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έθεσε στο τραπέζι της το μάθημα των Θρησκευτικών. Έκτοτε αρκέστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο να επικυρώσει τη θέση της 9ης Μαρτίου 2016 -εν μέσω της “κρίσης” για τα νέα Προγράμματα Σπουδών που κατήρτισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόστηκαν το τρέχον σχολικό έτος. Η θέση του 2016 κατατέθηκε ως πρόταση στην τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η θέση του 2016

“Να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο τρέχον πρόγραμμα με τη δική του μεθοδολογία, στο οποίο όμως να γίνουν μερικές βελτιώσεις, εντάσσοντάς το στα σύγχρονα παιδευτικά δεδομένα, οπότε να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο -όχι σε κάθε μάθημα- μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με τη θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές και τα καλά στοιχεία του Νέου Προγράμματος Σπουδών” πρότειναν οι ιεράρχες.

Την ερχόμενη Πέμπτη, δώδεκα μήνες μετά, στις 9 Μαρτίου 2017 στο τραπέζι τους θα βρεθούν τα νέα πορίσματα των μητροπολιτών Μεσογαίας, Ύδρας και Μεσσηνίας για την αναμόρφωση του μαθήματος.

Η συμφωνία μεταξύ του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη είχε προβλέψει τη συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής, όσο και το έργο της. Ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ θα εισηγηθεί με θέμα: “Προτάσεις - Πορίσματα της ορισθείσης υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής περί του μαθήματος των Θρησκευτικών”.

Στη μέση οι σχέσεις με τους Ρωμαιοκαθολικούς

Δεν αποκλείεται, πάντως, να μην υπάρξουν ιδιαίτερες εξελίξεις για το θέμα, αφού η ίδια έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας καλείται να συζητήσει για ένα ακόμη “καυτό” ζήτημα, την πορεία του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Κύκλοι σχετικοί με το θέμα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο στην εισήγηση για τις διμερείς σχέσεις να υπάρξουν αντιδράσεις από όσους τάσσονται κατά του διαλόγου αυτού (όπως υπήρξαν και κατά της θερινής Πανορθόδοξης Συνόδου προσφάτως).

Ετοιμάζουν "Φακέλους Μαθημάτων"

Το πιθανότερο σενάριο είναι, βέβαια, η πρόταση των τριών μητροπολιτών για τα Θρησκευτικά να εγκριθεί. Το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα κληθούν στη συνέχεια να λάβουν υπόψη την ύπαρξη του πορίσματος. Σχετικές πηγές εξηγούν, όμως, ότι δεν απορρέει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την τελική μορφή των Προγραμμάτων Σπουδών που θα μπουν σε όλες τις τάξεις με τη νέα σχολική χρονιά. Σύμφωνα με ό,τι είναι μέχρι τώρα γνωστό οι μαθητές θα λάβουν “Φακέλους Μαθημάτων” με τις νέες κατευθύνσεις για τα Θρησκευτικά, που θα λειτουργήσουν παράλληλα με τα -κατά γενική ομολογία- παρωχημένα βιβλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL