Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Η Φυλή δεν είναι πλέον χώρος για τα απορρίμματα"

Επιστολή Δούρου προς τους 66 δημάρχους της Αττικής

Με την επισήμανση ότι “η βάση του νέου περιφερειακού σχεδίου δεν είναι πλέον ο χώρος διάθεσης στη Φυλή αλλά η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση”, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου με επιστολή της προς τους 66 δημάρχους Αττικής, τους καλεί να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, καθώς έχει εντοπιστεί “ανυπαρξία” προτάσεων χρηματοδότησης για δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει “κομβικής” σημασίας τη φετινή χρονιά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Θυμίζοντας ότι “σε αυτήν τη διαδικασία ο ρόλος των δήμων αλλάζει εντελώς και γίνεται κρίσιμος και κομβικός: από απλοί συλλέκτες και μεταφορείς απορριμμάτων, οι δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες σχεδιασμού δημοτικών δικτύων και υποδομών για τοπική διαχείριση”, η περιφερειάρχης υπογραμμίζει: “Δεν αρκεί όμως η έγκριση του ΠΕΣΔΑ για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ) για υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής από την ταφή - ποσοστά που εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων”.

Χαρακτηρίζοντας “χρήσιμο εργαλείο” τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, η Ρ. Δούρου τονίζει πως: “Η υλοποίηση του νέου σχεδίου εξαρτάται αφενός από τη συντονισμένη δράση των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και δήμων της Αττικής, και αφετέρου, από την αποτελεσματική δραστηριοποίηση των δήμων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες soft δράσεις (όπως την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση)”.

Η Ρ. Δούρου επισημαίνει ότι είναι “ανεπίτρεπτη” η “ανυπαρξία” προτάσεων χρηματοδότησης για soft δράσεις. “Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε και να βρούμε εκείνους τους τρόπους που καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων της περιφέρειας Αττικής για τα βιοαποδομήσιμα” αναφέρει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι “Η φετινή χρονιά είναι κομβικής σημασίας για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. “Το στοίχημα της υλοποίησης της νέας πολιτικής είναι συλλογικό και επιβάλλει σε όλους μας υπεύθυνη και συστηματική δράση, μακριά από εντυπωσιοθηρία και αμφίβολης αποτελεσματικότητας στρατηγικές” τονίζει η περιφερειάρχης και καταλήγει: “Ο μόνος δρόμος είναι η δράση στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ, με συγκεκριμένη στοχοθεσία, σύστημα και σοβαρότητα, στη βάση του νόμου που όλοι οφείλουν να γνωρίζουν και ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένες και σαφείς αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στη διαχείριση των απορριμμάτων”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις