Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Γ. Καμίνης: Η απλή αναλογική δεν είναι το πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Καμίνης: Η απλή αναλογική δεν είναι το πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα

Στον απόηχο της κόντρας που επιχείρησε ανεπιτυχώς να στήσει ο “γαλάζιος” πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, για τον διάλογο επί των αλλαγών στον Καλλικράτη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επανέλαβε την αντίθεσή του στην εφαρμογή της απλής αναλογικής για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.

“Δεν είναι η απλή αναλογική το πιο δημοκρατικό ή πιο αποτελεσματικό εκλογικό σύστημα”, είπε ο Γ. Καμίνης. “Όποιος επιδιώξει να εισαγάγει σύστημα απλής αναλογικής θα μας βρει αντίθετους, την ώρα μάλιστα που όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο ο ρόλος των πόλεων γίνεται όλο και πιο σημαντικός”,υπογράμμισε ο Γ. Καμίνης συστρατευόμενος με την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης λέγοντας: “Η πρόταση για απλή αναλογική σχετίζεται περισσότερο με ανακατανομή δυνάμεων στις τοπικές εκλογές και την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, παρά με την αναλογική συμμετοχή των δυνάμεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων”. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι “η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι θέμα απλής αναλογικής και εκλογικού συστήματος. Είναι θέμα αρμοδιοτήτων και εξουσιών, ώστε η αυτοδιοίκηση να είναι ανεξάρτητη από το κεντρικό κράτος”. Επανέλαβε, μάλιστα, την πρότασή του για φορολογική αποκέντρωση με απόδοση εκ μέρους του κράτους στην αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα φορολόγησης και είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρ. Αξελού. “Είναι δημοκρατικό κάποιος που συγκεντρώνει μόλις 1,5% περισσότερο να έχει 29 έδρες και ο δεύτερος να παίρνει 5 έδρες;”, διερωτήθηκε ο Ρ. Αξελός ξεκαθαρίζοντας: “Είμαστε σε αντίθετη θέση με την άποψη Καμίνη. Το πρόβλημα είναι το σαθρό σύστημα της αυτοδιοίκησης απαριθμώντας υποθέσεις διαφθοράς”. Απευθυνόμενος στον Γ. Καμίνη είπε: “Φοβάστε ότι με την απλή αναλογική εάν θα μπορεί να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος και θα χρειαστούν ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL