Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Bullying στα ΤΕΙ στους πιο αδύναμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Bullying στα ΤΕΙ στους πιο αδύναμους

Πολεμικό κλίμα με εκατέρωθεν εγκλήσεις και αντεγκλήσεις επικρατεί στο ΤΕΙ της Αθήνας με αφορμή την άρνηση του προέδρου του Ιδρύματος καθώς και τεσσάρων τμημάτων να δεχθούν τους φοιτητές που κέρδισαν τις ενστάσεις κατά τη διαδικασία των φετινών μετεγγραφών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Καθημερινό φαινόμενο οι διαμαρτυρίες από τους φοιτητές που ζητούν την εγγραφή τους στα τμήματα, αρκετοί από τους οποίους έχουν χάσει ήδη το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους.

Όπως μαθαίνουμε, το κλίμα φορτίζεται όχι μόνο από τις αντιδράσεις των φοιτητών που διαμαρτύρονται αλλά και από τις συμπεριφορές της διοίκησης του ΤΕΙ και των Τμημάτων καθώς και από καθηγητές και φοιτητές που ήδη φοιτούν στα τμήματα της Αθήνας, ενώ αρνητική στάση απέναντι στους 250 δικαιούχους κρατούν και κάποιες από τις φοιτητικές παρατάξεις. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι μέσα από αυτήν την κατάσταση αναδύονται φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους δικαιούχους των ενστάσεων.

Η κατάσταση φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά βαίνει προς εκτόνωση αφού οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ όλοι περιμένουν και την απόφαση των δικαστηρίων στα οποία προσέφυγε η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά το διά ταύτα της υπόθεσης χρειάζεται οι διοικούντες του Ιδρύματος να πάρουν πρωτοβουλίες αν μη τι άλλο ώστε να μην δηλητηριάζεται το κλίμα μεταξύ των φοιτητών. Δεν είναι το Bullying το παράδειγμα για μια κοινωνία που προσπαθεί σταθεί όρθια στη χειρότερη μεταπολεμική κρίση της. Χρειάζεται περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και οι φοιτητές που ζητούν δικαίωση δεν είναι ούτε “τεμπέληδες” ούτε “μιαροί”. Πολύ περισσότερο δεν είναι παράνομοι, όπως ακούστηκε στους διαδρόμους του ΤΕΙ. Είναι δικαιούχοι μιας διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος. Δεν υπάρχουν διαδικασίες α λα καρτ. Ο νόμος προβλέπει ότι οι μετεγγραφές θα φθάνουν το 15% των εισακτέων και ορίζει μια διαδικασία μέρος της οποίας είναι και οι ενστάσεις. Η διοίκηση του Ιδρύματος δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από την θέση ότι ο νόμος μιλάει για 15% και να παραγνωρίζει ότι το νούμερο αυτό είναι επί του συνόλου των δικαιούχων, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία των ενστάσεων. Δεν είναι εκτός διαδικασίας οι ενστάσεις και δεν γίνεται χάρη σε όσους τη δικαιούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL