Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. ξεκίνησε η επίθεση με μολότοφ έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από ομάδα μασκαράδων το απόγευμα της Κυριακής και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. Για το περιστατικό έγιναν, σύμφωνα με την αστυνομία, 37 προσαγωγές και 7 συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά.

"Κανένας δεν λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διάφορες επιθέσεις, οι οποίες γίνονται κατά καιρούς, και πιθανότατα έχουν γίνει και λάθη από πλευράς αστυνομικής φύλαξης. Είναι γνωστά και τα αίτια που εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο και είναι γνωστό επίσης και πότε τροφοδοτήθηκε, πυροδοτήθηκε αυτό το φαινόμενο και τι έγινε από τη μεταπολιτευτική περίοδο, από τη περίοδο μετά το 2008 και την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Βέβαια, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι τίθεται το ερώτημα, έτσι; Ακραίοι, προφανώς ακραία στοιχεία, προφανώς περιθωριακά στοιχεία, τα οποία είτε με αφελή, είτε με πονηρό τρόπο, προσελκύονται νεαρά παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι από κάποια συμφέροντα και οικονομικά συμφέροντα ή από κάποιους που νομίζουν ότι έτσι θα γίνει η επανάσταση ή έτσι θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στόχους δικούς τους.

Αυτοί είναι είτε αφελείς είτε με πυρό τρόπο προσελκύονται σε αυτές τις ενέργειες. Δεν αλλάζουν έτσι οι κοινωνίες. Ίσα - ίσα έχει αποδειχθεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τέτοια χτυπήματα έχουν σχέση με πάρα πολλά συμφέροντα της διαπλοκής. Και εδώ υπάρχουν και κοινά σημεία σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις αποσταθεροποίησης και πολιτικών κύκλων και κύκλων ακραίων σαν και αυτούς που περιέγραψα πριν" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός συμπληρώνοντας ότι: "Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον τόπο και υπάρχουν, ξέρετε, και κοινά συμφέροντα. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα, όπως είπα διαπλοκής, που μπορεί να βάζουν αυτούς τους αφελείς ή πονηρούς. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας και δεν το κρύβουν".

Άφησε επίσης αιχμές για την κατάσταση που παρέλαβε: "Προσπαθούμε, γιατί παραλάβαμε ένα τομέα, ο οποίος είχε μηδέν πληροφορίες. Έναν τομέα που δεν είχε αγγίξει κανένας. Πιθανώς τους συνέφερε αυτή η κατάσταση. Τους συνέφερε ένα περιβάλλον συγκρουσιακό, όπου κάποιοι αστυνομικοί, οι ομάδες ΔΕΛΤΑ -αυτές που ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης προχθές- φόραγαν κουκούλες και χτυπιόντουσαν λες και δεν ήταν οργανωμένο σύνολο, νόμιμη δύναμη του κράτους και πήγαιναν και χτυπιόντουσαν με τους ακραίους αναρχικούς".

Αντιδρώντας η Ν.Δ. σε ανακοίνωση έκανε λόγο για «πολιτική αθλιότητα και έσχατο σημείο ανευθυνότητας" εκ μέρους του "κατ’ ευφημισμό υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά του" ενώ σημειώνουν μέταξύ άλλων ότι "εκείνος ο οποίος υποσχόταν 'διάλογο με τις συλλογικότητες των Εξαρχείων' προσπαθεί να εμφανίσει τους μπαχαλάκηδες να συμπλέουν με τμήματα της αστυνομίας και της αντιπολίτευσης" . Χαρακτηρίζουν τον υπουργό "υβριστή της αστυνομίας και πρωταγωνιστή αδίσταχτης πολιτικής συκοφαντίας σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης" καταλήγοντας ότι "αποδεικνύεται ανάξιος της θέσης που κατέχει».

"Αναρωτιόμαστε τί άραγε ώθησε τους επικοινωνιακούς 'συμβούλους' του κυρίου Μητσοτάκη να αντιδράσουν με δημόσιες ύβρεις πέρα από κάθε όριο αντιπολιτευτικού σχολιασμού. Δυστυχώς η πολιτική αναξιοπρέπεια τους χαρακτηρίζει" απάντησε στη Ν.Δ. το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πολιτικές αντιδράσεις για την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

"Η σημερινή δολοφονική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Οι τραμπούκοι που δεν δίστασαν καν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το λαϊκό κίνημα ούτε με οποιαδήποτε ιδεολογία.  Πρόκειται για ανθρώπους του υποκόσμου, απόλυτα περιθωριοποιημένους" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας ότι "δεν πρόκειται να φοβηθούμε, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι τον αγώνα μας  απέναντι στη διαπλοκή,  τα κάθε είδους συμφέροντα, για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων".

Για "καθαρά τραμπούκικη και εγκληματική ενέργεια", η οποία "είχε αποτέλεσμα, πέρα από τις όποιες υλικές ζημιές, να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές" μίλησε η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Μ. Παπαδοπούλου. Την ενέργεια καταδίκασε και το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι "τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά επιπλέον αξιοποιούνται για την υπονόμευσή τους".

Την καταδίκη τους εξέφρασαν επίσης η Ένωση Κεντρώων και η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία καταλήγει: "Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει εντεινόμενο πρόβλημα ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας. Οι αρχές θα πρέπει να δώσουν άμεσα λύση πριν να είναι αργά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL