Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ολ. Γεροβασίλη: Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ δεν υπάγονται στους δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολ. Γεροβασίλη: Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ δεν υπάγονται στους δήμους

Να διαχωρίσει την αυτοτέλεια του έργου των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από τη δυνατότητα παρέμβασης των δήμων στην οργανωτική δομή τους, η οποία, όμως, υπάγεται σε αυτούς, επιχειρεί η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη με επιστολή της προς την ΚΕΔΕ. Εμφανίζεται, μάλιστα, αρνητική στο αίτημα της ΚΕΔΕ για μετακίνηση των υπαλλήλων των ΚΕΠ σε άλλες υπηρεσίες των δήμων.

Αφορμή για την επιστολή της στάθηκε το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ, η οποία καταγγέλλει τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης για “παράνομες πράξεις, που αφορούν τα ΚΕΠ και τους υπαλλήλους του κλάδου”. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ζητάει επανεξέταση του μοντέλου διοίκησης των ΚΕΠ με αιχμή την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των δήμων συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων κινητικότητας υπαλλήλων από τα ΚΕΠ στους δήμους.

Η υπουργός, θυμίζοντας ότι σειρά διατάξεις αποτέλεσαν “τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η βιωσιμότητα του θεσμού επί 14 χρόνια”, κατηγορεί την ΚΕΔΕ ότι με το αίτημά της να τεθούν κριτήρια για τη σύσταση των νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας, οδηγεί τα ΚΕΠ σε κατάργηση. “Στρατηγική του υπουργείου είναι η μετάπτωση των ΚΕΠ από υπηρεσία διαμεσολάβησης στην υποβολή αιτήσεων σε υπηρεσία παροχής διοικητικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις” τονίζει η Ολ. Γεροβασίλη.

Ειδικά για το ζήτημα της κινητικότητας η υπουργός υποστηρίζει ότι “η μετακίνηση των μόνιμων υπαλλήλων των ΚΕΠ είτε μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου είτε σε διαφορετικό αντικείμενο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο”. “Επομένως, αν πλέον των στρεβλώσεων που υφίστανται ενίοτε τα ΚΕΠ, από τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠ, ζητείται με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και η κατάργηση του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, τότε δεν θα έχουμε ΚΕΠ και αυτό δεν είναι αποδεκτό” καταλήγει η υπουργός.

Πέραν των πληθυσμιακών κριτηρίων για την κατάρτιση νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας από τους δήμους, η ΚΕΔΕ ζητάει θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετακίνησης υπαλλήλου ΚΕΠ του δήμου σε άλλη υπηρεσία του δήμου και όχι μόνο την ανάθεση συναφών καθηκόντων σε δημοτικές κοινότητες μέχρι 5.000 κατοίκους. Επίσης ζητάει να δοθεί η δυνατότητα στον δήμαρχο - προϊστάμενο “να μετακινεί υπαλλήλους του Δήμου στο ΚΕΠ, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών που μόνο αυτός, ως προϊστάμενος, γνωρίζει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL