Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Στα θρανία του 1ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου τα προσφυγόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα θρανία του 1ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου τα προσφυγόπουλα

Ούτε δέκα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν στο χθεσινό κάλεσμα της Ακροδεξιάς δήθεν «Πατριωτικής» ένωσης πολιτών Ωραιοκάστρου για να παρεμποδίσουν την είσοδο εννέα προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του συγκεκριμένου δήμου. Αντίθετα δεκάδες ήταν οι αλληλέγγυοι πολίτες, γονείς και εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν στο σχολείο για να καλωσορίσουν τα παιδάκια στο σχολείο τους.

Οι ακροδεξιοί λίγη ώρα πριν την άφιξη των προσφυγόπουλων εμφανίστηκαν έξω από το σχολείο με ελληνικές σημαίες και έδεσαν με λουκέτα και αλυσίδες στην είσοδό του. Φώναζαν «ξυπνήστε Έλληνες...» και διάφορα ρατσιστικά συνθήματα, ενώ χαρακτήριζαν τα προσφυγόπουλα ως «λαθραία». Οι αλληλέγγυοι πολίτες από την άλλη, είχαν ετοιμάσει ένα πανό με το οποίο καλωσόριζαν τα παιδάκια και με το που έφθασαν στο σχολείο τα υποδέχθηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα και τους μοίρασαν μικρά δωράκια.

Στο προαύλιο του σχολείου έδωσαν το "παρών" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Ο πρώτος τόνισε ότι καθημερινά ένα σχολείο ανοίγει για τα προσφυγόπουλα και πως χθες άνοιξε και το σχολείο του Ωραιοκάστρου. «Υπήρχε μια πολύ μικρή ομάδα ακραίων φασιστικών αντιλήψεων, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία και την τοπική και γενικότερα την κοινωνία της πόλης μας. Επομένως είναι μία μικρή μειοψηφία φασιστικών αντιλήψεων που δεν μπορούν να σταματήσουν το πρόγραμμα και σε όλη την Ελλάδα όπου είχαμε τέτοια μικρά μεμονωμένα θέματα μέσα σε δύο - τρεις ημέρες, λύθηκαν τα ζητήματα», πρόσθεσε ο Γ. Παντής και εκτίμησε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του υπουργείου και όλα τα προσφυγόπουλα θα είναι εντός του σχολικού συστήματος.

Μαθήματα ελληνικών στο 3ο ΓΕΛ Βέροιας

Στο μεταξύ καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας ξεκίνησαν να κάνουν μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Αρματωλού Κόκκινου», στις Βαρβάρες Ημαθίας. Τα μαθήματα γίνονται εντός του καμπ, δύο φορές την εβδομάδα και εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιεί το 3ο ΓΕΛ με τίτλο “Innovative Schools and Creative Approaches” (Καινοτόμα Σχολεία και Δημιουργικές Προσεγγίσεις). Οι διδακτικοί στόχοι είναι να εξοικειωθούν οι πρόσφυγες με τη γλώσσα της κοινωνίας που τους φιλοξενεί, να γνωρίσουν βασικές φράσεις επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες και να γίνουν κοινωνοί της ελληνικής κουλτούρας.

"Προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών"

Δεν λείπουν, πάντως, τα περιστατικά στοχοποιήσεων εκπαιδευτικών, για τη διδασκαλία των προσφυγόπαιδων. Προ δύο ημερών ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» κατήγγειλε “την προσπάθεια τρομοκράτησής” τους. “Δεν υποχωρούμε από το δικαίωμά μας να διδάσκουμε τις αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης στους μαθητές”, τόνισαν. Οι εκπαιδευτικοί από το Περιστέρι μίλησαν για “κύκλους”, που “εκμεταλλευόμενοι τις όποιες αρχικές απορίες γονέων σχετικά με τη φοίτηση μαθητών προσφύγων στα δημόσια σχολεία και αφού, απέτυχαν οι προσπάθειές τους για δημιουργία κλίματος ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών σε αυτά, αποφάσισαν να στοχοποιήσουν και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς”. Κατήγγειλαν ακόμη “ωμές παρεμβάσεις στο πώς και τι θα διδάσκουν”.

Πλήρης στήριξη από τη ΔΟΕ

Σχετικά η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τις “διαφόρων ειδών επιθέσεις (φραστικές, νομικές κ.λπ.) που δέχονται οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων στο Ικόνιο, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και αλλού από μερίδα γονέων, καθώς και την ένταση που βιώνουν, καθημερινά σχεδόν”. “Η προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών και η παρέμβαση στο πώς και τι θα διδάσκουν αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα”, ανακοίνωσε η διδασκαλική ομοσπονδία, επιρρίπτοντας “πολιτικές ευθύνες” και στο υπουργείο Παιδείας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η ΔΟΕ είχε συνάντηση και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προκειμένου να ενημερωθεί για τη μη τυπική εκπαίδευση, που οργανώνουν οι ΜΚΟ στα κέντρα φιλοξενίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL