Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ / Οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ / Οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα

Με λάχανα στα χέρια έφευγε ο κόσμος από το Σύνταγμα χθες νωρίς το απόγευμα. Ήταν ο επίλογος της ειρηνικής πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, με αγρότες από τα Χανιά να μοιράζουν σε ένδειξη αλληλεγγύης λάχανα από μια γεμάτη καρότσα. Λίγο νωρίτερα ακουγόταν από τα μπλοκ το προειδοποιητικό προς την κυβέρνηση σύνθημα: “Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ”.

Η κινητοποίηση έγινε ως απάντηση στην “κυβερνητική αδιαλλαξία”, την οποία υποστηρίζουν ότι διαπίστωσαν στην τελευταία συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς. Στην κινητοποίηση πάντως δεν συμμετείχαν όλοι οι αγρότες, καθώς πολλοί που έχουν στήσει μπλόκα σε κομβικά σημεία στην κεντρική Μακεδονία δήλωναν πως δεν συμφωνούν “με κομματικού τύπου διοργανώσεις, όποιος κι αν τις προγραμματίζει”, φωτογραφίζοντας έτσι το ΚΚΕ.

Στη διαδήλωση, που ξεκίνησε αρχικά με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βάθης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχαν μικρομεσαίοι αγρότες από 40 μπλόκα και κτηνοτρόφοι. Στη συγκέντρωση έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί, ενώ ακούγονταν τραγούδια με στίχους που παραμένουν διαχρονικοί. “Εσύ μαζεύεις τη σοδειά κι άλλοι στην αρπάζουν” ακουγόταν χαρακτηριστικά από κομμάτι του ’75.

“Δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης για τη μικρομεσαία αγροτιά. Να μείνουμε στα χωριά μας να καλλιεργούμε” είπε από το βήμα ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας και ένας από τους αρκετούς ομιλητές και ομιλήτριες που πήραν τον λόγο για να δείξουν τις δυσκολίες που περνούν στα χωράφια. Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, τόνισε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση “δεν μπόρεσε να στρώσει ένα πέπλο σιωπής” και κοιτάζοντας προς το παράθυρο του υπουργείου είπε “Κοιτάζει να τος”, θέλοντας να δείξει το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση με τους αγρότες.

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας που ανηφόρισε κατά σειρά τη Μάρνη, την Πατησίων και τη Σταδίου για να καταλήξει έξω από τη Βουλή. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μετέβη στη Βουλή καταθέτοντας ψήφισμα με τα αιτήματά της στα πολιτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Β. Μπούτας, αύριο θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα προκειμένου να καθοριστούν τα περαιτέρω βήματα των αγροτών.

Δ. Κουτσούμπας: Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής

«Οι αγρότες στέλνουν ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, καταδίκης συνολικά της Ε.Ε., ενάντια σε όλους αυτούς που τους ξεκληρίζουν από το βιος τους, από τη γη τους» υποστήριξε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος παρευρέθηκε στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο. Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε αναφερόμενος στους αγρότες ότι «Η νίκη θα είναι δική τους. Ενωμένοι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να νικήσουμε».

Συνάντηση με Δραγασάκη

Στο μεταξύ, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με διυπουργικό σχήμα, αυτή τη φορά υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Ειδικότερα, ο άλλος "πόλος" των αγροτικών κινητοποιήσεων, που συσπειρώνει το Συντονιστικό της κεντρικής Μακεδονίας, θα βρεθεί σήμερα στις 4 μ.μ. στην Αθήνα, στα γραφεία της αντιπροεδρίας, προκειμένου να συζητήσει και να θέσει τα αιτήματά του σε αντιπροσωπεία από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και ΠΕΝ, υπό τον αντιπρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συνάντηση επίσης με κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων με επικεφαλής τον Β. Μπούτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL