Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ / Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Όλοι θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ / Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Όλοι θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται"

Από τη Βουλή, από τα κανάλια, από στόμα σε στόμα, το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσπαθεί, με όποιον τρόπο μπορεί, να καθησυχάσει τους πολίτες που σπεύδουν από τα χαράματα σε ΚΕΠ και δήμους να υποβάλουν αίτηση για την ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Κι αυτό διότι, πολύ απλά, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, δεν χρειάζεται οι πολίτες να αγωνιούν και να επιβαρύνονται περαιτέρω, καθώς όποιος έχει υποβάλει αίτηση και έχει εγκριθεί μέσα στον Φεβρουάριο, ακόμη και την τελευταία μέρα, θα λάβει κανονικά την πρώτη δόση του ΚΕΑ, η οποία θα καταβληθεί τον Μάρτιο.

Επιπλέον, όπως μας λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, έχει λυθεί το πρόβλημα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα keaprogram.gr, η οποία τις πρώτες ημέρες “έπεφτε” και χρειαζόταν συνήθως 20 λεπτά για να επανέλθει, ενώ για δύο πρωινά είχε κλείσει τελείως για τους ιδιώτες. Αυτό συνέβαινε γιατί στον ίδιο server φιλοξενούνταν μαζί το ΚΕΑ και το ΕΦΚΑ. Πριν από λίγες μέρες έγιναν οι τεχνικές αναβαθμίσεις και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια πρόβλημα.

Για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι το υπουργείο τονίζει ότι ευελπιστεί σε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση από τα ΚΕΠ και τους δήμους. Όπως αναφέρεται, έχει υπάρξει επιμόρφωση των υπαλλήλων των δήμων και ενημέρωση των υπαλλήλων των ΚΕΠ μέσω διανομής του υλικού ηλεκτρονικά, όπως είχαν ζητήσει οι επικεφαλής των ΚΕΠ. Για την εξυπηρέτησή τους οι πολίτες χρειάζονται μόνο το ΑΦΜ και την ταυτότητα. Πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους οι υπάλληλοι, τα υπόλοιπα στοιχεία εμφανίζονται αυτόματα και διαπιστώνεται αν ο πολίτης δικαιούται ή όχι την ενίσχυση.

Θ. Φωτίου: 185.000 είναι ήδη οι ωφελούμενοι του ΚΕΑ

Το 10% από τους πολίτες που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑ θα βρει εργασία εντός του έτους, δεσμεύθηκε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Παράλληλα ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση 80 από τους συνολικά 380 οικισμούς Ρομά.

Η Θ. Φωτίου επεσήμανε ότι 185.000 άτομα είναι ήδη ωφελούμενοι του ΚΕΑ και έχουν λάβει έγγραφο που αναφέρει και πόσα χρήματα θα λάβουν. Και υποσχέθηκε ότι "εκτός των άλλων, στο 10% των δικαιούχων του ΚΕΑ θα βρούμε εργασία εμείς μέσα στο 2017". "Δεν θα τους κρατήσουμε μέσα στην παγίδα της φτώχειας. Δεν είναι αυτός ο στόχος της Αριστεράς" τόνισε.

Τιμωρητικές συνθήκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Κάθε μέρα στις έξι το πρωί έξω από το κτήριο της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της Μοναστηρίου 53, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου. Δεν είναι κάποια διαδήλωση, αλλά οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δηλαδή άνθρωποι από τα πιο φτωχά και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας, που για να το πάρουν φαίνεται ότι πρέπει να περάσουν μια τεράστια ταλαιπωρία.

Μέσα στο κρύο εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά, όρθιοι επί ώρες, για να ανοίξει η αρμόδια υπηρεσία και να λάβουν το «μαγικό» χαρτάκι προτεραιότητας για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Όπως είπε στην «Α», χθες η Μαρία, που είναι άνεργη εδώ και δύο χρόνια, ξεκίνησε από τις 4.00 τα ξημερώματα για να προλάβει να είναι σε καλή σειρά και να εξυπηρετηθεί μέσα στην ημέρα. Κάθε μέρα μπορούν εξυπηρετούνται άτομα που το ΑΦΜ τους λήγει σε συγκεκριμένους δύο ή τρεις αριθμούς βάσει του καθημερινού προγράμματος που έχει αναρτηθεί.

Από τα εκατοντάδες που συγκεντρώνονται, κάθε πρωί γύρω στις 7.00 δίνονται μόλις 70 αριθμοί προτεραιότητας, ενώ γύρω στις 11.30 δίνονται κάποιοι επιπλέον. Η Μαρία κατάφερε να έχει έναν από τους 70 αριθμούς που θα εξυπηρετούνταν μέσα στην ημέρα, αν και είχε δρόμο μπροστά της...

Ο χώρος αναμονής της υπηρεσίας είναι πολύ μικρός, οπότε πάρα πολλοί είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν έξω στο πεζοδρόμιο επί ώρες, με το κρύο να τους θερίζει. Πολλοί από εκείνους που δεν καταφέρνουν να είναι στους πρώτους 70 «τυχερούς» περιμένουν μπας και τους «κληρώσει» στη δεύτερη φάση, ενώ πάρα πολλοί αποχωρούν μη αντέχοντας την ορθοστασία και το κρύο.

Μάνες με παιδιά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας υποχρεώνονται σε ένα πραγματικό μαρτύριο. «Τουλάχιστον στα ΚΕΠ έχει χώρο να καθίσεις» σχολίασε η Μαρία και, όταν τη ρωτήσαμε γιατί δεν προτίμησε το ΚΕΠ, μας απάντησε πως ανήκει σε εκείνες τις κατηγορίες που αναγκαστικά πρέπει να απευθυνθούν στον δήμο για το ΚΕΑ.

Εντός ωραρίου

Και ενώ η Μαρία είχε τουλάχιστον την ελπίδα ότι θα τελείωνε με τη γραφειοκρατία χθες, η Ελένη, που στήθηκε στην ουρά από τις 9.30 το πρωί μαζί με τον γιο της που έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ήταν ήδη δύο ώρες όρθια έξω στο κρύο περιμένοντας να δώσουν οι υπάλληλοι κάποια επιπλέον νούμερα προτεραιότητας και γύρω στις 12.00 το μεσημέρι δεν άντεξε άλλο, και αποχώρησε απογοητευμένη.

«Όπου φτωχός και η μοίρα του...» μας είπε όταν τη ρωτήσαμε για την ταλαιπωρία που είχε υποστεί και θα πρέπει να την περάσει δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, όταν θα εξυπηρετείται ο τελευταίος αριθμός του ΑΦΜ της. Οι υπάλληλοι από την πλευρά τους κάνουν ό,τι μπορούν στο πλαίσιο του ωραρίου τους. Όπως μας πληροφόρησαν, σε καθημερινό επίπεδο εξυπηρετούνται περίπου 100 πολίτες - δικαιούχοι του ΚΕΑ και με αυτόν τον ρυθμό οι ουρές της απελπισίας θα συνεχίζονται για πολύ ακόμη.

Τα «γκισέ» ανοίγουν στις 8.00 και κλείνουν γύρο στις 2.30 το μεσημέρι. Η διοίκηση του δήμου δεν έκρινε σκόπιμο μέχρι στιγμής να διευρύνει το ωράριο και να διαθέσει περισσότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσει οικονομικά τους πιο αδύναμους δημότες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL