Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
"Όλα τα παιδιά θα πάνε σχολείο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όλα τα παιδιά θα πάνε σχολείο"

Τείχος προστασίας για τα ανυπεράσπιστα προσφυγόπουλα που, κυνηγημένα από τον πόλεμο στις πατρίδες τους, διψούν να μάθουν γράμματα στη χώρα μας υψώνουν η εκπαιδευτική κοινότητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων. Και όλοι μαζί δίνουν κοινή απάντηση στους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής, που επιχειρεί να χύσει το φασιστικό και ρατσιστικό της δηλητήριο στις ψυχές αθώων μαθητών: Τα παιδιά, όλα τα παιδιά, θα πάνε σχολείο! Τελεία. Και παύλα.

Η τραμπούκικη εισβολή του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού μαζί με ομοϊδεάτες του σε δημοτικό σχολείο στο Ικόνιο Περάματος, που πρόκειται να υποδεχτεί 25-27 προσφυγάκια τα οποία διαμένουν στη δομή του Σχιστού, προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων. Οι κλωτσιές και οι μπουνιές που δέχτηκαν δάσκαλοι και γονείς από τους μανιασμένους χρυσαυγίτες την ώρα που το σχολείο βρίσκονταν σε λειτουργία, και η ταυτόχρονη στάση της αστυνομίας, που "παρενέβη" απλώς κοιτώντας τους ξυλοδαρμούς, είναι ήδη αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Ταυτόχρονα ΕΔΕ διεξάγεται από την αστυνομία.

Στο μεταξύ, σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο του Ν. Ικονίου στο Πέραμα. Έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους για τον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων, ενώ δεν έλειψαν και οι ρατσιστικές κορώνες από τη δημοτική σύμβουλο της Νέας Δημοκρατίας και “αγανακτισμένους” γονείς που αντιτάχθηκαν στην ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο λόγω της διαφορετικής τους θρησκείας να ανησυχούν γιατί τα προσφυγόπουλα είναι... μουσουλμανάκια. Μάλιστα, υπήρξε και στιγμή έντασης με σπρωξίματα.

Γ.Γ. υπουργείου Παιδείας: Θα κινηθούμε δικαστικά

"To υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, τα δικαστικά σώματα και τους αρμόδιους θεσμούς, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων" δήλωσε στην "Α" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής και πρόσθεσε ότι το υπουργείο εξετάζει σειρά νομικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση αυτή.

"Δεν υπάρχει περίπτωση το υπουργείο Παιδείας να αποκλείσει παιδιά, είτε προσφύγων είτε οποιονδήποτε άλλων, από το δικαίωμα στη μόρφωση" δήλωσε νωρίτερα ο Γ. Παντής στην ΕΡΤ για τα επεισόδια που δημιούργησαν χθες στο Πέραμα βουλευτές και μέλη της Χ.Α. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καλυφθεί το 80% των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών με τη λειτουργία περισσότερων ΔΥΕΠ" και ανακοίνωσε ακόμα 50 προσλήψεις για δασκάλους σε προσφυγόπουλα.

Όργιο τρομοκρατίας καταγγέλλει η ΔΟΕ

"Όργιο τρομοκρατίας" από την πλευρά της Χρυσής Αυγής καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονίδα Ελλάδας (ΔΟΕ), η οποία ωστόσο δηλώνει ότι "οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούμαστε από τους φασίστες - δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε ζωντανή τη δημόσια εκπαίδευση που η Πολιτεία έχει εγκαταλείψει, υπερασπιζόμαστε με αξιοπρέπεια τον παιδαγωγικό μας ρόλο, τα εργασιακά μας δικαιώματά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, πατρίδας".

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ επίσης καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα παιδιά που βίωσαν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, για τα οποία τα ίδια δεν φέρνουν καμία ευθύνη. "Τους καλούμε να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές" τονίζει.

Τα επεισόδια που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή, εντός του Δημοτικού Σχολείου Ν. Ικονίου Περάματος καταδίκασαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και οι δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης και Περάματος Γ. Λαγουδάκης σε κοινή τους δήλωση.

"Η περιοχή του Πειραιά, που εδώ και δεκαετίες υποδέχεται, φιλόξενα πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορεί να μετατραπεί σε γκέτο και ακροατήριο της Χρυσής Αυγής" τονίζουν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και επισημαίνουν ότι η σημασία της ένταξης των μικρών παιδιών σε ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης είναι προφανής, ώστε να αποτραπεί η περιθωριοποίησή τους, που μόνο δεινά -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- μπορεί να επιφέρει.

Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των τραμπουκισμών του Γ. Λαγού εξέδωσε και ο Δήμος Περάματος, ο οποίος τονίζει: "Οι προπηλακισμοί, οι εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί έχουν ξεπεράσει κάθε μέτρο ρατσισμού και ξενοφοβίας, προσβάλλοντας κάθε έννοια πολιτισμού και δεν θα γίνουν ανεκτοί στην πόλη μας. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων θα υλοποιηθεί και στο Πέραμα και ο δήμος θα συμβάλει σε αυτό".

Γονείς και Κηδεμόνες Περάματος: Στα σχολεία και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία

«Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Τους καλούμε να απομονώσουν και να αποδοκιμάσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που στοχοποιούν τα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειές τους" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν: "Δεν ξεχνάμε ότι οι γειτονιές του Πειραιά είναι προσφυγομάνες, ότι ο Πειραιάς και οι γύρω δήμοι γιγαντώθηκαν όταν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο ήρθαν εδώ κυνηγημένοι εξαιτίας του πολέμου. Η ονομασία της περιοχής -Νέο Ικόνιο- το επιβεβαιώνει".

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, που εκπροσωπεί εκατοντάδες γονείς, ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα. Επίσης, να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους. "Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που δημιουργούν πολέμους με θύματα τους λαούς" καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι είχε έλλειψη ενημέρωσης

"Όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο ελεγμένα υγειονομικά. Κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι είχε έλλειψη ενημέρωσης κι αυτό να το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για ρατσιστικές συμπεριφορές", σημείωσε σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαιρετίζοντας παράλληλα τη "συμπεριφορά εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών που εν τέλει υποδέχονται τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία με Ευθύνη, Αλληλεγγύη και Αγάπη". Επιπλέον, τονίζεται ότι "επιβάλλεται σε κάθε ανάλογη ενέργεια να παρεμβαίνει ο εισαγγελέας", καθώς και ότι οι "θρασύδειλοι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν, όπως δεν πέρασαν κι όσες φορές επιχειρήθηκαν στο παρελθόν".

Γ. Μπαλάφας: “Τα προσφυγόπουλα θα μετέχουν της ελληνικής Παιδείας”

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας υπογραμμίζει ότι "Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, που καλύπτει μια σειρά σχολείων σε όλη τη χώρα, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας. Τα προσφυγόπουλα θα μετέχουν της ελληνικής Παιδείας, με τις αξίες και τα ιδεώδη που η ελληνική Παιδεία ακτινοβολεί διεθνώς. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι απέναντι στα ιστορικά βιώματα του λαού μας και στις αξίες του πολιτισμού μας". Ο ίδιος τονίζει ότι "Οι τραμπουκισμοί και η επίθεση σε εκπαιδευτικούς, παρουσία μαθητών, στο Πέραμα, υπό την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή Λαγού, δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να δηλητηριάσει, να διαιρέσει, να δημιουργήσει κλίμα και εντυπώσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα. Τέτοια φαινόμενα διαίρεσης και μίσους οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη, από κάθε δημοκρατικό πολιτικό κόμμα και φορέα".

"Γροθιά" στον ρατσισμό από δύο δασκάλες

Κείμενα για την οδυνηρή εμπειρία τους από τους τραμπουκισμούς του υπόδικου Γ. Λαγού και της παρέας του στο σχολείο του Ικονίου ανήρτησαν δύο δασκάλες στις προσωπικές τους σελίδες στο Facebook.

Η Ελένη Καραγιάννη έγραψε ανάμεσα σε άλλα: "Αυτό το κείμενο, όπως και όλα τα άλλα, αναρτήθηκε στην ανοιχτή, δημόσια και ελεύθερη σελίδα μου σε αυτόν εδώ τον χώρο, με πολύ θάρρος και παρρησία. Την τελευταία φορά που έγραψα για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων δέχθηκα ‘προειδοποιήσεις’. Είμαι επικηρυγμένη, βλέπετε, στις σελίδες της Χρυσής Αυγής και στις σελίδες της ‘σοβαρής’ Χρυσής Αυγής. Αλλά, δυστυχώς, δεν φοβάμαι. Δυστυχώς. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να μιλάω. Δεν μπορώ να μην το κάνω. Γιατί θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και η ψυχή μου θα με ρωτήσει: ‘Μίλησες; Υπερασπίστηκες τον αδύναμο;’.

Σήμερα ήμουν μάρτυρας σε μία από τις πιο θλιβερές εικόνες της ζωή μου. Προπηλακισμοί. Χαστούκια. Μπουνιές. Βρισιές. Ουρλιαχτά. Υστερίες. Τεντωμένα πρόσωπα. Υψωμένες γροθιές. Μέσα και έξω από τον ιερό χώρο ενός σχολείου. Γιατί; Για να μην έρθουν στην απογευματινή βάρδια ενός δημόσιου ελληνικού σχολείου κάπου 20-25 παιδιά του πολέμου. Παιδιά που έχουν επιβιώσει από οβίδες, από μισαλλοδοξία, από φανατισμό, από πείνα, από δίψα, από το κρύο, από τη θάλασσα. Παιδιά τραυματισμένα στην ψυχή και στο σώμα. Παιδιά. Παιδιά. Παιδιά, γαμώ το. Παιδιά.

Δεν θα πω πολλά όμως για τον υπόδικο. Παρά μόνο πως ούτε επιθετικότητα ήταν αυτό που έκανε. Ούτε καν βία. Ήταν ένα χορευτικό. Μια περφόρμανς. Ένα σκετς. Αγανακτισμένος έσπρωχνε την πόρτα του σχολείου για να μπει τελικά μέσα, να κάνει μια στροφή σαν να χόρευε ζεϊμπέκικο και στη συνέχεια να αποχωρήσει. Το ξύλο στις δασκάλες και στους δασκάλους το έριξαν οι συνοδοί του.

Όλα αυτά που σας περιγράφω έγιναν μπροστά στα μάτια κάποιων παιδιών που δεν είχαν προλάβει να αποχωρήσουν από το σχολείο. Έκλαιγαν αυτά τα παιδιά. Είδαν τον κύριο και την κυρία τους, τους δασκάλους τους, να τρώνε σφαλιάρες και σπρωξίματα. Γιατί; Πώς θα παρηγορήσουμε αυτά τα παιδιά; Το υπόλοιπο μήνυμά μου αφορά τους γονείς του σχολείου. Γιατί τα ξέρω τα συναισθήματά τους. Ήμουν κοντά τους τα τελευταία 19 χρόνια. Ήμουν κοντά τους όταν έχασαν τη δουλειά τους. Όταν μαζί με τους άλλους συναδέλφους μαζέψαμε λίγα χρήματα για να τους πληρώσουμε το κομμένο ρεύμα. Ήμουν εκεί κοντά στη μητέρα που κακοποιήθηκε από έναν βάναυσο σύζυγο και με άφησε να της κρατήσω το χέρι. Ήμουν κοντά τους στην αγωνία τους για τον μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Δεν θα τους κατηγορήσω. Γιατί τους κατανοώ. Ξέρω. Ειλικρινά ξέρω τις δυσκολίες, τις αγωνίες και τον πόνο της ψυχής τους. Και το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας. Ξέρω το βάρος τού να μεγαλώνεις παιδιά σε αυτές τις δύσκολες εποχές της χολέρας. Της φτώχειας. Της ψυχικής ανέχειας. Ξέρω.

Είναι δύσκολο να είσαι δάσκαλος. Γιατί βλέπεις να κυλάει η ιστορία μπροστά σου και πολλές φορές είναι πέρα από τις δυνάμεις σου να αλλάξεις το ελάχιστο. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορώ να συμβάλω λίγο. Ένα μικρό βηματάκι προς μια πιο ανθρώπινη ζωή. Και γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίζω να αγκαλιάζω τα παιδιά τους όταν έχουν πυρετό και να βρίσκομαι δίπλα στις μητέρες αυτές όταν θα θέλουν υποστήριξη. Θα το κάνω. Με όλη μου την καρδιά.

Θα το κάνω όμως και για τα παιδιά των προσφύγων. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να μην το κάνω και για τα παιδιά των προσφύγων. Για να αλλάξουμε τον κόσμο. Θα έρθετε;”.

Και η Μαρία Βουλγαρίδου έγραψε:

"Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα. Ως συντονίστρια εκπαίδευσης στη Δομή Σχιστού, βρέθηκα μαζί με τη συνάδελφό μου Ελένη Καραγιάννη, τους δασκάλους του δημοτικού σχολείου Ικονίου Περάματος, τον δ/ντη εκπαίδευσης, εκπροσώπους της συντονιστικής του υπουργείου Παιδείας και άλλα άτομα απέναντι στον παραλογισμό της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Δεχτήκαμε επιθέσεις λεκτικής και σωματικής βίας. Αναμενόμενο από τα άτομα που την εξέφρασαν. Αλλά αυτό που πληγώνει είναι η αντίσταση κάποιων απλών καθημερινών ανθρώπων, απέναντι στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων να ζήσουν ως παιδιά, έστω και τις λίγες ώρες που θα βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο, στο σχολείο. Η αντίσταση και η αντίδρασή τους στο όνειρο των παιδιών να μορφωθούν, να σπουδάσουν, να γνωρίσουν τη ζωή μέσα από τη σχολική τους πορεία. Αυτή η στάση πραγματικά πληγώνει, πληγώνει το όνειρο, πληγώνει το αύριο των ανθρώπων, πληγώνει τη ζωή στην καλύτερη μορφή της, τα παιδιά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL