Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Greenpeace: / Greenpeace: Τα μισά κτήρια δεν έχουν καθόλου θερμομόνωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Greenpeace: / Greenpeace: Τα μισά κτήρια δεν έχουν καθόλου θερμομόνωση

H πηγή του κακού με την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι το 45,6% των κατοικιών δεν διαθέτουν καθόλου θερμομόνωση και το 25,9% διαθέτει ανεπαρκή, με αποτέλεσμα εκατομμύρια οικογένειες που υποφέρουν από την ενεργειακή φτώχεια να καταφεύγουν σε ανορθόδοξες και μη αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης.

Αυτό επισημαίνει η Greenpeace, η οποία εστιάζει στη "μονοδιάστατη αντίληψη που επικρατεί για τα προβλήματα του ενεργειακού τομέα και στη χρόνια απουσία στρατηγικής για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την ενεργειακή αποδοτικότητα". Ως εκ τούτου, καλεί την κυβέρνηση να στραφεί αποφασιστικά σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, και να κλείσει τα αυτιά στις φωνές που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που το δημιούργησε.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση εξηγεί τα συμπεράσματά της βάσει της απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Νοέμβριος 2014) ότι επί συνόλου 6.371.901 κατοικιών οι 2.903.594 είναι χωρίς κανένα απολύτως είδος θερμομόνωσης, ενώ 1.655.254 κατοικίες (ποσοστό 25,9%) έχουν απλώς διπλά τζάμια, χωρίς δηλαδή μόνωση τοίχων. "Ακόμα και αν κατασκευάζονταν όλες οι λιγνιτικές μονάδες του κόσμου στην Ελλάδα, τα ελληνικά νοικοκυριά δεν θα ζεσταίνονταν περισσότερο. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα εξακολουθούσαν να σπαταλούν ενέργεια για να θερμάνουν τρύπια κτήρια ή να καίνε ξύλα σε μη αποδοτικές εστίες για να ζεσταθούν, με σοβαρές επιπτώσεις στο ενεργειακό σύστημα ή την ποιότητα του αέρα” σχολίασε ο Τ. Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η οργάνωση αναφέρει ακόμη ότι επειδή οι ενεργειακές αιχμές εμφανίζονται τις απογευματινές και βραδινές ώρες του χειμώνα, η ουσιαστική προσέγγιση του ζητήματος προϋποθέτει κατ’ αρχάς την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος. Δυστυχώς, όμως, προσθέτει, προηγούμενες σχετικές προσπάθειες περιορίστηκαν σε ημίμετρα ή μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα, όπως το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον (με στόχο μόλις 30.000 νοικοκυριά).

Η Greenpeace ζητάει από την κυβέρνηση να προωθήσει αποφασιστικά μαζικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού τομέα -επαναφέροντας σχετική πρότασή της-, το οποίο ανακατανέμει υφιστάμενους πόρους στην επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Καλεί δε τη ΔΕΗ να επενδύσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στην εξοικονόμηση ενέργειας, με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού τομέα και να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σχέδιο για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL