Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Στο στόχαστρο η διοίκηση Μπουτάρη / Εισαγγελέας για το χάος στη Θεσσαλονίκη από τον χιονιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο η διοίκηση Μπουτάρη / Εισαγγελέας για το χάος στη Θεσσαλονίκη από τον χιονιά

Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη είναι η κατάσταση σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με τα οξύτατα προβλήματα που δημιούργησε ο χιονιάς τις προηγούμενες ημέρες. Το χάος που επικράτησε στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της αδυναμίας του δήμου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του κατά την επέλαση του χιονιά, προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα...

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών και της έκθεσης σε κίνδυνο, κατά τα πρόσφατα 24ωρα της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη. Η εισαγγελική παρέμβαση ήρθε ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για τις συνθήκες κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς, για τις φθορές στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, καθώς και για τα προβλήματα διανομής θερμότητας καταναλωτών φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθούν ως μάρτυρες όλες οι εμπλεκόμενες διοικήσεις οργανισμών και υπηρεσιών. Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητάει να διερευνηθεί ο λόγος που δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση της δυσχέρειας στην κυκλοφορία στους δημόσιους δρόμους και της προφύλαξης των συσκευών στη διανομή νερού και αερίου προς τα νοικοκυριά. Ζητάει επίσης να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι αρμόδιοι για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και ποιοι ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία των οργάνων για τη λήψη των προστατευτικών / προληπτικών μέτρων για τις παραπάνω καταστάσεις και να διευκρινιστεί ποια μέτρα ελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Κλειστά τα σχολεία, ο ΟΑΣΘ έβγαλε λεωφορεία

Την ίδια ώρα συνεχιζόταν ο “καυγάς” για τις ευθύνες της διοίκησης Μπουτάρη, που φάνηκε ανεπαρκέστατη στην αντιμετώπιση του χιονιά, ενώ το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν χθες εμφανώς πιο λειτουργικό. Τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν στη συντριπτική τους πλειονότητα, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, κάτι που θα ισχύσει και για σήμερα σε όλο τον νομό, όπως και στο σύνολο σχεδόν του βορειοελλαδικού χώρου. Ο ΟΑΣΘ, μετά τη γενική κατακραυγή χθες, έβγαλε περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα Ι.Χ. είναι απαραίτητη σε όλο το ορεινό δίκτυο του νομού, ενώ η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, καθώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλά σημεία των δρόμων έχει σχηματιστεί πάγος και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” λειτούργησε κανονικά, ωστόσο υπήρξαν κάποια προβλήματα σε πτήσεις, κυρίως λόγω της πρωινής ομίχλης, όπως και παράπονα επιβατών ότι αντιμετώπισαν προβλήματα στην πρόσβασή τους στο αεροδρόμιο εξαιτίας του πάγου σε σημεία του δρόμου που οδηγεί σε αυτό. Ο προϊστάμενος Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροδρόμιο ξέμεινε από αλάτι, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους αεροδιαδρόμους, που παρέμειναν ανοιχτοί όλες τις ημέρες.

Κίνηση πάντα με αντιολισθητικές αλυσίδες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί και εξοπλισμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που σκοπεύουν να κινηθούν τόσο σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όσο και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Χαλκιδική η χρήση αλυσίδων απαιτείται στο σύνολο σχεδόν του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, ενώ χθες η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί επί τρεις ημέρες επτά κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Κερασιάς. Τελικά μόνο δύο από αυτούς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα ποιμνιοστάσιά τους, ενώ οι υπόλοιποι αποφάσισαν να παραμείνουν στο βουνό αφού τους προμήθευσαν οι διασώστες με τα κατάλληλα εφόδια.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας και προς τα χιονοδρομικά της κέντρα, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Πέλλας, ενώ εξαιτίας του παγετού η κυκλοφορία οχημάτων δεν διεξάγεται στο δευτερεύον οδικό δίκτυο από την κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας. Αλυσίδες απαιτούνται επίσης για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο επαρχιακό δίκτυο της Πιερίας, σε τμήματα της εθνικής οδού Σερρών - Δράμας, Σερρών - Αμφίπολης και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Σερρών, όπως και στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων της Καστοριάς και των Γρεβενών.

Το ίδιο ισχύει και για όσους οδηγούς σκοπεύουν να ταξιδέψουν από και προς τη Θράκη, αφού η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων θεωρείται απαραίτητη για τμήματα των εθνικών και επαρχιακών δρόμων της Ροδόπης και του Έβρου. Τέλος όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ, καλό θα είναι να επικοινωνούν με τους κατά τόπους σταθμούς διότι υπάρχουν αλλαγές στα δρομολόγια εξαιτίας των χιονιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL