Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Δωρεάν γεύμα σε 30.000 μαθητές Δημοτικού της δυτικής Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δωρεάν γεύμα σε 30.000 μαθητές Δημοτικού της δυτικής Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη:

«Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος της εργασίας και του μόχθου. Να σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια την ανεργία και την ανέχεια» τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας την επέκταση του προγράμματος σχολικού γεύματος στους δήμους του λεγόμενου δυτικού τόξου της Θεσσαλονίκης, που θεωρείται ότι είναι οι πιο υποβαθμισμένοι και με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στον νομό.

Εποικοδομητική η συνάντηση με τους επτά δημάρχους

Ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα στη Θεσσαλονίκη, είχε χθες σύσκεψη με τους επτά δημάρχους τους οποίους αφορά το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα «καυτά» κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ελλείψεις σε υποδομές. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι συμμετέχοντες δήμαρχοι χαρακτήρισαν «εποικοδομητική» τη συνάντηση και ουσιαστική τη συζήτηση που έγινε, ενώ μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση να επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων στους συγκεκριμένους δήμους.

«Ο στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τα προβλήματα, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, αλλά και να προχωρήσουμε άμεσα μια πρωτοβουλία για την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού των επτά αυτών δήμων. Μιλάμε για 30.000 παιδιά σε 151 δημοτικά σχολεία στους δήμους αυτούς που αφορούν τις δυτικές συνοικίες της πόλης, αλλά και την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια στοχευμένη πρωτοβουλία που στόχο έχει να αμβλύνει τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και να δώσει ένα πραγματικό στήριγμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ανεργίας, εξαιτίας της φτώχειας, που είναι δυστυχώς διαδεδομένη μετά από πολλά χρόνια παρατεταμένης λιτότητας και υψηλών δεικτών ανεργίας που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015».

Δίπλα στους πιο αδύναμους

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα εντάσσεται στον προϋπολογισμό του 2017 και αφορά ένα κονδύλι της τάξης των 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε πως «η εμπειρία που έχουμε είναι ότι τα προγράμματα αυτά, όπου έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά, έχουν συμβάλει καθοριστικά τόσο στη βελτίωση του κλίματος, στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού μικρών παιδιών, όσο όμως και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής διαρροής και της αύξησης των επιδόσεων των μαθητών».

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι με σκληρή προσπάθεια, παρά τις δημοσιονομικά εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, βήμα - βήμα, προχωρούμε με ορίζοντα την παραγωγική, αλλά και την κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Να σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια την ανεργία και την ανέχεια. Και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι, βήμα το βήμα, αυτά τα προγράμματα να τα επεκτείνουμε και σε άλλους δήμους σε όλη τη χώρα όπου παρουσιάζονται πολύ έντονα φαινόμενα ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού» τόνισε.

Όπως σημείωσε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων για τα παιδιά του Δημοτικού στους επτά δήμους θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και θα υπάρχει η δυνατότητα ενός πλήρους γεύματος που θα καθορίζεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. «Ευελπιστούμε τα προγράμματα αυτά να αφορούν κοινωνικούς συνεταιρισμούς των δήμων, ώστε να υπάρχει και υπεραξία, η οποία θα κατανέμεται στην τοπική κοινωνία», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ικανοποίηση από τους δημάρχους

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και συμμετείχαν οι δήμαρχοι Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ στη σύσκεψη με τους δημάρχους, εκτός από τη διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, συμμετείχε και η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, καθώς και ο διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης.

Όπως επισημάνθηκε από τους δημάρχους, πέρα από την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το ζήτημα της στέγης της δυτικής Θεσσαλονίκης, το οξύ πρόβλημα της ανεργίας, το προσφυγικό, η αντιπλημμυρική θωράκιση, καθώς και το θέμα των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΑΣΘ, η επέκταση του Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη κ.ά.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μένεμενης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που έγινε και το ενδιαφέρον που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας για τα προβλήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Οφείλουμε να δηλώσουμε την ικανοποίησή μας για τον χρόνο που δόθηκε στους δημάρχους και για τον ουσιαστικό διάλογο που έγινε, ωστόσο θα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι όταν θα δούμε τις λύσεις επί των θεμάτων που θέσαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είδαμε με χαρά ότι υπάρχει κυβερνητικό ενδιαφέρον. Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τα πολύ σημαντικά για εμάς προβλήματα, όπως η σχολική στέγη, η ανεργία, τα αντιπλημμυρικά έργα στο δυτικό μέτωπο, οι αναπλάσεις, οι αστικές συγκοινωνίες, η επέκταση του μετρό κ.ά.» σχολίασε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Ακούσαμε το κυβερνητικό κλιμάκιο να δεσμεύεται ότι θα σκύψει και θα δώσει μεγάλη προσοχή στην επίλυση των προβλημάτων μας. Περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας διαλόγου που ξεκίνησε σήμερα».

Επίθεση Γκιουλέκα παρά την ικανοποίηση των γαλάζιων δημάρχων

Αν και οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την ουσιαστική συζήτηση που έγινε στη χθεσινή σύσκεψη, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας έσπευσε να επικρίνει εκ νέου τη δημιουργία γραμματείας πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να πει το παραμικρό για τα σχολικά γεύματα στους δήμους του δυτικού τόξου.

Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο κ. Τσίπρας ίδρυσε ένα γραφείο πρωθυπουργού στο οποίο δεν γνωρίζει κανείς τι αρμοδιότητες έχει παραχωρήσει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι και σε αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. τακτοποίησε δεκάδες κομματικούς φίλους», όταν είναι γνωστό ότι το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έχει στελεχωθεί με μόλις τρία άτομα. Έκανε επίσης λόγο για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL