Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ζάκυνθος και Λέσβος λόγω καταστροφών από την κακοκαιρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ζάκυνθος και Λέσβος λόγω καταστροφών από την κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Ζάκυνθος και Λέσβος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς οι ισχυρές νεροποντές έχουν πλήξει υποδομές, αγροτικές γαίες και περιουσίες. Σε επιφυλακή είναι οι κατά τόπους Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, καθώς το σκηνικό του καιρού επιδεινώνεται και στα λευκά ντύνονται όλες οι ορεινές, ημιορεινές της ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και οι πεδινές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο να πέφτει υπό το μηδέν τις βραδινές ώρες. Στα νησιά του Αιγαίου και στα νότια της χώρας θα σημειωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Στη Ζάκυνθο συνεχίζονται οι καταγραφές των καταστροφών, καθώς οι τέσσερις περιφερειακοί δρόμοι έχουν πληγεί από τις κατολισθήσεις. Σε πεδινές περιοχές η στάθμη των υδάτων δεν έχει υποχωρήσει αισθητά, ενώ στην πρώην αποξηραμένη λίμνη Μακρή η στάθμη μπορεί να έχει υποχωρήσει, αλλά δυστυχώς καταστράφηκαν πέντε σπίτια από τις πλημμύρες. Συνεργεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του δήμου Ζακύνθου συνεχίζουν τον καθαρισμό των χειμάρρων. Στους δρόμους της πόλης της Ζακύνθου ξεκινά η μαζική αποκομιδή απορριμμάτων προκειμένου να αποσυμφορηθεί. Ανοιχτά θα είναι σήμερα τα σχολεία του νησιού.

Στη Λέσβο, κατολισθήσεις και εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, δημοτικό και περιφερειακό, έφεραν οι ισχυρές καταιγίδες από το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και σε σπίτια και καταστήματα. Να σημειωθεί ότι μέσα σε επτά ώρες, και έως τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής, στην κεντρική Λέσβο, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων. Μεγάλες ζημιές υπέστη και ο άξονας της ανατολικής Λέσβου, Θερμή - Μανταμάδος. Στο Πλωμάρι, στη νότια Λέσβο, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.

Ήδη έχει συσταθεί από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου η επιτροπή, η οποία πρόκειται να εκτιμήσει και να καταγράψει ζημιές σε επιχειρήσεις, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να συσταθεί από τον Δήμο Λέσβου για την καταγραφή ζημιών στα νοικοκυριά. Για την εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπισή της σήμερα, στις 8.30 π.μ. συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

“Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδίως το νησί της Λέσβου, το οποίο έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου βρίσκονται στη μέγιστη κινητοποίηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ταχύτερο δυνατόν, κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα” αναφέρει στην “Α” η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου προσθέτοντας: “Είμαστε εδώ, πάντα κοντά στους ανθρώπους και, ιεραρχώντας διαρκώς τις ανάγκες, κάνουμε το καλύτερο για την άμεση αντιμετώπιση κάθε ζητήματος που έχει ή μπορεί να προκύψει”.

Στα λευκά από χθες η βόρεια Ελλάδα

Από χθες στη βόρεια Ελλάδα εντελώς χειμωνιάτικο ήταν το σκηνικό, με χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές, ωστόσο μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχαν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ πιο έντονα ήταν τα φαινόμενα στις ορεινές περιοχές του νομού, όπως στο Ωραιόκαστρο, στον Χορτιάτη και στο Φίλυρο, που νωρίς το πρωί ντύθηκαν στα άσπρα. Τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους σχεδόν σε όλη την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε περιοχές του Κιλκίς, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, της Κοζάνης, της Φλώρινας και των Γρεβενών. Σύμφωνα με την τροχαία, η κίνηση στους δρόμους μέχρι αργά χθες το βράδυ διεξαγόταν κανονικά και στα μόνα σημεία που απαιτούνταν αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν από και προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας. Ωστόσο, η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους δρόμους και να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ανοίγουν χώροι για τη φιλοξενία αστέγων σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Λόγω του ψύχους, στον Δήμο Θεσσαλονίκης έως την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ., ανοιχτοί θα είναι οι θερμαινόμενοι χώροι του 4ου και 5ου ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42, τηλ. 2310212002, 2310245242 και Αλεξανδρείας 27, τηλ. 2310820110, 2310863038). Επίσης, από τις 5 μ.μ. έως τις 11 π.μ. θα λειτουργεί το υπνωτήριο αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811) και από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ., θα λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310527938).

Στη Λάρισα, για την προστασία των αστέγων ο ξενώνας του δήμου θα λειτουργεί καθημερινά ως υπνωτήριο, από τις 7 μ.μ. έως τις 9 π.μ., προκειμένου να εξυπηρετηθούν άστεγοι της πόλης της Λάρισας. Επίσης, λειτουργεί και ως κέντρο ημέρας δύο φορές την εβδομάδα, από τις 9 π.μ. έως 1 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL