Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C25.9°C
4 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.7°C24.2°C
4 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.5°C22.1°C
5 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.2°C
6 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.9°C24.9°C
4 BF 20%
Νέος "κουμπαράς" στηρίζει την επιχειρηματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος "κουμπαράς" στηρίζει την επιχειρηματικότητα

Υπογραφές για έναν νέο “κουμπαρά” που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα θα μπουν στις αρχές Δεκεμβρίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδέες που “γεννούν” ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα. “Μέρος της έρευνας αυτής παρουσιάζει άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον. Αυτή είναι υγιής επιχειρηματικότητα”, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, προαναγγέλλοντας τον νέο “κουμπαρά”. Έτσι, θα χρηματοδοτούνται από το μηδέν οι καινοτόμοι πρωτοβουλίας, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια ωρίμανσής τους. Το όνομα αυτού... “Ταμείο Συμμετοχών”.

Το νέο ταμείο θα διαχειρίζεται δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους: από το νέο ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και από τον ιδιωτικό τομέα (επενδυτικές τράπεζες, ιδιώτες κ.ά.). Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα “ανεβαίνει” όσο ωριμάζει μια καινοτόμος επιχειρηματική ιδέα. “Ο ρόλος της πολιτείας είναι να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας επειδή υπάρχει μεγάλο ρίσκο”, σημείωσε σχετικά ο Κ. Φωτάκης (στην ΕΡΤ), εξηγώντας γιατί στα πρώτα βήματα η συμμετοχή του ΕΣΠΑ στον “κουμπαρά” θα είναι μεγαλύτερη.

Τρία υποταμεία

Ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας της κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας θα επιστρατεύεται ένα από τα εξής χρηματοδοτικά εργαλεία (υποταμεία): ταμείο “παράθυρο καινοτομίας”, ταμείο “πρώιμου σταδίου”, ταμείο “ανάπτυξης”. Το πρώτο βρίσκεται πιο κοντά στις φρέσκιες ιδέες του ερευνητικού χώρου, που δεν έχουν ωριμάσει σε επίπεδο εφαρμογής. Τα ποσά που θα διατίθενται ξεκινούν από 15.000 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τις 150.000 ευρώ ανά project.

Οι πόροι που διαχειρίζεται το Ταμείο Συμμετοχών και τα υποταμεία του αρχικά θα είναι 250 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ιδιωτών που θα επενδύουν, μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Οικονομία έντασης γνώσης

Χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής η έρευνα χρηματοδοτείτο από τον τακτικό προϋπολογισμό, που, όπως είπε ο Κ. Φωτάκης, το 2015-2016 αυξήθηκε κατά 30%. Όμως ταυτόχρονα ενισχύθηκε η συμμετοχή των διαρθρωτικών ταμείων.”Πρέπει να διαφυλάττουμε το πολυτιμότερο κεφάλαιο της χώρας που είναι το ανθρώπινο δυναμικό”, τόνισε, εξηγώντας πως ο συνδυασμός των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με τα ήδη υπάρχοντα (όπως το νεοσύστατο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Κανοτομίας) είναι σε θέση να προσφέρουν μια ολιστική παρέμβαση στη στήριξη της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Η όλη διαδικασία ονομάζεται “οικονομία έντασης γνώσης”, όπως είπε ο Κ. Φωτάκης, και στόχος είναι να αποτελέσει “πυλώνα ανάπτυξης δίπλα στον πρωτογενή τομέα”.

Όφελος για τις ΜμΕ

Περαιτέρω, "οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και της αγροδιατροφής, θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση από την πλατφόρμα, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση", όπως δήλωσε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας: "Η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στις γνώσεις και τις δεξιότητες των εργαζομένων: στην αξιοποίηση των νέων επιστημόνων, στην επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, αντί για την υποτίμηση της εργασίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL