Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Διαδηλώσεις παρά τις απαγορεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδηλώσεις παρά τις απαγορεύσεις

Μετά από καιρό και παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, οι δρόμοι του κέντρου γέμισαν από κόσμο και συνθήματα. Η χθεσινή επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα αποτέλεσε την αφορμή ώστε αρκετοί πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις κεντρικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

“ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - Πολυτεχνείο, έτσι πολεμάμε του ΝΑΤΟ το σφαγείο” ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν από νωρίς το απόγευμα έξω από το Πολυτεχνείο, όπου έδιναν αγωνιστικό ραντεβού η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, άλλες αριστερές οργανώσεις και αναρχικές συλλογικότητες. Λίγα λεπτά μετά τις 5.30 το απόγευμα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους με αρχικό στόχο την αμερικανική πρεσβεία, όπου όμως δεν έφτασαν ποτέ καθώς κλούβες και άνδρες των ΜΑΤ είχαν κλείσει τον δρόμο, δεδομένου ότι η απαγόρευση της αστυνομίας επέτρεπε την πορεία μέχρι τη συμβολή Σταδίου και Αμερικής. “Ανοίξτε τον δρόμο για την πρεσβεία - Δεν θα περάσει η τρομοκρατία” φώναζαν οι διαδηλωτές.

Πορεία του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ

Παράλληλα, με σύνθημα «Όχι στον πόλεμο, όχι στον ιμπεριαλισμό» ξεκίνησε και η πορεία του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ από την Ομόνοια, παρουσία του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ενός ιμπεριαλιστικού κράτους, που, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ηγείται των 'κορακιών' του ΔΝΤ, που ματώνουν και τον ελληνικό λαό». Η κεφαλή της πορείας προχώρησε προς την Πανεπιστημίου και έφτασε μέχρι τον αστυνομικό φραγμό, ενώ το πίσω μέρος της πορείας δεν ξεκίνησε ποτέ και τελικά συντεταγμένα κατευθύνθηκε προς την Πειραιώς, όπου διαλύθηκε.

Απόπειρες να σπάσει ο αστυνομικός κλοιός

Όταν έφτασε η κεφαλή της πορείας της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αναρχικών στον αστυνομικό φραγμό επί της οδού Σταδίου και Αμερικής, ο επικεφαλής της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνης ζήτησε από τον επικεφαλής αστυνομικό να τους αφήσει να περάσουν, κάτι που τελικά δεν συνέβη και λίγα λεπτά αργότερα, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό, ακολούθησε περιορισμένη χρήση χημικών. Η κεφαλή της πορείας έστριψε προς την οδό Αμερικής και συνέχισε στην Πανεπιστημίου. Την ώρα που τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρίσκονταν στη μέση της πορείας ξεκίνησαν να στρίβουν προς την Πανεπιστημίου και πλησίαζαν τα αντιεξουσιαστικά μπλοκ, είχαμε τη δεύτερη απόπειρα να σπάσει ο αστυνομικός φραγμός και ακολούθησε πιο έντονη σύγκρουση με περισσότερα χημικά και βομβίδες κρότου - λάμψης.

Αρκετός κόσμος διέφευγε δακρυσμένος από τα στενά και με λευκό το πρόσωπο από τα maalox. Κάποιοι όμως, 50 με 100 άτομα, εγκλωβίστηκαν σε στοά στη Σταδίου. Άνδρες των ΜΑΤ τους κράτησαν εκεί για περισσότερο από μισή ώρα. Μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών και δικηγόρων, οι εγκλωβισμένοι... απεγκλωβίστηκαν και συνέχισαν την πορεία τους. Το μέρος της πορείας που βρισκόταν στην Πανεπιστημίου ουσιαστικά έφτασε κυνηγημένο στην Ομόνοια. Στην Ομόνοια κατέληγαν σταδιακά όλοι, όπου διαλύθηκε η πορεία.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για τραυματισμό στο κεφάλι φοιτήτριας από δακρυγόνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 3 συλλήψεις στην οδό Πανεπιστημίου.

Επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο

Ωστόσο, μέρος αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο, όπου μεταφέρθηκε η ένταση μέχρι αργά το βράδυ. Στο Α.Τ. Εξαρχείων έριξαν 2 βόμβες μολότοφ, ενώ βανάκι κάηκε στην οδό Καποδιστρίου.

Θεσσαλονίκη: πορεία χωρίς επεισόδια

Χωρίς εντάσεις και επεισόδια πραγματοποιήθηκαν χθες δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Ομπάμα στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη πορεία του ΚΚΕ ξεκίνησε από την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ και κατέληξε στην Αριστοτέλους. Η δεύτερη, που πραγματοποίησαν μέλη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, ξεκίνησε από την Καμάρα, πέρασε από το αμερικανικό προξενείο στην Τσιμισκή, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν μια αμερικανική σημαία και φώναξαν συνθήματα και κατέληξε πάλι στην Καμάρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL