Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε για πρώτη φορά την απελευθέρωσή της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε για πρώτη φορά την απελευθέρωσή της

Χρειάστηκαν 72 χρόνια για να καθιερωθεί ως επίσημη επέτειος η 30ή Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία το 1944 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, με την είσοδο του ΕΛΑΣ στην πόλη, που προστάτευσε βασικές υποδομές τις οποίες είχαν ναρκοθετήσει οι κατακτητές. Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για την επέτειο, την Κυριακή, το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ είχαν χαρακτήρα ζωντανού «μαθήματος» του σημαντικού αυτού κομματιού της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

«Δεν είναι ουδέτερη η στιγμή, δεν είναι ουδέτερος ο χρόνος που οι Έλληνες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, παντού, τιμάμε την ιστορία μας, την πραγματική μας ιστορία. Διότι σε όλη την Ευρώπη, και λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω του μεγάλου προσφυγικού ζητήματος από ροές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από τους πολέμους και να βρουν φιλόξενη γη, σηκώνουν πάλι κεφάλι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η Ακροδεξιά, οι νεοναζιστικές οργανώσεις. Είναι λοιπόν μέρος της αντιπαράθεσης, για να μην πω αυτού του σύγχρονου πολέμου, απέναντι σε αυτές τις δοξασίες και τις ακροδεξιές αντιλήψεις, η προσπάθεια που γίνεται και εδώ και στην Αθήνα και παντού» τόνισε ο Νίκος Βούτσης στον σύντομο χαιρετισμό, ενώ νωρίτερα κατά την κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης επισήμανε:

«Η χειραγώγηση της ιστορικής μνήμης οδήγησε πάρα πολλές φορές σε αποτελέσματα δραματικά. Σήμερα στη χώρα μας, που υπάρχει αυτή η βαθιά κρίση, είμαστε εδώ για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε, και η μνήμη πάνω στα πραγματικά γεγονότα ενώνει. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα, στα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στα μνημεία, τα οποία τώρα θα επισκεφθούμε, ούτε μόνο στους δήμους, αλλά και στα σχολεία πια και παντού, αυτές οι επέτειοι θα πάρουν το πραγματικό τους νόημα, για να υπάρξει μια πραγματική συλλογική κατάφαση και στάση μπροστά στην ιστορία μας, που είναι πολύ πλούσια σε αγώνες αλλά απαιτεί και πολλούς ακόμα αγώνες για να ξεπεράσουμε και τα σημερινά μας προβλήματα».

Πλήθος κόσμου ακολούθησε τον περίπατο μνήμης στα σημεία της Θεσσαλονίκης όπου διαδραματίστηκαν τα σπουδαία γεγονότα της 30ής Οκτωβρίου 1944. Ανάμεσά τους, πέρα από τον πρόεδρο της Βουλής, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιπρόεδρος της βουλής Τάσος Κουράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που από δικές του πρωτοβουλίες η επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα έγινε επίσημη τοπική γιορτή σπουδαίας σημασίας για την πόλη.

Έλαμψαν, ωστόσο, διά της απουσίας τους Ν.Δ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κατέληξε, ύστερα από πολλές στάσεις και αφηγήσεις των ιστορικών γεγονότων, στην πλατεία Ελευθερίας, εκεί όπου στις 11 Ιουλίου 1942 υπέστησαν τα εξευτελιστικά γυμνάσια οι άρρενες Εβραίοι της πόλης.

Χθες το απόγευμα οι δημοτικές κινήσεις Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή Πόλη και οι Ενεργοί Πολίτες Δήμου Χορτιάτη - Πανοράματος διοργάνωσαν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση για ένα άλλο ανοικτό κεφάλαιο της ιστορίας, τις γερμανικές οφειλές, με ομιλητές τους βουλευτές Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Χάρη Τσαμακλή και τον δρ Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ και δικηγόρο Δημήτρη Κούτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL