Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
"Όταν ο κ. Σγουρός υπερκοστολογούσε 107 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ) το Γραμματικό..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όταν ο κ. Σγουρός υπερκοστολογούσε 107 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ) το Γραμματικό..."

Για αδέξια απόπειρα παραπληροφόρησης και επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κατηγορεί τον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), μετά την ανακοίνωση του για την πρότυπη πράσινη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό, που προωθεί η σημερινή διοίκηση.

Ο κ. Σγουρός, έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις» και «πισωγυρίσματα» από την Περιφέρεια Αττικής για τη Μονάδα στο Γραμματικό, «με υψηλότατο κόστος κατασκευής και λειτουργίας»

Στην απάντηση του ο ΕΔΣΝΑ δηλώνει ότι «τα εισερχόμενα απόβλητα (δυναμικότητα), είναι τα μισά από εκείνα που σχεδίαζε η προηγούμενη Διοίκηση», καθώς και ότι στο έργο περιλαμβάνεται και μονάδα κομποστοποίησης.

Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα έργο- πρότυπο με δημόσιο χαρακτήρα και αυστηρότερους, αλλά και φιλικότερους προς το περιβάλλον όρους. Επίσης υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη Διοίκηση ετοιμαζόταν να δημοπρατήσει με ΣΔΙΤ, μόνο τη μονάδα επεξεργασίας για το ποσό των 107 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), αναρωτώντας «Ποιος λοιπόν υπερτιμολογεί τι;».

Αναλυτικότερα ο ΕΔΣΝΑ αποσαφηνιστούν τυχών απορίες επί του θέματος παραθέτει τα εξής στοιχεία:

- Η σημερινή υπό σχεδίαση/κατασκευή μονάδα έχει τη μισή δυναμικότητα - 60.000 τόνων ετησίως από ό,τι η προηγούμενη, με ΣΔΙΤ, δυναμικότητας 127.000 τ/ε, που δέσμευε το ελληνικό δημόσιο για 27 έτη!

- Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας σχεδιάζει μια πρότυπη πράσινη μονάδα, όπου θα επεξεργάζεται σε τέτοιο βαθμό τα απορρίμματα, ώστε το τελικό υπόλειμμα να είναι κάτω από 25% της αρχικής ποσότητας και πλήρως αδρανοποιημένο. Γεγονός το οποίο θα εξαλείψει κάθε κίνδυνο ρύπανσης από τον ΧΥΤΥ, ενώ θα παρατείνει τη ζωή του κατασκευασμένου κυττάρου για πάρα πολλά χρόνια. Η μονάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και να κατασκευασθεί ως Δημόσιο έργο.

- Το σημερινό έργο στο Γραμματικό, πληροί αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον και ακριβώς λόγω αυτής της ήπιας προσέγγισης επεξεργασίας (κομποστοποίηση), σχεδιάζονται περισσότερες και πιο εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες υλοποιούν ένα πραγματικά πράσινο εργοστάσιο.

- Είναι «ατυχής η όποια σύγκριση της μονάδας του Γραμματικού με εκείνη της Ηπείρου», όπου γίνεται αναφορά στο ίδιο "tonnage" επεξεργασίας (80.000 τόνοι), όταν το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στο Γραμματικό από τους 80.000 τόνους, οι 20.000 είναι αντικείμενο επεξεργασίας μέσω κομποστοποίησης, ενώ στο άλλο αυτοί ανέρχονται μόλις σε 8.000!

- Δεν υπάρχει καμία υπερκοστολόγηση του έργου. Ο προϋπολογισμός, που δόθηκε το καλοκαίρι είναι 40εκ. και η τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφέρεται σε 48εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η αύξηση που προέκυψε, επισημαίνει ο ΕΔΣΝΑ, «οφείλεται στο γεγονός ότι στο ενδιάμεσο διάστημα των εν λόγω αποφάσεων, συντάχθηκε προμελέτη που καθόρισε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον προϋπολογισμό, «προκειμένου να είναι ώριμο το έργο και να μην τεθεί εν κινδύνω η χρηματοδότησή του, ενώ είναι δε ιδιαίτερα κρίσιμη για την υλοποίηση του υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ...», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL