Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Σε εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.30 η πέμπτη κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο πληροφορίες δικαστικών κύκλων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.

Κατά το ΑΜΠΕ επίσης δεν είναι βέβαιο ότι η σημερινή διάσκεψη θα είναι και η τελευταία για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα ως προς την κρίση των δικαστών παραμένουν ανοιχτά.

Στο τραπέζι της διάσκεψης έχουν τεθεί οι αιτιάσεις των καναλιών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ σχετικά με το σύννομο με βάση το Σύνταγμα του νόμου που καθορίζει τον αριθμό των αδειών σε τέσσερις. Στην κεκλεισμένων των θυρών τετράωρη διάσκεψη προχθές, ο Σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, σημειώνοντας τη δυσκολία συγκρότησης στη παρούσα φάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είχε εισηγηθεί επίσης στην προηγούμενη διάσκεψη, να κριθούν ως απαράδεκτες οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, κάτι το οποίο απέρριψε η ολομέλεια του δικαστηρίου με ψήφους 16/9.

Οι κρίσιμες πτυχές που εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι:

• Οι αρμοδιότητες ΕΣΡ, αν δηλαδή μόνο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απονέμεται από το Σύνταγμα η αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τα των τηλεοπτικών αδειών ή εάν μπορεί και ο υπουργός Επικρατείας, όπως έχει προβλέψει ο νόμος Παππά.

• Ο αριθμός των αδειών, αν δηλαδή ο περιοριστικός από τον νόμο αριθμός των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών που προβλέπει ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.

Εάν τελικά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορούσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία και όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου, τότε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στις προβλέψεις του Συντάγματος και θα πρέπει να αλλάξει.

Αντιθέτως, αν η πλειοψηφία των 25 Συμβούλων Επικρατείας κρίνει ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στο νομοθέτημα με την υφιστάμενη μορφή του, τότε η εφαρμογή του νόμου θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο και όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου υπουργού.

Χθες, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ξεκαθάρισε πως τους νόμους τους συντάσσει η Βουλή, ενώ τα δικαστήρια κρίνουν και δεν νομοθετούν. «Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε” ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL