Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΣΕ 11.050 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ 68 ΣΧΟΛΕΙΑ / "Για μια κατά το δυνατόν ανθρώπινη ζωή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΣΕ 11.050 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ 68 ΣΧΟΛΕΙΑ / "Για μια κατά το δυνατόν ανθρώπινη ζωή"

“Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ούτε τα παιδιά να λιποθυμάνε, ούτε να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση” τόνισε χθες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, καά την παρουσίαση μαζί με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη του φετινού προγράμματος για το δεκατιανό στα σχολεία. Η δράση συνεχίζεται από πέρυσι και γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Φέτος το δεκατιανό θα δίνεται σε 11.050 μαθητές και σε 68 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, με την προοπτική να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των σχολείων και των μαθητών που ωφελούνται από το πρόγραμμα.

Η χορήγηση των πρωινών γευμάτων ξεκίνησε την Τρίτη και αφορά μόνο σχολεία της Αττικής. Η πρώτη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τις εταιρείες είναι μέχρι το τέλος του 2016 και υπάρχει άτυπη δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, εκπρόσωποι των εταιρειών εξέφρασαν την πρόθεση να ενισχύσουν και το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε σχολεία του Περάματος από τις 12 Οκτωβρίου.

Συνεργασίες χωρίς προκαταλήψεις

Για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι μπροστά στην κρίση “χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς προκαταλήψεις, με μοναδικό στόχο να καταστήσουμε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση, ιδιαίτερα τα παιδιά, συμμέτοχους σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης για μια κατά το δυνατόν ανθρώπινη ζωή”.

Το πρόγραμμα στηρίζουν οι εταιρείες Αφοί Κομπατσιάρη, Tasty Foods ΑΒΓΕ, ΔΕΛΤΑ, Everest, Lidl Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε. Οι εταιρείες προσφέρουν τόσο τα γεύματα όσο και τη μεταφορά τους στα σχολεία. Το δεκατιανό που θα προσφέρεται καθημερινά θα είναι διαφορετικό κάθε φορά και θα περιλαμβάνει τόστ, γάλα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια, χυμό και φρούτα κ.ά.

Τα σχολεία επιλέχθηκαν με κριτήριο αν έχουν κυλικείο και με βάση τη χαρτογράφηση των περιοχών που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας και φτώχειας, με στοιχεία από τα προγράμματα της ανθρωπιστικής κρίσης και του ΤΕΒΑ. Πριν επιλεχθούν τα σχολεία, είχε υπάρξει συνεννόηση με τις περιφερειακές διευθύνσεις, με τους διευθυντές των σχολείων και τους δασκάλους, όπως και με τους συλλόγους γονέων, ώστε να υπάρχει πλήρης αποδοχή.

Ο λόγος που εξετάστηκε η ύπαρξη ή μη κυλικείου σε κάθε σχολείο είναι ότι τα συναρμόδια υπουργεία δεν θέλουν να λειτουργήσει το πρόγραμμα ανταγωνιστικά με τα κυλικεία από τα οποία βιοπορίζονται αρκετοί εργαζόμενοι. Αρκετά πάντως σχολεία δεν έχουν κυλικεία, καθώς οι οικογένειες των μαθητών αδυνατούν να δώσουν ακόμη και το ένα ή δύο ευρώ για την τυρόπιτα ή κάποιο άλλο σνακ.

Παρά τις πολλές δυσκολίες, όπως τόνισε η Θ. Φωτίου, τα δύο υπουργεία έκαναν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα, καθώς μια αντίθετη εξέλιξη “θα ήταν αντιεκπαιδευτική”. Θα προκαλούσε παράλληλα “απογοήτευση στα παιδιά, στους δασκάλους, τους γονείς και στην κοινωνία”. “Συνεχίζουμε κάθε δράση που αρχίζουμε” πρόσθεσε η αν. υπουργός, εννοώντας ότι συνεχίζεται παράλληλα και το πρόγραμμα για τα ζεστά σχολικά γεύματα το μεσημέρι.

Συντροφικότητα

Τις θετικές συνέπειες των προγραμμάτων επιβεβαιώνει η έρευνα που διενήργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει την εποπτεία του διατροφολόγιου για τα μεσημεριανά γεύματα. “Η έρευνα έδειξε ότι πέρα από την παιδευτική εμπειρία των παιδιών να τρώνε υγιεινά και όλα μαζί, με την οποία δημιουργείται ένα άλλο κλίμα μέσα στα σχολεία, τα παιδιά δηλώνουν ότι αυτό που κάνουν όλα μαζί είναι ωραίο 'σαν εκδρομή'” ανέφερε η Θ. Φωτίου. Από την πλευρά του, ο Ν. Φίλης χρησιμοποίησε την έννοια της συντροφικότητας. “Επιτρέψτε μου αυτή την όμορφη λέξη. Ετυμολογικά βγαίνει από την κοινή τράπεζα. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, που ήταν η ευχαριστηριακή σχέση των χριστιανών μέσω της λειτουργίας, τρώγανε γύρω από ένα τραπέζι και μετά στο εργατικό κίνημα και στην Αριστερά αλλά και συνολικά και σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, το τραπέζι ένωνε τον κόσμο. Η τροφή δεν είναι μόνο υλικό μέρος, είναι και ένα σύνολο αξιών που μπορείτε να αναγνωρίσετε σε αυτή την κοινή τράπεζα”.

Καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Η έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δείχνει ακόμη ότι οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών βελτιώθηκαν κατά 40% μετά τη χορήγηση των μεσημεριανών σχολικών γευμάτων. Η έρευνα βασίζεται στα συμπεράσματα των εκπαιδευτικών, που διαπίστωσαν επίσης βελτίωση και της σχολικής συμπεριφοράς. Είναι επίσης σημαντικό ότι την παραγωγή των γευμάτων έχουν αναλάβει ΚΟΙΣΠΕ που απασχολούν κατά 40% άτομα με αναπηρία και πρώην τοξικοεξαρτημένους.

Για να συνεχιστεί το πρόγραμμα των μεσημεριανών σχολικών γευμάτων, η Θ. Φωτίου απηύθυνε κάλεσμα στον καθένα να συμβάλει έστω και ένα ευρώ με κατάθεση στην πλατφόρμα της Εθνικής Τράπεζας act4greece.gr.

Σημαντική ενίσχυση του προγράμματος προσδοκάται από τα απροσδόκητα έσοδα των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με τον Ν. Φίλη, είναι η απόδειξη ότι “Η Δημοκρατία μπορεί να έχει θετικές επενέργειες και στο θέμα της καθημερινότητας των πολιτών. Τα έσοδα από μια δημοκρατική ενέργεια, όπως είναι αυτή του διαγωνισμού για να μπει τάξη στα τηλεοπτικά μέσα, μπορούν να ενισχύσουν τις αναγκαίες κοινωνικές δράσεις υπέρ των πιο ευάλωτων από την κρίση κοινωνικών στρωμάτων”. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς “που βγαίνουν μπροστά” ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα και διαθέτουν “από το υστέρημα του χρόνου τους δείχνοντας περίσσευμα καρδιάς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL