Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Κρούει τον κώδωνα η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα 27 θύματα εν ώρα εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρούει τον κώδωνα η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα 27 θύματα εν ώρα εργασίας

Τη λήψη μέτρων ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να αποφεύγονται θάνατοι και τραυματισμοί των υπαλλήλων στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ομοσπονδία, από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου του 2016, είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας και άλλοι επτά τραυματιστήκαν σοβαρά. Με σύμβαση ορισμένου χρόνου από τους θανόντες ήταν οι πέντε συμβασιούχοι και από τους τραυματισθέντες οι τέσσερις και στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά πτώση από απορριμματοφόρο.

Συγκεκριμένα, θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα συνέβησαν στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Περιστερίου, Μαδύτου Βόλβης, Ιωαννίνων, Πλατανιά Χανίων, Πάργας, Βέλου - Βόχας, Ικαρίας, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Άρτας, Χαληδόνας, Καρπενησίου, Μεγαρέων, Αθηναίων, Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Ηρακλείου, Κοζάνης και Κεφαλληνίας. Ενώ τραυματισμοί από εργατικό ατυχήματα έχουν καταγραφεί στους Δήμους Χαλκίδας, Περιστερίου, Λαρισαίων, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Χανίων και Φυλής.

Για “εγκληματικές ευθύνες” των πολιτικών υπευθύνων, των υπηρεσιακών παραγόντων στα συναρμόδια υπουργεία και των αιρετών κάνει λόγο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, χαρακτηρίζοντας “άκρως ανησυχητικό και μνημονιακό” το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πλέον προσλαμβάνονται με πεντάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις, που “τους στέλνουν θυσία στον βωμό της υπερεκμετάλλευσης και της υπερεργασίας”. Λόγω των θλιβερών γεγονότων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί να ληφθούν “άμεσα μέτρα και να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποφυγή αύξησης της ‘μαύρης’ λίστας”. Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνεται διάταξη για τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ όπως και η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας έως τις 31/12/2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL