Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Η Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Με αυξημένο το ελληνικό αλλά και το γερμανικό ενδιαφέρον, λόγω της συμμετοχής της documenta14 του Κάσελ για πρώτη φορά στην Αθήνα, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης.

Στη φετινή έκθεση που πραγματοποιείται από 19 έως 23 Οκτωβρίου, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα, φιλοξενούνται τουλάχιστον 500 ελληνικά βιβλία από την πρόσφατη παραγωγή 150 εκδοτικών οίκων.

Αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι και ο αριθμός των εκδοτών που συμμετέχουν με δική τους βιβλιοθήκη και οι οποίοι δίνουν δυναμικό "παρών" μαζί με λογοτεχνικά πρακτορεία δικαιωμάτων, συμβάλλοντας σε μια νέα εικόνα εξωστρέφειας του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως στον κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων για το 2016 καταγράφονται 33 τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν σε 64 εκδόσεις ξένων οίκων, την ώρα που απουσιάζουν ενεργά προγράμματα υποστήριξης μεταφράσεων.

Τη δική τους θέση στην έκθεση έχουν το παιδικό βιβλίο, η σύγχρονη ελληνική ποίηση και πεζογραφία, οι νέες λογοτεχνικές φωνές, το δοκίμιο, λευκώματα και βιβλία τέχνης. Πρόκειται για βασικές θεματικές παρουσίασης νέων ελληνικών βιβλίων υπό τον τίτλο “Greek Books - Global Ideas”.

Έμφαση θα δοθεί στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, με εκδόσεις και από σημαντικούς φορείς και ιδρύματα (Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Φρυσίρα, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ κ.ά.).

Σημαντική είναι, επίσης, η παρουσία του Edition Romiosini του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) που έχει έδρα το Βερολίνο, με 14 νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις σύγχρονης «κλασικής» λογοτεχνίας στη γερμανική γλώσσα. Το CeMoG παρουσιάζει, επίσης, τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης της νεοελληνικής λογοτεχνίας και των νεοελληνικών σπουδών στα γερμανικά, η οποία περιλαμβάνει μεταφράσεις ελληνικής λογοτεχνίας ή βιβλίων σχετικών με τον ελληνικό πολιτισμό και διατίθενται δωρεάν στο κοινό.

Σειρά εκδηλώσεων, δράσεων, εκθέσεων και προβολών θα διεξαχθούν στο Ελληνικό Περίπτερο κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών λειτουργίας της έκθεσης παρουσιάζοντας όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο.

Ένας μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων αφιερωμένων στα παιδιά διοργανώνονται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και περιλαμβάνουν πρόγραμμα συναντήσεων με συγγραφείς και εικονογράφους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης θα ανακοινωθεί η έναρξη της δράσης The Parthenon of Books (O Παρθενώνας των Βιβλίων) της Marta Minujín, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάσελ στο πλαίσιο της documenta14. Πρόκειται για μια ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για το χτίσιμο μιας ρέπλικας της Ακρόπολης στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz του Κάσελ, στο ίδιο σημείο όπου το 1933 ρίχτηκαν από τους ναζί στην πυρά πολυάριθμα βιβλία. Υλικό κατασκευής θα αποτελέσουν αντίτυπα απαγορευμένων βιβλίων από όλο τον κόσμο. Το έργο είναι ένα σύμβολο αντίστασης στη λογοκρισία, την απαγόρευση των γραπτών και τη δίωξη των συντακτών τους. Στην εκδήλωση ανακοίνωσης της δράσης θα προσκληθούν και Έλληνες εκδότες για να καταθέσουν «απαγορευμένα» βιβλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL