Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΕΝ.ΚΛΩ.: Φτάνοντας στην άκρη του νήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝ.ΚΛΩ.: Φτάνοντας στην άκρη του νήματος

Πιο κοντά στην επαναλειτουργία τους βρίσκονται τα εργοστάσια της ΕΝ.ΚΛΩ. (Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία), εξέλιξη που θα φέρει πίσω εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Όπως αποκάλυψε η “Α” την Παρασκευή, ο αυριανός προγραμματισμένος πλειστηριασμός δύο εργοστασίων ανακόπτεται μετά από συντονισμένες κινήσεις των πιστωτών που οδήγησαν σε κατάθεση σχετικής αίτησης.

Παράλληλα υπάρχουν δύο ακόμη θετικές εξελίξεις, καθώς στρατηγικός επενδυτής έχει εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον για εξαγορά της περιουσίας της ΕΝ.ΚΛΩ. και αναμένονται τις επόμενες ημέρες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα ώστε να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες του προηγούμενου πτωχευτικού νόμου που αποτελούν εμπόδια για την εξεύρεση μιας λύσης.

Δεν απαντά η σύνδικος πτώχευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α” η πρόταση του επενδυτή έχει υποβληθεί εδώ και δύο εβδομάδες στη σύνδικο πτώχευσης, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση. Σημειώνεται ότι ο επενδυτής αποδέχεται το επιχειρησιακό σχέδιο των εργαζομένων, με όρους που προβλέπουν μισθούς 751 ευρώ και συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό σχήμα κατά 20% με 25%.

Η πρόταση αφορά και τα 17 εργοστάσια και, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει απαντήσει η σύνδικος πτώχευσης, η ανακοπή του αυριανού πλειστηριασμού εξασφαλίζει πολύτιμο χρόνο. Έτσι θα μπορέσουν να γίνουν οι απαιτούμενες συζητήσεις και εκτιμήσεις μεταξύ πιστωτών, συνδίκου και επενδυτή χωρίς το άγχος της εκποίησης βασικών υποδομών.

Πάντως τα δύο εργοστάσια που θα έμπαιναν αύριο σε πλειστηριασμό δεν αφορούν τα τρία εργοστάσια που θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση σε Κομοτηνή, Μαρωνεία Ροδόπης και Στενήμαχο Ημαθίας, τα οποία πρόκειται να απασχολήσουν 336 εργαζόμενους. Ωστόσο πρόθεση του επενδυτή είναι στο μέλλον να λειτουργήσουν και άλλες μονάδες. Σε βάθος τετραετίας εκτιμάται ότι θα δουλεύουν 714 εργαζόμενοι.

Στην πρότασή του ο επενδυτής ζητάει από τη σύνδικο να υπάρξει συνάντηση για ενημέρωση πάνω σε ζητήματα που αφορούν το στάδιο της πτωχευτικής διαδικασίας, την περιγραφή της πτωχευτικής περιουσίας, τη νομική και πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πάγια της εταιρείας και τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης της παρούσας κατάστασης με την επένδυση των απαραίτητων κεφαλαίων για την επαναδραστηριοποίηση μέρους των λειτουργικών εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Εκφράζεται επίσης η επιθυμία να δοθεί δυνατότητα επίσκεψης στις κτηριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και το κόστος της άμεσης επαναλειτουργίας τους.

Ούτε ένα ευρώ σε εργαζόμενους και ΙΚΑ από τις εκποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύνδικος επιμένει στη συνέχιση των πλειστηριασμών. Από την άλλη σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δίνονταν λόγω κρίσης και άλλων παραγόντων μόλις στο 10% της πραγματικής τους αξίας.

Συνεπώς τα ποσά που έχουν εισπραχθεί δεν επαρκούν επ' ουδενί για να αποπληρωθούν οφειλές 36 εκατομμυρίων ευρώ στους εργαζόμενους, 190 εκατομμυρίων στις τράπεζες, 40 εκατομμυρίων στο ΙΚΑ, άλλων τόσων στο Ελληνικό Δημόσιο και συνολικά οφειλές 315 εκατομμυρίων, εφόσον συμπεριληφθούν και χρέη προς τρίτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πτώχευσης, οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ!

Πιθανή αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα θα δώσει στους πιστωτές τη δυνατότητα μέσω Γενικών Συνελεύσεων να έχουν λόγο στις εξελίξεις. Αντίθετα για την ώρα ο ισχύων Πτωχευτικός Κώδικας παρέχει στον σύνδικο μόνο -από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα- την εξουσία διαχείρισης της πτωχευτικής περιουσίας.

Πέραν πάντως του επενδυτή που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της περιουσίας, ενδιαφέρον αναμένεται να εκφραστεί και από άλλους επιχειρηματίες. Ανεξαρτήτως του ποιος τελικά θα πάρει την ΕΝ.ΚΛΩ., τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν θα δοθούν για την κάλυψη οφειλών σε εργαζόμενους και ΙΚΑ. Αυτό γιατί η εταιρεία πτώχευσε πριν από το 2012, οπότε ισχύει το ακόμη πιο παλιό νομικό καθεστώς.

Σημαντικό ρόλο, ώστε να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για ανοικτή ξανά ΕΝ.ΚΛΩ., έπαιξε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Αρχικά προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να ανασταλεί ο πλειστηριασμός για έξι μήνες και η εκποίηση του εξοπλισμού των εργοστασίων κομμάτι - κομμάτι.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε από τη Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης (υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης) εννεαμελής ομάδα 7 επιστημονικών συμβούλων, 5 συναρμοδίων υπουργείων καθώς και 2 εμπειρογνωμόνων με στόχο την ''αξιολόγηση και την τελική διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου για την επαναλειτουργία εγκαταστάσεων της υπό πτώχευση Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε. - ΕΝ.ΚΛΩ. Α.Ε.

Η αξιολόγηση ήταν απόλυτα θετική και το επίσημο ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τον επενδυτή και αναμένεται να εκφραστεί και από άλλους δείχνει πως οι εργαζόμενοι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από διαφόρων λογιών τεχνοκράτες, εφόσον το θέλουν πραγματικά.

Πολλαπλά οφέλη

“Είναι κάτι πολύ μεγάλο για εμάς, μετά από οκτώ χρόνια αγώνα με μοναδικό στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου” τονίζει στην “Α” η 50χρονη Μάρθα Στογιατζάκη, χειρίστρια μηχανών που θα εργαστεί στη μονάδα της Κομοτηνής. Όπως λέει, η περιοχή είχε μαραζώσει μετά το κλείσιμο των εργοστασίων, καθώς από εκεί που 600 συνολικά εργαζόμενοι αγόραζαν καθημερινά από την πόλη, με αποτέλεσμα να ανοίξουν και άλλες επιχειρήσεις όπως φούρνοι, “ξαφνικά δεν περνούσαν. Ξαφνικά δεν αγόραζαν. Αυτό έφερε κι άλλη ανεργία, κι άλλη φτώχεια”.

Όλον αυτό τον καιρό οι εργαζόμενοι που δεν έφυγαν για το εξωτερικό ή δεν βρήκαν αλλού δουλειά τα έβγαζαν πέρα δύσκολα. “Ένα - δύο μήνες πηγαίναμε για μεροκάματο στη συλλογή βάμβακος και αυτό ήταν”. Ακόμη πιο δύσκολα ήταν για τις οικογένειες. “Δούλευαν αρκετά ζευγάρια στο εργοστάσιο και ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο. Ζήσαμε όπως έχει ζήσει όλη η Ελλάδα μέσα στην κρίση. Χάρη στην στήριξη των παππούδων και των γιαγιάδων” λέει η κ. Μάρθα, που βλέπει ξανά με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν και ο σύζυγός της άνεργος.

Όσο για την κατάσταση των εργοστασίων, “παρότι εκποιήθηκαν κάποια μηχανήματα, δεν μας εμποδίζει να γίνει η δουλειά μας. Τόσα χρόνια τα φυλάγαμε και τα προσέχαμε, ακόμη κι όταν δεν μας επέτρεπαν να μπούμε στο εργοστάσιο πηγαίναμε να δούμε απέξω ότι όλα είναι εντάξει. Τα μηχανήματα είναι έτοιμα. Μένει να πατήσουμε το κουμπί ξανά”.

Σημειώνεται ότι οι μονάδες θα λειτουργήσουν σε περιοχές όπου το 50% της τοπικής ανεργίας οφείλεται στο κλείσιμο των κλωστηρίων. Δευτερογενώς το όφελος είναι ότι αναμένεται σημαντική τόνωση της τοπικής αγοράς.

Στήριξη απ' όλους

Τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να προκύψουν φαίνονται επίσης στη στήριξη που έχει ο αγώνας των εργαζομένων. Τη στήριξή τους έχουν εκφράσει η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Κομοτηνής, τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια Ροδόπης και Νάουσας, η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, η ομοσπονδία επαγγελματιών βιοτεχνών Νάουσας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, ο αγροτικός συνεταιρισμός Νάουσας, τα Εργατικά Κέντρα Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, το σωματείο εργαζομένων στην Diaxon Σπάρτακος, το σωματείο εργαζομένων στη ΣΕΛΜΑΝ Κομοτηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ Νάουσας, ακόμη και η Μητρόπολη Βέροιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL