Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Να μη νομιμοποιηθεί το Mall ζητάει η παράταξη "Ενότητα, Ανατροπή και έργο για το Μαρούσι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μη νομιμοποιηθεί το Mall ζητάει η παράταξη "Ενότητα, Ανατροπή και έργο για το Μαρούσι"

Να μη δημιουργηθεί προηγούμενο για την ιδιωτική πολεοδόμηση κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας με ταυτόχρονη καταστρατήγηση του δημοσίου συμφέροντος ζητάει η δημοτική παράταξη "Ενότητα, Ανατροπή και έργο για το Μαρούσι", η οποία καταθέτει το αίτημα να μη νομιμοποιηθεί το Mall στο Μαρούσι μέσω της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που έχει συντάξει η κατασκευάστρια και ιδιοκτήτρια εταιρεία Lamda Develοpment.

Με την επισήμανση ότι η ΣΜΠΕ, που βρίσκεται σε διαβούλευση, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος, η δημοτική παράταξη υπογραμμίζει ότι δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γύρω περιοχή (πολεοδομικές ενότητες Ψαλίδι - Πέλικας και Εργατικές Κατοικίες) λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ηχορύπανσης, αλλά και της αυξημένης κυκλοφορίας σε συνάρτηση με την παράνομη στάθμευση.

"Υπάρχουν προδιαγραφές από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη σύνταξη των συγκεκριμένων μελετών. Αυτές δεν τηρούνται σε καμία περίπτωση από τη ΣΜΠΕ, η οποία αντιστρατεύεται την κοινή λογική. Για αυτούς τους λόγους πρέπει να απορριφθεί. Είναι για τα σκουπίδια" τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της παράταξης Λ. Μαγιάκης.

“Η ΣΜΠΕ δεν έχει συνταχθεί εν κενώ” επισημαίνει ο Λ. Μαγιάκης, θυμίζοντας πως παρ' ότι στη μελέτη δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί οι επιβαρύνσεις, εντούτοις, οι επιπτώσεις είναι ήδη φανερές και συνεπώς μπορούν να ενεργοποιηθούν διατάξεις του νόμου 4013/2011 για επιβολή αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, που να τα αποκομίζει ο δήμος. Η δημοτική παράταξη προτείνει να επιβληθούν στην ιδιοκτήτρια εταιρεία αντισταθμιστικά ωφελήματα που να αντιστοιχούν στο 2% των εισπράξεων που έχει από την δραστηριότητά της.

Ταυτόχρονα, η δημοτική παράταξη ζητάει από την κυβέρνηση, εν όψει του νέου νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων να εισάγει διάταξη, σύμφωνα με την οποία να προβλέπεται η είσπραξη του προστίμου από τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου κτίσματος. Εκτιμάται ότι το πρόστιμο ξεπερνά τα 133 εκατ. ευρώ με ετήσια προσαύξηση 7 εκατ. ευρώ. Η πρόταση της δημοτικής παράταξης για επιβολή προστίμου προκύπτει από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2014, που έκρινε ότι ο νόμος 3207/2003 οφείλει να φέρει ειδική αιτιολόγηση για την οικιστική επιβάρυνση που θα προκληθεί στο σύνολο της περιοχής και τις εν γένει συνέπειες στο αστικό περιβάλλον. Συνεπώς, με βάση αυτή την απόφαση ακυρώθηκε η έγκριση της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτηριοδομικών Κανονισμών, που έδωσε το πράσινο φως για τη δόμηση του Μall των 100.000 τ.μ. αλλά και του παρακείμενου κτηρίου της Siemens επιφάνειας 17.000 τ.μ. Ως εκ τούτου, η ανέγερση των δύο κτηρίων κρίθηκε παράνομη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL