Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Σήμερα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ για τις κινητοποιήσεις τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ για τις κινητοποιήσεις τους

Στη διάρκεια συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και των νομικών συμβούλων του οργανισμού, αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο θέμα της συνεχιζόμενης επίσχεσης εργασίας των υπαλλήλων.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας δηλώνουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, που χθες πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ιδιωτικού Οργανισμού, φωνάζοντας κυρίως αντικυβερνητικά συνθήματα (!) και όχι κατά της διοίκησης που τους χρωστά τους μισθούς του Ιουλίου και του Αυγούστου. Την ίδια ώρα, η κοινωνία της Θεσσαλονίκης που ταλαιπωρείται στις μετακινήσεις της δείχνει να γυρνά την πλάτη στον ΟΑΣΘ. Εξάλλου το επιβατικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται, ανήκει στη συντριπτική του πλειοψηφία στα φτωχά και λαϊκά στρώματα, δηλαδή σε ανθρώπους πιθανόν πιο κακοπληρωμένους, σε ανέργους και μικροσυνταξιούχους που αυτές τις ημέρες αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα ή να πληρώνουν ταξί για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους.

Στη χθεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν κάτω από 1.000 άτομα, τα οποία έκλεισαν για πάνω από μία ώρα τον δρόμο της Παπαναστασίου, όπου και βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά του υπουργού Μεταφορών, όπως «Σπίρτζη, εξηγήσου ή παραιτήσου», «Ένα ελικόπτερο για κάθε υπουργό και για τον Χρήστο ένα αστικό» και κατά της κυβέρνησης όπως το “Πρώτη φορά Αριστερά, η Θεσσαλονίκη χωρίς αστικά”. Πού και πού φώναζαν, υποτίθεται, προς τη διοίκηση του Οργανισμού το «Πρόεδρε, δώσε μας λεφτά, να πάμε στη δουλειά μας, να βγουν τα αστικά», προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρ. Στεφανίδη, ενώ τα βέλη τους στράφηκαν και κατά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, φωνάζοντας «Μπουτάρη, πεινάς, το λίπος μας θα φας». Ο πρόεδρος τού συνδικάτου και ισχυρός άνδρας του ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμανίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποχωρήσουν και πως «Μαζευτήκαμε σήμερα κάτω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ζητάμε να ξεκαθαριστεί το θέμα, που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και η πόλη χωρίς λεωφορεία». Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, υποστήριξε ότι “ένα καλοκαίρι δουλεύαμε απλήρωτοι, μας έχουν πνίξει τα χρέη, μας έχει φάει η ανέχεια, δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε ξεπεράσει τα εσκαμμένα» και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τους για να γίνουν μαζικότερες. Το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές του ΟΑΣΘ περίμεναν μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη φάνηκε και από την απορία του κ. Χαραλαμπίδη ότι, ενώ η πόλη διένυε τη δέκατη ημέρα χωρίς λεωφορεία, “δεν άνοιξε ρουθούνι...”. “Στην Αθήνα, με μία ώρα απεργία, θα είχαν λύσει όλα τα θέματα. Ας ξυπνήσουμε, επιτέλους, εδώ πάνω, δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ας το καταλάβουν, και ο ΟΑΣΘ και τα υπουργεία», συμπλήρωσε. Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΕΚΘ και θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με τις αστικές συγκοινωνίες, θα στραφεί στη Δικαιοσύνη και ζήτησε από όλες τις πλευρές “να βάλουν νερό στο κρασί τους και να κάνουν ένα βήμα πίσω, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών, που συνεχίζεται επί δέκα μέρες 'παραλύοντας' όλο τον νομό”. Ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλει μέρος των χρεών προς τον ΟΑΣΘ και η διοίκηση του Οργανισμού να κατευθύνει όλα τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθών, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να αναστείλουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους. Άμεση συνάντηση του υπουργού Υποδομών με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητεί και ο “γαλάζιος” πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, όπως και οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL