Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ταλαιπωρία για τους πολίτες, κρυφτό από τη διοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταλαιπωρία για τους πολίτες, κρυφτό από τη διοίκηση

Τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα, άρα για δέκα ημέρες, θα παραμείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς αστική συγκοινωνία, αφού η διοίκηση του ΟΑΣΘ δηλώνει ότι δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τους δύο οφειλόμενους μισθούς στους εργαζόμενους. Οι τελευταίοι, στη χθεσινή τους γενική συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας και εξακολουθούν να βάλλουν κατά του Χρήστου Σπίρτζη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη διοίκηση του ΟΑΣΘ.

Αν ο ΟΑΣΘ έχει 2.300 εργαζόμενους στην πορεία έδωσαν το “παρών” περίπου οι μισοί, ενώ στη γενική συνέλευση που έγινε στο ΕΚΘ υπερψήφισαν δύο από τις τρεις προτάσεις του προέδρου του συνδικάτου τους Δ. Τσερμενίδη και απέρριψαν τη μόνη που θα εξυπηρετούσε στοιχειωδώς τις ανάγκες των πολιτών. Αυτή ήταν να κυκλοφορήσουν περίπου 70 λεωφορεία στα οποία θα αναγράφονταν ότι “απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ δουλεύουν για την πόλη τους”.

Υπερψήφισαν τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας και το να κάνουν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και το δημαρχείο. Η γενική συνέλευση διακόπηκε για παραπάνω από μισή ώρα, όταν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος τηλεφώνησε και στο γραφείο του και στη διοίκηση του ΟΑΣΘ.

Ο πρόεδρος των συνδικάτου Δημήτρης Τσερμενίδης τόνισε ότι μίλησε με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ (!), που του επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα και δήλωσε «πρέπει να ξυπνήσουμε. Εγώ μπορεί να πάω φυλακή, αλλά δεν με νοιάζει. Δεν είμαι βλάκας, βλέπω τι γίνεται». «Πήραμε τηλέφωνο τους νομικούς συμβούλους, ασχολούνται, θα μας ενημερώσουν. Δεν κάνουμε πίσω σε τίποτα. Έχουμε περάσει ξανά αυτή την ιστορία με παράνομες κινητοποιήσεις. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι γεμάτος μόνο από δίκιο. Και αν έχουν κότσια, ας κάνουν ό,τι θέλουν. Κάποτε κάναμε κινητοποιήσεις με τα ΡΕΟ και έκαναν εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Τους προκαλώ και τους προσκαλώ, ας βγάλουν και τα ΡΕΟ, στους δρόμους θα είμαστε» υπογράμμισε με ηρωικό τόνο ο κ. Τσερμενίδης.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ ζητούν λύσεις από όλους τους άλλους εκτός από τους εργοδότες τους

Μετά τη γενική συνέλευση, ακολούθησε η πορεία διαμαρτυρίας, που έφθασε μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κάποιοι λίγοι άρχισαν να φωνάζουν “ψεύτες - ψεύτες” και πολλοί το σύνθημα “Σπίρτζη παραιτήσου ή τώρα εξηγήσου". Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταφορών έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη διοίκηση, για να αρθεί το αδιέξοδο, και εκείνη ουσιαστικά τις απορρίπτει. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι τόσο στη γενική συνέλευση όσο και στην πορεία, οι εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων είναι και μέτοχοι του ΟΑΣΘ, δεν καταφέρθηκαν καθόλου κατά της διοίκησης του ιδιωτικού οργανισμού, η οποία και τους οφείλει τους δύο μισθούς, που στο τέλος του μήνα θα γίνουν τρεις. Επίσης, νομικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι επέλεξαν την επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, όταν θα μπορούσαν κάλλιστα να κινηθούν νομικά για να δεσμεύσουν τις καθημερινές εισπράξεις του ΟΑΣΘ. Μάλιστα, βάσει των όσων δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού αυτές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα... Στο δημαρχείο οι εργαζόμενοι ζητούσαν να δούνε τον Γιάννη Μπουτάρη, ωστόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν βρισκόταν στο γραφείο του. Σιωπηλό ήταν το πέρασμά τους από τα γραφεία του ΟΑΣΘ. Την ώρα της πορείας επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη εντείνοντας τον γενικό εκνευρισμό που προκαλείται από αυτήν την υπόθεση.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ ζητάει και τα ρέστα από το Ελληνικό Δημόσιο, με σύμμαχο τη Ν.Δ.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, που ετοιμάζεται τη Δευτέρα να καταθέσει νέα ασφαλιστικά μέτρα για την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων, χθες απέστειλε επιστολή στον Χρ. Σπίρτζη, ενώ σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός παραδέχεται ότι “είναι ακριβείς οι δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις καθορισθείσες δόσεις αντισταθμιστικής καταβολής διά της από το 2014 ισχύουσας αριθμ. Αοικ. 45787/3551/5-8-2014 κοινής υπουργικής απόφασης”, αλλά επαναλαμβάνει πως είναι “ακριβείς και οι δηλώσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ περί συσσωρευμένων οφειλών εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, που προκλήθηκαν μετά την έκδοση και ισχύ της ως άνω ΚΥΑ”. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι χθες γνωστοποίησε στο γραφείο του Χρ. Σπίρτζη τους εκπροσώπους του, που θα συμμετέχουν στη μεικτή ομάδα η οποία θα συζητήσει τα θέματα του ΟΑΣΘ και ζήτησε την άμεση έναρξη των συζητήσεων αυτών, “προκειμένου (ως πρώτο μέλημα) να διευθετηθεί άμεσα το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, να ανασταλεί η επίσχεση εργασίας και να ξεκινήσει άμεσα η επανακυκλοφορία των λεωφορείων και η εξυπηρέτηση των πολιτών”.

Στο μεταξύ, χθες οι βουλευτές της Ν.Δ., που το κόμμα τους εξέθρεψε το καθεστώς αδιαφάνειας στον ΟΑΣΘ, επισκέφθηκαν τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και τάχθηκαν στο πλευρό της, υιοθετώντας την αντίληψη ότι υπεύθυνο για την ταλαιπωρία μιας ολόκληρης πόλης είναι το υπουργείο Μεταφορών που δεν δίνει εν λευκό στη διοίκηση του ιδιωτικού οργανισμού μερικά εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τους εργαζόμενους. Ζητάνε μάλιστα να συναντηθούν άμεσα με τον Χρήστο Σπίρτζη. Πιο συγκεκριμένα, οι Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Σάββας Αναστασιάδης δήλωσαν ότι «δεν μπορεί να εμπαίζει ο κ. Σπίρτζης μια ολόκληρη πόλη, να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετακίνηση των Θεσσαλονικέων».

Έκκληση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τερματισμό των κινητοποιήσεων

Στο μεταξύ, επιχειρηματίες που πρόσκεινται στη Ν.Δ. σπεύδουν να δώσουν το “παρών” και να αναλάβουν το έργο των αστικών συγκοινωνιών. Ανάμεσά τους. ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης κ. Ζορμπίδης, που δηλώνει έτοιμος να παρέχει λεωφορεία εάν του το ζητήσει κάποιος αρμόδιος φορέας και ζητάει παράλληλα να σπάσει το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ στις αστικές συγκοινωνίες και των ΚΤΕΛ στις υπεραστικές. Την έντονη αντίθεσή του στην επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκη (ΕΣΘ). Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση προς τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας, τονίζοντας ότι “η κοινωνική και οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης, η οποία καθίσταται 'όμηρος' ακραίων και ανεύθυνων τακτικών, διαταράσσεται ανεπανόρθωτα, µε ολέθριες οικονομικά συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους σ’ αυτές και το κοινωνικό σύνολο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL