Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ / Η εξτρεμιστική Δεξιά ανασυντίθεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ / Η εξτρεμιστική Δεξιά ανασυντίθεται

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, την είσοδό της στο Κοινοβούλιο και τη μετέπειτα σύλληψη πολλών ηγετικών στελεχών και μελών της, ο νεοναζιστικός χώρος στην Ελλάδα ανασχηματίζεται, με αρκετές οργανώσεις να διεκδικούν τα ηνία του πιο γνήσιου εκφραστή του ναζισμού. Οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις μέμφονται τη Χ.Α., καταγγέλλοντάς τη για το γεγονός ότι συστηματικά αποκρύπτει την ιδεολογική της ταυτότητα και την κατηγορούν για αστισμό. Αυτές οι νεοναζιστικές οργανώσεις ασπάζονται ανοιχτά τον φασισμό και τον νεοναζισμό στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Η «Αυγή» της Κυριακής παραθέτει μια "ακτινογραφία" της διάρθρωσης των πιο ενεργών νεοναζιστικών/φασιστικών/ακροδεξιών οργανώσεων σήμερα.

Combat 18

Η Combat 18 (C18) έχει από πολλούς αναλυτές χαρακτηριστεί ως η πιο σκληρή νεοναζιστική διεθνής οργάνωση. Μιλούν για την «ακέφαλη αντίσταση» και υποστηρίζουν την οριζόντια δράση, που στην ελληνική πραγματικότητα έχει γίνει γνωστή από αρκετά «χτυπήματα» που έλαβαν χώρα κυρίως κατά το 2015, όπως η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, οι επιθέσεις στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana, στον Αγρό, στην Αντίπνοια και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου. Για κάποιες από τις επιθέσεις τους έχουν δημοσιοποιήσει βίντεο όπου διακρίνονται σβάστικες, βόμβες μολότοφ και όπλα.

Ξεκίνησε το 1992 στο Ηνωμένο Βασίλειο ως το ένοπλο παρακλάδι της επίσης νεοναζιστικής οργάνωσης Blood and Honour (Αίμα και Τιμή) και εξάπλωσε τη δράση της σε πολλές χώρες, όπως Βέλγιο, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Σουηδία και Ελλάδα.

Το νούμερο 18 αντιστοιχεί στο πρώτο και το όγδοο γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου, παραπέμποντας στο ονοματεπώνυμο του Αδόλφου Χίτλερ (Adolf Hitler). Τα μέλη της έχουν κατηγορηθεί για δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και Άγγλων που δεν είναι λευκοί.

Οι Μαιάνδριοι του Περίανδρου

Με συνθήματα όπως «Έξω οι ξένοι από τα σχολεία», οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) έκαναν προ ημερών ξανά δημόσια παρέμβαση, δηλώνοντας «αλληλέγγυοι με τον Σύλλογο Γονέων Ωραιόκαστρου».

Μιλούν για μαχητικό ριζοσπαστικό εθνικοσοσιαλισμό, δηλώνουν ότι «η μεγάλη ιδέα δεν πεθαίνει», θαυμάζουν ανοιχτά τον Χίτλερ και συντάσσονται τόσο με την Combat 18 όσο και με τους λεπενιστές.

Πρόκειται για την οργάνωση του «Περίανδρου», δηλαδή του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, που καταδικάστηκε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή το 1998.

Ο «Περίανδρος» υπήρξε το πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου για πολλά χρόνια και ιδρυτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Από τη δίωξή του και έπειτα, μιλά για προδοσία από τη Χρυσή Αυγή και οι ΑΜΕ διεκδικούν τον τίτλο των «αυθεντικών ναζιστών και εθνικιστών», ασκώντας κριτική στη Χρυσή Αυγή ότι κρύβει την ιδεολογική της ταυτότητα.

Μαύρος Κρίνος

Ο Μαύρος Κρίνος χαρακτηρίζει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή ως «αστική Ακροδεξιά», ενώ μέλη του έχουν αποκαλύψει ότι διμοιρία τους πολεμούσε στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης και του Μπασάρ Αλ Άσαντρ.

«Εθνομπολσεβίκοι» και «αναρχοεθνικιστές» είναι οι πιο συχνοί χαρακτηρισμοί για τα μέλη του Μαύρου Κρίνου: «Είμαστε μια αυτόνομη συντακτική ομάδα και συλλογικότητα Εθνικιστών / Φασιστών / Εθνικοσοσιαλιστών χωρίς αρχηγούς, υπεύθυνους και γραφεία και προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι της ιδεολογίας που είναι τρόπος ζωής» όπως έχουν οι ίδιοι δηλώσει.

Η οργάνωση φέρεται να συνδέεται με τον Αριστοτέλη Καλέντζη, ο οποίος είναι ηγετική φιγούρα μεταξύ των Ελλήνων νεοναζί και ο πρώτος που καταδικάστηκε για ακροδεξιά τρομοκρατία.

Η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα

Με θεωρίες συνωμοσίας, πάντρεμα του Χριστιανισμού με την αρχαία ελληνική μυθολογία και υποσχέσεις για οικονομική σωτηρία, ο Αρτέμης Σώρρας, επικεφαλής της Ελλήνων Συνέλευσις (Ε.ΣΥ.), παρουσιάζεται ως «εθνοσωτήρας», ενώ υποστηρικτές του πιστεύουν ότι είναι απόγονος του μυθικού θεού Απόλλωνα. Με 184 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, η Ε.ΣΥ. πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι με μια υπόσχεση: Υπάρχει λύση για τα χρέη σου σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Σώρρας παρουσιάστηκε ως νόμιμος κάτοχος έξι χρεωστικών ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου, ύψους 600 δισ. δολαρίων, τα οποία θα δώριζε στο Ελληνικό Δημόσιο για να αποπληρώσει το χρέος του. Στις 5 Απριλίου του 2013 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από αίτημα των ελληνικών αρχών, απάντησε ότι τα χρεόγραφα δεν είναι έγκυρα και οι λογαριασμοί στους οποίους αναφέρονται δεν υπάρχουν.

Οι σαφείς ακροδεξιές αντιλήψεις του φανερώθηκαν και όταν μιλώντας για τους παραολυμπιονίκες δήλωσε: «Τα υβρίδια, αυτά τα ζώα φτιάχνουν τον πλανήτη των αναπήρων. Τι δουλειά έχει ένας ανάπηρος να κάνει Παραολυμπιακούς; Αυτό είναι προσβολή». Προ μηνών προειδοποιούσε ότι «Όταν έρθω στα πράγματα, θα κάνω τεστ DNA σε όλους».

Λεπενιστές

Χρυσή Αυγή στη θέση της Χρυσής Αυγής θέλουν να γίνουν οι νεοσύστατοι Λεπενιστές (ακρωνύμιο ΛΕΠΕΝ), που σχηματίστηκαν από πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής. Το όνομα της οργάνωσης δηλώνουν ότι δεν είναι εμπνευσμένο από την Μαρίν Λεπέν, αλλά ισχυρίζονται ότι μιλάνε μαζί της. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Χρήστος Ρήγας, πάλαι ποτέ βασικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Το 2009 ο Χρήστος Ρήγας είχε ανοίξει το μπαρ "Πύλες" στην οδό Αλκιβιάδου, στο οποίο έδωσε και κυριολεκτική αξία, καθώς δεν επέτρεπε την... παραβίασή τους από μετανάστες τα βράδια.

Ανήμερα της συμπλήρωσης τριών χρόνων από τη δολοφονία του Φύσσα, εγκαινιάζουν τα κεντρικά τους γραφεία στον Άγιο Παντελεήμονα. Η επιλογή της ημερομηνίας λένε πως δεν είναι τυχαία, πιστεύουν όμως ότι ήταν ένα άσχημο παιχνίδι της τύχης η δολοφονία του Φύσσα, γιατί "ήταν αριστερός και βρέθηκε σε λάθος σημείο, σε λάθος στιγμή». Την ίδια στιγμή, τα βάζουν με τον Σώρρα, τον οποίο κατηγορούν για τις προσβολές παραολυμπιονικών, ιδεολογικό παράδοξο για νοσταλγούς του Χίτλερ. Έχουν κατάληψη στον Ελαιώνα και προσφέρουν στέγη μόνο για Έλληνες στα πρότυπα των δράσεων που έκαναν οι πρώην συναγωνιστές τους.

Mοναχόλυκοι

Μια νέα ομάδα που κανείς δεν φαίνεται να ξέρει από που ήλθε και που αυτοαποκαλείται Mοναχόλυκοι Ριζοσπαστικού Αυτόνομου Μαχητικού Εθνικοσοσιαλισμού ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση της κατάληψης - στέγασης προσφύγων στη Νοταρά 26 που έγινε στις 24 Αυγούστου. Η ανάληψη ευθύνης έγινε με έναν ασυνήθιστο τρόπο, με ένα 14λεπτο βιντεάκι "νεοναζιστικής" οσμής, που όμως προσομοιάζει με ένα προπαγανδιστικό βίντεο που προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εμπρησμό συνδέοντας τους πρόσφυγες με τους τζιχαντιστές και ξεκαθαρίζοντας ότι χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό. Επιπλέον, εντύπωση κάνει ότι δείχνουν να ενοχλούνται από την κατηγορία ότι κινδύνεψαν ζωές και εμφανίζονται να απολογούνται υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι κάλεσαν την πυροσβεστική. Στο κλείσιμο του βίντεο απειλούν και άλλες καταλήψεις στέγασης και ζητούν μάλιστα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη δική τους πολιτική για την περίθαλψη μεταναστών, περιγράφοντας ουσιαστικά καταναγκαστικά έργα. Κλείνουν με το σύνθημα: "Για το γαλάζιο και το μαύρο. Για την πατρίδα, την ιδέα και τη φυλή μας".

Το βιντεάκι έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, ωστόσο οι καρποί των ερευνών δεν αναμένονται σύντομα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεδομένου ότι πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες για άρση απορρήτου ώστε να μάθουν από πού αναρτήθηκε το βίντεο αυτό. Κατά τα άλλα, οι αρχές εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένες από την ανάληψη ευθύνης και την εμφάνιση αυτής της ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL